ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

Μοίρασε το

Για τον Αλέξη Τσίπρα και την κατά πλειοψηφία κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν του μετριότατη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία κυβέρνηση, ό,τι ήταν να ειπωθεί σχεδόν ειπώθηκε. Οι πολίτες που ήθελαν να καταλάβουν ήδη κατάλαβαν, πολλοί από τους άλλους θα καταλάβουν βιώνοντας σκληρά τα επίχειρα της απατηλής, πελατειακής, κοινωνικά άδικης και διαπλεκόμενης πολιτικής του.

Η κοινωνία μας και οι όποιες εφεδρείες της οφείλουν να λειτουργήσουν πλέον πέρα και πάνω από τη σημερινή καταστροφική κυβέρνηση. Οφείλουν να ετοιμάσουν παραγωγικά την επομένη μέρα. Η βιολογία μάς διδάσκει ότι σε έναν πάσχοντα ιστό, τα ζώντα, δραστήρια κύτταρα, σε θέση ακόμη να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον και τις προκλήσεις του, αναλαμβάνουν την αναγέννηση, την ανακατασκευή (tissue remodeling) του ιστού.

[quote text_size=”small”]

Η σύγχρονη επιστήμη έχει δείξει ότι κάθε ιστός (ακόμη και ο εγκέφαλος) διατηρεί μέχρι τα βαθιά γεράματα την αναγεννητική του ικανότητα μέσα από την παρουσία αρχέγονων βλαστικών κυττάρων του. Η ελληνική κοινωνία έχει τα δικά της βλαστικά κύτταρα στην πολιτική, στην οικονομία, στην επιστήμη.

[/quote]

Βλαστικά κύτταρα υπάρχουν στην ελληνική επιστήμη και τη διατηρούν στην κορυφή διεθνώς. Και επειδή ο πιο πειστικός τρόπος στην επιστήμη είναι το παράδειγμα, ένα τέτοιο βλαστικό επιστημονικό κύτταρο είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Κρήτης και ερευνητής του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης. Η ερευνητική του ομάδα έχει ήδη πετύχει τη χρηματοδότηση τριών ερευνητικών προτάσεων από το διεθνώς κορυφαίο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας), ενώ τα πειραματικά αποτελέσματα της ομάδας του δημοσιεύονται συνήθως στο κορυφαίο (ίσως το πιο σημαντικό) διεθνώς επιστημονικό περιοδικό Nature. Τις επιτυχίες του θα τις ζήλευαν πολλοί καθηγητές στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τέτοια βλαστικά ακαδημαϊκά παραδείγματα υπάρχουν ευτυχώς αρκετά και διατηρούν άσβεστη την εξαιρετική ελληνική επιστήμη.

Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα έχουν επίσης τα βλαστικά τους κύτταρα, παρά την εχθρική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης των λαϊκιστών – κρατιστών. Ενας εμπνευσμένος γιατρός από την πατρίδα μου τη Λάρισα, ο Θανάσης Βακάλης, έχει επεκτείνει πανελλαδικά την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή γάλακτος με τη δημιουργία της συνεταιριστικής επιχείρησης ΘΕΣΓΑΛΑ, αυτόματων διανομέων (ΑΤΜ) φρέσκου γάλακτος, μια διεθνώς καινοτόμο δραστηριότητα.

[quote text_size=”small”]

Βλαστικά κύτταρα υπάρχουν και αναδεικνύονται και σε ένα εξαιρετικά βεβαρημένο περιβάλλον, αυτό της πολιτικής. Χαρακτηριστικά πολιτικού βλαστικού κυττάρου έχει ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπερίσχυσε ανέλπιστα σε ένα εξαιρετικά τοξικό πολιτικό περιβάλλον, ενός κουρασμένου, απαξιωμένου πολιτικού ιστού.

[/quote]

Η ομιλία του στη ΔΕΘ και οι πρώτες ενδείξεις της αναγεννητικής του λειτουργίας είναι ελπιδοφόρες για τον όλο οργανισμό, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο πολιτικό ιστό.

Δυστυχώς, η παρουσία και μόνο των βλαστικών κυττάρων δεν εξασφαλίζει την επιβίωση του οργανισμού. Οι δύο σημαντικές συνθήκες (τόσο στη βιολογία όσο και στη πολιτική) για να πετύχουν τον αναγεννητικό τους σκοπό είναι να φτάσουν σε έναν κρίσιμο αριθμό με τον πολλαπλασιασμό τους και να μεταναστεύουν στις πάσχουσες περιοχές του οργανισμού. Τα βλαστικά κύτταρα είναι εξαιρετικά δραστήρια κατά τα πρώτα βήματα της ζωής ενός νέου οργανισμού όταν τα διάφορα όργανα και ιστοί του διαφοροποιούνται και εξειδικεύονται σε λειτουργία.

Η ελληνική κοινωνία έχει σήμερα ανάγκη ακριβώς απ’ αυτήν τη διαδικασία αναπροσδιορισμού και διαφοροποίησης από τις παρελθοντικές της καταστροφικές λειτουργίες. Εχει ανάγκη από την ενεργοποίηση ικανού αριθμού βλαστικών της κυττάρων παντού. Οι σημερινοί κυβερνώντες και η πολιτική τους μυρίζουν σαν τον σάπιο πολιτικό ιστό των ιστορικά αποτυχημένων ιδεοληψιών του προηγούμενου αιώνα και οδηγούν την πατρίδα στην κοινωνική και οικονομική υποστροφή. Δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα για την ελληνική κοινωνία παρά μόνο σαν την απόλυτη πρόκληση της ενεργοποίησης των αναζωογονητικών βλαστικών της κυττάρων για την τόσο προσδοκώμενη αναγέννηση της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύεται και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου