ΜΙΑ ΦΛΟΥΔΑ ΓΗΣ…

Μοίρασε το

Και ξαφνικά, μέσα στα χαλάσματα και το νέφος, ακούγεται η χαρμόσυνη είδηση: «Χρυσό ο Γιαννιώτης στα 10 χιλιόμετρα ελεύθερο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης»!

Μέσα στη γενικότερη μιζέρια, τις καταστροφές, τις διαμάχες και τις, χωρίς νόημα τις περισσότερες φορές, κραυγές που εισπράττουμε καθημερινά από τα περισσότερα ΜΜΕ, καλό θα ήταν να «βασανίσουμε» το μυαλό μας σοβαρά, σκεπτόμενοι μερικές σημαντικές λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα, των δέκα εκατομμυρίων, τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Διοργανώσαμε άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες αποσπώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό (ασχέτως του ότι δεν εκμεταλλευθήκαμε εκείνο το θαύμα). Κερδίσαμε το Euro2004 και σφραγίσαμε εκατομμύρια μπλουζάκια με το σύνθημα “Good to be Greek”, πήγαμε στο Euro 2008 και στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής , διεκδικούμε θέση στο Euro του 2012 , κερδίσαμε το Eurobasket 2005 και ήρθαμε δεύτεροι στο Mundobasket 2006 αποκλείοντας τις πανίσχυρες ΗΠΑ, προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό. Αθλητές μας διακρίνονται σε ατομικά αγωνίσματα και οι «μικροί» μας παίζουν στους ευρωπαϊκούς τελικούς ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας, νεαρά ελληνόπουλα φέρνουν διακρίσεις στο κολύμπι, στη Γυμναστική, στο τζούντο, στην πάλη !

Ε, δεν μπορεί όλα αυτά να αποτελούν σύμπτωση! Δεν μπορεί να γίνονται όλα «στην τύχη». Κάτι πρέπει να συμβαίνει, κάτι πρέπει να υπάρχει στο γενετικό μας υλικό, κάτι τρέχει, τέλος πάντων, σ’ αυτή τη «φλούδα γης», όπως χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Νίκος Γκάτσος.

Από τη στιγμή που χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, χώρες με παράδοση στο ποδόσφαιρο, αλλά και οι προηγμένες στην καλαθόσφαιρα συνήθως «βλέπουν την πλάτη» των «μικρών» μας, έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Γι αυτό και χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια στον τομέα των υποδομών, περαιτέρω προσοχή στα νέα παιδιά, που, παρά τις σειρήνες της εποχής, αφιερώνονται στον (επικερδή, σε περίπτωση διακρίσεως, για να είμεθα ειλικρινείς) αθλητισμό. Για μια χώρα που οι ευκαιρίες διεθνούς προβολής της παρέχονται πλέον με το σταγονόμετρο, οι αθλητικές διακρίσεις αποτελούν σημαντικό εφαλτήριο.

Όσο κι αν δεν το αντιλαμβάνονται μερικοί, είναι πολύ σημαντικό να «παίζει»το όνομα της χώρας στα «κρόουλ» των μεγάλων διεθνών τηλεοπτικών δικτύων ή να αναφέρονται στα «αθλητικά» τους οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων, σε μια εποχή που αναφορές στην Ελλάδα γίνονται μόνο για χρέη και «μνημόνια». Πέρα από τις ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, πέρα από τις φωνές και τις χωρίς νόημα συγκρούσεις των επαγγελματιών της πολιτικής στα «παράθυρα», υπάρχουν και τα «παράθυρα» εκείνα που, όταν ανοίγουν, δείχνουν την αληθινή ,τη φωτεινή εικόνα και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Ας τα κρατήσουμε, όσο μπορούμε, με θυσίες, ανοιχτά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου