“ΠΗΡΕ ΜΠΡΟΣ” ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΜΕΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Μοίρασε το

Παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού , της Πολιτικής , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος κόσμου , «ξαναζωντάνεψε», μέσω της τελετής των επίσημων εγκαινίων, το παλιό Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου, το οποίο αποκαταστάθηκε με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής «Εταιρείας Αρχιπέλαγος».
Από πολύ νωρίς το Σάββατο το βράδυ (1η Αυγούστου) οι χώροι του ιστορικού αυτού αρχιτεκτονικού μνημείου –  που αναστυλώθηκε για να λειτουργήσει ως «Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου» ξαναθυμίζοντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του λαδιού – πλημμύρισαν από κόσμο που περιηγήθηκε στο μηχανοστάσιο με τα αποκατεστημένα μηχανήματα, τις λαδαποθήκες με τα παμπάλαια κιούπια, τη βιβλιοθήκη με τα συντηρημένα παλιά κατάστιχα και τη μικρή πινακοθήκη στην οποία εκτίθενται έργα κορυφαίων εικαστικών καλλιτεχνών που είναι εμπνευσμένα από την ιστορία και την αποκατάσταση του ελαιοτριβείου.
Στις 9 το βράδυ άρχισε η τελετή των εγκαινίων του αναστυλωμένου συγκροτήματος που δημιούργησε το 1887 ο προύχοντας Νικόλαος Βρανάς, παππούς του Λέσβιου νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος ποιητής κ. Λευτέρης Παπαδόπουλος και το ιδρυτικό μέλος της βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης – ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του έργου –  καλωσόρισαν το κοινό και αναφέρθηκαν στη σημασία της προσπάθειας για την αποκατάσταση του ελαιοτριβείου.
Το έργο εγκαινίασαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας και  ο Πρόεδρος  της Εταιρείας Αρχιπέλαγος διακεκριμένος σκηνοθέτης κ. Νίκος Κούνδουρος που έθεσαν σε λειτουργία τις παμπάλαιες μηχανές του εργοστασίου. Ο καπνός που ξεπήδησε από την καμινάδα του συγκροτήματος μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια, σηματοδότησε συμβολικά την ξεκίνημα ενός νέου κύκλου ζωής για το ιστορικό αυτό βιομηχανικό μνημείο που το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία της μη κερδοσκοπικής Εταιρεία Αρχιπέλαγος με σκοπό να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου και αποκαταστάθηκε χάρη στη χρηματοδότηση του έργου της αναστύλωσης από το Γ’  ΚΠΣ (Ολοκληρωμένα  Προγράμματα  Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ), την Εθνική Τράπεζα, την Βουλή των Ελλήνων, την Cosmote και άλλους χορηγούς.
Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο φιλόξενος χώρος της αυλής του ελαιοτριβείου πλημμύρισε από τους  ήχους του ρεμπέτικου, καθώς οι προσκεκλημένοι και το κοινό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική γιορτινή μουσική παράσταση «Ονείρου Ελλάς» με το συγκρότημα «Café Aman του Φέρρη» που δημιουργήθηκε το 2001 από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και τη Θέσια Παναγιώτου, η οποία είναι η μουσική του διευθύντρια
Την εκδήλωση των εγκαινίων παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Κώστας Λαλιώτης , οι Βουλευτές Γιάννης Γιανέλης (Ν.Δ), Ηλίας Μπεριάτος και Κατερίνα Περλεπέ – Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (ΠΑΣΟΚ)  και ο τ. Υπουργός Φραγκλίνος Παπαδέλης.
Παρόντες επίσης ήταν ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιάννης Λέκκας , ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Μηθύμνης Στέλιος Καραντώνης, ο Δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος της Τουρκικής πόλης Καραμπουρνού Σερντάρ Γιασά κ.ά.
Από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού , τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων, οι γνωστοί  ζωγράφοι Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκος, και Νίκος Στρατάκης – που φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένα από το Βιομηχανικό Μνημείο και την Ελιά -, ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης  καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου