ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Μοίρασε το

Η έκθεση “Αυτό είναι ένα ποίημα, Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981-2011” του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρατείνεται έως την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 20.00 οι καλλιτέχνες της ομάδας θα μιλήσουν για το έργο και τη δραστηριότητα της στο πλαίσιο της σειράς «Οι καλλιτέχνες συναντούν το κοινό».
Τη συζήτηση θα συντονίσει η επιμελήτρια της έκθεσης Τίνα Πανδή. H είσοδος για την εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Η έκθεση Αυτό είναι ένα ποίημα, Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981-2011 εντάσσεται στη σειρά των ιστορικών εκθέσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στοχεύει στην ιστορική εξέταση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Ομάδας Οπτικής Ποίησης. Η ομάδα δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα.
Στην ομάδα συμμετέχουν σημαντικοί ποιητές, συγγραφείς και εικαστικοί καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιούλια Γαζετοπούλου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Σοφία Μαρτίνου, Μιχαήλ Μήτρας, Κύριλλος Σαρρής, Έρση Σωτηροπούλου, Νατάσα Χατζιδάκι, Αλεξάνδρα Κατσιάνη και Θανάσης Χονδρός, Στάθης Χρυσικόπουλος και Τηλέμαχος Χυτήρης.
Το έργο των καλλιτεχνών της κατανοείται στο ιστορικό πλαίσιο διεθνών αναζητήσεων της οπτικής ποίησης που αναπτύχθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Αμερική κ.ά.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους και περιλαμβάνει πυρήνες έργων, από σχέδια, κoλάζ, ζωγραφική, βιβλία έως εγκαταστάσεις, γλυπτά και οπτικοακουστικά έργα, που εκτείνονται χρονικά στα 30 χρόνια παρουσίας της ομάδας.
Κοινό χαρακτηριστικό της αναζήτησης των καλλιτεχνών της ομάδας είναι η διασταύρωση ποίησης και ζωγραφικής, σε έργα όπου τα όρια ανάμεσα στην εικόνα και το κείμενο γίνονται ρευστά και συγχέονται. Μέσα από την αμφισβήτηση και την συχνά παιγνιώδη χρήση γλωσσικών στοιχείων, τα έργα της ομάδας διερευνούν τα όρια της ποίησης, θέτοντας στο επίκεντρο τη υλική διάσταση του κειμένου, αλλά και τις σχέσεις της γλώσσας με τις συνθήκες επικοινωνίας, την καθημερινότητα και την πόλη.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το 1981 πραγματοποιείται στην Ελλάδα στη γκαλερί 3 η πρώτη διεθνής έκθεση οπτικής ποίησης, στην οποία λαμβάνουν μέρος τρεις από τους καλλιτέχνες της ομάδας. Το 1987 οργανώνεται η έκθεση οπτικής ποίησης με καλλιτέχνες από τη Μεσόγειο με τίτλο Οδυσσέας σήμερα στη γκαλερί 3 και το 1988 η πρώτη έκθεση της ομάδας με τίτλο Φυγείν επίσης στη γκαλερί 3, η οποία «θεμελειώνει την ελληνική ομάδα καλλιτεχνών που ασχολούνται συστηματικά με την οπτική ποίηση». Τα επόμενα χρόνια η ομάδα θα συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων και φεστιβάλ, όπως Η χώρα του κανενός, Κέντρο Τεχνών Πάρκου Ελευθερίας Δήμου Αθηναίων, 1990, Εικονο-γραφές, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, 2003, Oίνος-Wine στο πλαίσιο της Πάτρας Πολιτιστική Πρωτεύουσα, 2006 και Η καθημερινότητα μέσα στον καθρέφτη, Τεχνοχώρος, 2011.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης
Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: κλειστά
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3, Fax: 210 92.45.200, [email protected], [email protected]
www.emst.gr, http://fixit-emst.blogspot.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου