ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Μοίρασε το

Αφορμή για κοινή δημόσια εμφάνιση επιφανών υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή έδωσε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, «Η Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000-2010: Από την ΟΝΕ στον Μηχανισμό Στήριξης», εκδόσεις Λιβάνη, των Παντελή Σκλιά και Σπυρίδων Ρουκανά, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στην πρώτη σειρά του αμφιθέατρου ξεχώριζαν οι Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ διακριτικό παρόν στα …ορεινά του αμφιθέατρου έδωσε κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος προλόγισε το βιβλίο συγχαίροντας τους συντελεστές που «κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο για μια ολιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση των αιτιών που οδήγησαν στον μηχανισμό στήριξης και να φωτιστούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην σημερινή της θέση». Παράλληλα, επεσήμανε, ότι «η ελληνική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε φάση εξισορρόπησης» αφού παρατηρείται όπως τόνισε «θετικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά το 2008».

[quote text_size=”small”]

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε, ως ήταν αναμενόμενο, η τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη ο οποίος αναφερόμενος στους όρους ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ τόνισε πως «γνωρίζαμε ότι το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο το οποίο βασίστηκε δομικά στη ζήτηση όπως αυτή προέκυψε από την δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση δεν ήταν βιώσιμο», τονίζοντας πως «από την στιγμή που δεν πήραμε μέτρα μείωσης χρέους όσο είχαμε υψηλούς βαθμούς ανάπτυξης… η οικονομία θα ήταν ευάλωτη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ».

[/quote]

 Περιγράφοντας τη σημερινή πραγματικότητα σημείωσε ότι η οικονομία μπορεί να είναι πολύ κοντά να βγει από την ύφεση αλλά κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για ανάπτυξη, ενώ με έντονη κριτική διάθεση τόνισε πως η χώρα «ακόμα περιμένει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που θα προωθήσει την οικονομία και θα βασίζεται σε ένα παραγωγικό μοντέλο» πως ακόμα «περιμένουμε εις μάτην ένα μίνιμουμ πλαίσιο εθνικής συνεννόησης για την περίφημη ανασυγκρότηση της παραγωγικής δράσης» και πως η επίκληση από την πλευρά της κυβέρνησης της βιωσιμότητας του χρέους δεν είναι σωστή.

Τις απόψεις του κ. Ρουμελιώτη, όπως και των καθηγητών Ευάγγελο Δρυμπέτα, Άγγελο Κότιο, Παναγιώτη Λιαργκόβα, για το πως φτάσαμε στο Μηχανισμό Στήριξης παρακολουθούσε με προσοχή ο εκδότης και ο άλλοτε “εξ απορρήτων” του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνης Λιβάνης, ο οποίος σπανίως δίνει το παρών σε παρουσιάσεις βιβλίων και πάντα η παρουσία του συνοδεύεται από πολιτικούς συμβολισμούς…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου