ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

Μοίρασε το

Δεν υπάρχει λέξη πλέον για να χαρακτηριστεί η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Όποιος πάθει κάτι σοβαρό και χρειαστεί άμεση νοσηλεία, το μόνο που μπορεί να αποδώσει είναι η προσευχή του. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν ούτε καν τα βασικά υλικά, ενώ ακόμη και τα χειρουργεία γίνονται με… ευρεσιτεχνίες, του τύπου «δεν έχουμε πώς να κολλήσουμε τη γάζα, βάζουμε σελοτέιπ».

Κακή ήταν όμως η κατάσταση και την περίοδο της «ευμάρειας». Τότε που αγόραζαν με το σωρό αχρείαστο εξοπλισμό και άχρηστα υλικά, μόνο και μόνο για να πάρουν μίζες ορισμένοι. Τότε που χτίζονταν πανάκριβα νοσοκομεία χωρίς ποτέ να λειτουργήσουν. Τότε που γίνονταν μυριάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία για να παίζουν τάβλι.

Μόλις την τελευταία εβδομάδα, η Εισαγγελία της Αθήνας παρενέβη δύο φορές για τις ελλείψεις των νοσοκομείων. Τη μία για τις μεγάλες ελλείψεις σε αίμα, που έχουν ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται ακόμη και οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις όσων πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, και την άλλη για τις κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών. Θέμα χρόνου είναι να παρέμβει και για τους καρκινοπαθείς, η θεραπεία των οποίων έχει ουσιαστικά διακοπεί, όπως και για πολλές ακόμη περιπτώσεις που παρουσιάζονται καθημερινά. Ορθές οι εισαγγελικές παρεμβάσεις για την ποινική αξιολόγηση των ζητημάτων, επί της ουσίας όμως τι θα γίνει; Θα πραγματοποιηθούν κάποιες έρευνες, θα κληθούν ορισμένοι μάρτυρες που θα επιβεβαιώσουν π.χ. ότι περίπου 10 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους λόγω των ελλείψεων, θα μαζευτούν χαρτιά, θα στοιχειοθετηθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, αλλά σε ποιον θα απαγγελθούν; Ποιος θα δικαστεί για τους θανάτους και γενικότερα για την επιδείνωση της υγείας χιλιάδων ασθενών; Οι επικεφαλής των νοσοκομείων, οι γιατροί, οι νοσηλευτές; Εκείνοι φταίνε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις;
«Ναι, οι γιατροί φταίνε», θα πει κάποιος και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εννοεί τους σημερινούς, αλλά εκείνους που από το 1980 και για 30 χρόνια ζημίωναν καθημερινά το ΕΣΥ με τις υπερκοστολογήσεις και τις απάτες τους. Εκείνους που έκαναν περιουσίες, παίρνοντας ταυτόχρονα φακελάκια από τους ασθενείς, μίζες από τις εταιρίες και παχυλούς μισθούς από το κράτος. Όσο περίεργο ή αδύνατο κι αν ακούγεται, αυτοί πρέπει να διωχθούν ποινικά για τους τωρινούς θανάτους των ασθενών και τις ελλείψεις των νοσοκομείων. Θα το σκεφτεί και ο εισαγγελέας όταν θα σχηματίζει τη δικογραφία.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου