ΙΩΑΝΝΙΝΑ: “ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΔΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΑΙ ALMA BAKIAJ

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φράντζος» στα Ιωάννινα την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012. Πρόκειται για τις «Αναμορφώσεις» των   Λήδα Αλεξίου και  Αlma Bakiaj που έρχονται να αναμορφώσουν, αποδομώντας και αναδομώντας το χώρο δημιουργώντας εικαστικά ουτοπικά περιβάλλοντα.

Οι  δυο καλλιτέχνες επιλέγουν να αναδείξουν μέσα από το έργο τους μία άλλη πραγματικότητα, στην οποία μπορούν να καταφύγουν συμβολικά, καθώς και να φανταστούν λύσεις σε όσα μοιάζουν καταδικασμένα.. Οι “Αναμορφώσεις” αντανακλούν  διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλυσης της δομής και ανασύνθεση αυτής με νέα  και καθαρά αισθητικά κριτήρια, τόσο σε επίπεδο τεχνοτροπίας, όσο και σε επίπεδο θέματος, μέσου και ύφους.Τα θραύσματα από τα κατακερματισμένα αιωρούμενα τοπία της Λήδας μοιάζουν να αναμορφώνονται και να οριοθετούνται στους εικαστικούς τόπους των έργων της Αlma. Η αυτόνομη ύπαρξη, αλλά και η οργανική σύνδεση των έργων αφήνει στο θεατή μια ανοιχτή πρόσκληση ελεύθερης αναμόρφωσης, σε μια εποχή μιας κοινά αποδεκτής αίσθησης εγκλωβισμού.

 

Η Λήδα, με μια εγκατάσταση, ενορχηστρώνει χώρους και χρόνους, με βασικό στοιχείο τον εγκιβωτισμό. Στη δουλειά της μελετά χώρους μετάβασης σε τόπους και μη τόπους. Οι αρχές της “αναμόρφωσης” που διέπουν το έργο ωθούν το θεατή στην έρευνα και αντίληψη της μορφής, μέσα από τις πολλαπλές οπτικές γωνίες του ίδιου αντικειμένου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την ερμηνεία του.

Η Alma στους ζωγραφικούς της πίνακες προχωρά  στη διάλυση του συμπαγούς των αντικειμένων.  Στην προσέγγισή της επιστρατεύει διάφορες αισθητικές πρακτικές, προκειμένου να μορφοποιήσει τις γκρίζες ζώνες, όπου το εικονικό με το πραγματικό, το λογικό με το παράλογο, το μερικό με το συνολικό συνυπάρχουν, μεταφράζοντας εικονικούς τόπους. Πρόκειται για μια μεθοδολογία ολιστικής  αναμόρφωσης της έως τώρα γνωστής εικαστικής γλώσσας.

Επιμέλια: Εύχαρις Λεοντοπούλου – Ντόμπρου

Λαογραφικό Μουσείο ″Κώστας Φρόντζος″, Μιχαήλ Αγγέλου 42, Ιωάννινα
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή : 9:00-14:00
Δευτέρα & Τετάρτη: 9:00-14:00 & 17:30-20:00
Σάββατο & Κυριακή: Κλειστά

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου