CARITAS ΕΛΛΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μοίρασε το

Η Caritas Ευρώπης και η Κάριτας Ελλάς παρουσιάζουν στην Αθήνα τη νέα (2014)             έκθεση της φιλανθρωπικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής κρίσης και του ανθρώπινου τιμήματός της.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 10 πμ της Πέμπτης 27 Μαρτίου, σε αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Η έκθεση αντιστοιχεί σε μελέτη των επιπτώσεων της κρίσης αλλά και της λιτότητας που ακολουθείται στους ανθρώπους, ειδικώς χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Στην παρουσίαση της έκθεσης εκπρόσωποι της Caritas από την Ελλάδα, Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία θα συνοψίσουν συγκεκριμένες εμπειρίες και καταγραφές τους στις χώρες αυτές.

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Αύξηση των κοινωνικών κινδύνων από την ευρωπαϊκή κρίση, πέντε χρόνια από το ξέσπασμά της, δείχνει  η νέα έκθεση (για το 2013) της φιλανθρωπικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης CaritasEuropa.

Η έκθεση συντάσσεται για δεύτερη χρονιά από την Caritas και επιβεβαιώνει με στοιχεία την πρώτη, γύρω από το ότι “η κρίση και η λιτότητα δημιουργούν χαμένες γενιές στην Ευρώπη”:

Ο αριθμός των νέων που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται αυξάνεται διαρκώς. Εξήμισυ εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ δεν έχουν δουλειά και σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια πολίτες είναι άνεργοι μακροχρονίως.

Οι δυνατότητες των πολιτών να έχουν εισόδημα συρρικνώνονται, η παιδική φτώχεια αυξάνεται κλιμακωτά και αυτά, μαζί με την παντελή έλλειψη ανάπτυξης, γίνονται σιγά-σιγά διαρθρωτικά στοιχεία των οικονομιών στις χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση.

Περίπου εκατόν εικοσιπέντε εκατομμύρια στην ΕΕ ζουν στο κατώφλι τής φτώχειας. Μερικώς απασχολείται ένας στους “δυόμισι” εργαζόμενους στα κράτη-μέλη και η επίσημη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ αναφέρεται σε συνεχή μείωση του Ακαθάριστου Προϊόντος στην Ευρωζώνη μέχρι το 2016.

Οι συντάκτες της έκθεσης της Caritas θεωρούν ότι η κρίση και η λιτότητα αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και, αντιστοίχως, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην έννοια της Δημοκρατίας.

Η οργάνωση υποστηρίζει πως οι αρχές που διαχειρίζονται θεσμικά την κρίση μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και για την πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και για τους στόχους των διαρθρωτικών μέτρων που επιβάλλουν.

Οι εκπρόσωποι της Caritas θεωρούν ότι τόσο η μορφή και οι επιπτώσεις τής κρίσης όσο και η λιτότητα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Διαπιστώνουν όμως ότι σε όλες  καταγράφεται απειλή κοινωνικού αποκλεισμού ομάδων τού πληθυσμού.

“Οι στρατηγικοί στόχοι (της ΕΕ) για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή μέχρι το 2020 απομακρύνονται”.

Η παρακολούθηση της κρίσης επιβεβαιώνει το ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας υποβαθμίζεται σημαντικά στις χώρες που δοκιμάζονται. Η μέχρι τώρα αυτονόητη πρόσβαση στους κοινωνικούς οργανισμούς χάνεται για πολλούς αλλά τα ελλείμματα ταμείων-νοσοκομείων δεν συγκρατούνται.

Κατά την Caritas, απαιτείται μια ευρεία εναλλακτική προσέγγιση τής κρίσης και των μεθόδων για την αντιμετώπισή της αφού τα στοιχεία τής έκθεσης δείχνουν πως η λιτότητα δεν έχει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, προβληματική δείχνει και η πολιτική για τη διόρθωση της σχέσης χρέους και Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αλλά και για τη μείωση του κρατικού δανεισμού. Η προσέγγιση αυτή -με οικονομικούς όρους- δεν λειτουργεί, κατά τους συντάκτες τής έκθεσης.

Η Caritas βρίσκει άδικο να μετατρέπεται το χρέος μιας χώρας σε τραπεζικό χρέος τού Δημοσίου και θεωρεί ότι η υπόθεση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών αναδεικνύει ως μη βιώσιμη επιλογή την επιβάρυνση των πολιτών για τη στήριξη των τραπεζών.

Τέλος, η οργάνωση υποστηρίζει σθεναρά μια πιο δίκαιη προσέγγιση στην κατανομή των βαρών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου