ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Μοίρασε το

Η συνύπαρξη στο τραπέζι, της οικογένειας, για το γεύμα, βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, ακόμα και αν συμβαίνει μόνο μια ή δυο φορές την εβδομάδα, υποδεικνύουν Βρετανοί ερευνητές.

Συνιστάται τα παιδιά να καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα-περίπου 400 γρ. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Epidemiology & community Health» ανακάλυψε ότι όσοι πάντα έτρωγαν μαζί το κατόρθωναν, ενώ όσοι έτρωγαν μαζί ορισμένες φορές πλησίασαν.

Το να παρακολουθούν τα παιδιά τους γονείς και τα αδέρφια να τρώνε, διδάσκει καλές συνήθειες, δήλωσαν οι ειδικοί.

Η έρευνα εστίασε σε 2.400 παιδιά 52 σχολείων του νότιου Λονδίνου. Γονείς και ερευνητές συνέλεξαν ημερολόγια τροφίμων στο σχολείο και το σπίτι, που περιείχαν όλες τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνει ένα παιδί σε διάστημα 24 ωρών.

Ρωτήθηκαν επίσης οι γονείς σχετικά με τη στάση τους όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Η έρευνα ανακάλυψε ότι 656 οικογένειες δήλωσαν ότι πάντα καθόντουσαν μαζί στο τραπέζι για γεύμα, 768 το έκαναν ορισμένες φορές και 92 οικογένειες ποτέ.

Παιδιά στην ομάδα του «πάντα» κατανάλωναν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών σε σύγκριση με 4,6 της ομάδας «ορισμένες φορές» και 3,3 της ομάδας «ποτέ».

Αυτό ισοδυναμεί με την ομάδα του «πάντα» να καταναλώνει 125 γρ. περισσότερα φρούτα και λαχανικά και την ομάδα του ‘ορισμένες φορές’ να καταναλώνει 95γρ περισσότερα την ημέρα σε σχέση με την ομάδα του «ποτέ».

Το να παρακολουθούν γονείς να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά και να κόβουν μερίδες για τα παιδιά ενίσχυσε την πρόσληψή τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ η έρευνα δίνει μια εικόνα των διατροφικών συνηθειών σε μια ημέρα, μπόρεσε να ερευνήσει τη διατροφή μεγάλου και ποικίλου μέρους του πληθυσμού.

Η ερευνήτρια Meaghan Christian, δήλωσε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής εμποδίζει τη συγκέντρωση της οικογένειας στο τραπέζι, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμα και το γεύμα της Κυριακής όταν όλοι κάθονται στο τραπέζι μπορεί να βοηθήσει τη διατροφή των οικογενειών. Πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι γονείς όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου