ΌΤΑΝ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ…

Μοίρασε το

Οι δέκα γερανοί που αποτελούν τελευταία αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας του Δέλτα Φαλήρου ζωντάνεψαν. Άπλωσαν την ενέργεια της δημιουργίας στην πόλη προκλητικά αλλά και με χάρη. Από μηχανές του μεγαλύτερου εργοταξίου πολιτισμού στην Ευρώπη έγιναν χορευτές και μάλιστα φωτισμένοι, για την πρώτη παράσταση του υπό ανέγερση Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία και του ίδιου του αρχιτέκτονα του χώρου και εμπνευστή της βραδιάς Ρέτζο Πιάνο.

niar2

Τόσο λαμπερός ο ίδιος μέσα στην απίστευτη απλότητά του επιβλήθηκε με την ζεστασιά και με τα λόγια του στο βλέμμα και στο συναίσθημα. «Το μπαλέτο των γερανών – αστείο φαίνεται. Ξέρετε αγαπώ τους γερανούς», μας έλεγε μετά από την 15λεπτη παράσταση- κάλεσμα στο μέλλον και συμπλήρωνε: «Είμαστε εδώ για τη μουσική, που αποτελεί μια διάσταση όσων θα συμβούν μέσα στο Κέντρο Πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για ομορφιά. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένας τρόπος να γιορτάσουμε την ενέργεια, την αισιοδοξία, την ελπίδα και την υπερηφάνεια που εκπέμπονται σε αυτό τον χώρο»».

niar4

Οι 10 γιγαντιαίοι γερανοί χόρεψαν κυριολεκτικά στο ρυθμό των «Πλανητών» του Γκούσταφ Χολστ που έπαιζε η 98μελής ορχήστρα των μουσικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μύρωνας Μιχαηλίδης εκτός από το χειροκρότημα του κοινού έπαιρνε και την επιβεβαίωση ότι πλησιάζει ο καιρός για να στεγαστεί στην «ομορφότερη όπερα του κόσμου», όπως του έχει υποσχεθεί πριν από καιρό ο κορυφαίος αρχιτέκτονας. Η εκδήλωση της Τετάρτης 25 Ιουνίου, έφερε την ονομασία «Ο χορός των γερανών» και εκτός από την πρωτότυπη χορευτική παράσταση βασισμένη σε ιδέα του αρχιτέκτονα του έργου και επεξεργασμένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είχε πολλές διαστάσεις και συμβολισμούς. Δεν είναι μόνο ο τρόπος που οι 10 χειριστές γερανών συντονίστηκαν για να αποδώσουν την επιβλητική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα μέσα από τους τεράστιους «σιδερένιους χορευτές». Ούτε μόνο ο τρόπος που το κοινό φορώντας τα φωσφοριζέ κίτρινα γιλέκα και πατώντας στο χώμα του εργοταξίου ένιωσε αυτή την ενέργεια που έρχεται να δώσει ελπίδα για το μέλλον. Ήταν και το κάλεσμα που έμοιαζαν να κάνουν οι γιγάντιοι χορευτές προς το ευρύ κοινό της πόλης, όλη της χώρας τελικά και των επισκεπτών της. Αυτό υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος στέλνοντας μήνυμα και ευχή για το μέλλον του τόπου : «Ο σημερινός ‘Χορός των Γερανών’ συμβολίζει ακριβώς τον παλμό της ζωής που χτυπάει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μέσα σε αυτό το εργοτάξιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με συνέπεια και απεριόριστη φροντίδα ένα έργο που αναμένεται με τη λειτουργία του να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και, ελπίζουμε, στην ανανέωση της νοοτροπίας όλων μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πραγματοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου».

niar5

Όσο για την περηφάνια ήταν ένα συναίσθημα που όλοι ένιωσαν την ιδιαίτερη αυτή βραδιά ανάμεικτο με συγκίνηση και ελπίδα για το τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να αλλάξει όταν όλα μοιάζουν να είναι τόσο γκρίζα γύρω μας.

Το είπε με άλλα λόγια και ο εμπνευστής του χώρου και της βραδιάς ο Ρένζο Πιάνο σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους: «Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής είναι να κάνει προβολές στο μέλλον. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το έργο αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη της Αθήνας. Το πάρκο, το κτίριο της Λυρικής και η Βιβλιοθήκη θα είναι σημαντικά για όλους τους πολίτες, και ελπίζω ότι θα αγαπηθούν απ’ αυτούς».

niar1
Παρόντες στην βραδιά ήταν και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας αλλά και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που καλωσόρισαν το έργο που θα είναι έτοιμο το 2016 και θα λειτουργήσει εκείνη την Άνοιξη, κάνοντας λόγο, ο πρώτος για επανάσταση κατασκευαστική, αισθητική και λειτουργική και η δεύτερη για την μελλοντική εξωστρεφή εικόνα της Αθήνας με μέτωπο προς τη θάλασσα που δίνει αυτός ο χώρος.

Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε με αφορμή το 3ο Διεθνές Συνέδριο για τη Φιλανθρωπία  από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (25 &26 Ιουνίου 2014) παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο τελευταίος άλλωστε παραβρέθηκε στην Αθήνα και για να μιλήσει νωρίτερα στην εκδήλωση του Φεστιβάλ Αθηνών για την «ανακατάληψη της πόλης» όπου υπογράμμισε πως η δημόσια τέχνη είναι πολιτική πράξη. Φράση τόσο ταιριαστή και με το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα δημόσιου χώρου. Καθώς όπως τονίζουν οι αρμόδιοι πως από την παράδοσή του το 2016 και μετά στόχος είναι να παραμείνει ζωντανός, ανοιχτός και ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους, όπου θα φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Κέντρο θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έκτασης 170 στρεμμάτων. Με  κόστος που ανέρχεται σε 566 εκατ. ευρώ και αποτελεί αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος προς το ελληνικό δημόσιο το έργο είναι μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την πολύπλευρη επίδραση στην κοινωνική ζωή, το περιβάλλον και την οικονομία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου