Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς πρέπει να τελειώσει η… δουλειά με την εφαρμογή των προβλεπόμενων του μνημονίου, μετά από επτά χρόνια παλινωδιών, καθυστερήσεων και… ανοησιών. Καθ΄ ομολογίαν της ελληνικής κυβέρνησης, μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί το 30% των συμφωνηθέντων, ενώ μέχρι πριν δύο εβδομάδες διαρρηγνύαμε τα ιμάτια μας λέγοντας ότι εμείς είμαστε συνεπείς και οι ξένοι παίζουν… καθυστερήσεις. Μάλιστα, για να γίνει πιο πειστικό το… αφήγημα, η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκανε λόγο για… εμφύλιο πόλεμο στις τάξεις των δανειστών για τα… μάτια της Ελλάδας. Φαιδρότητες, είναι ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός…
Η Ελλάδα έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο σκέλος του Μνημονίου που είναι η εφαρμογή των δομικών αλλαγών στο Κράτος, στο επιχειρείν και γενικά στην απελευθέρωση της οικονομίας. Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα (που δεν έχουν τελειωμό…) δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ο έξτρα λογαριασμός που προέκυψε από το 2015 και μετά λόγω της… περήφανης διαπραγμάτευσης. Η οποία σημειωτέον προκάλεσε άμεση και έμμεση ζημία ύψους 86 δισ. ευρώ, ενώ οι εταίροι-δανειστές μας την ανεβάζουν πάνω από τα 100 δισ.!!!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία εφαρμόζοντας μια πολιτική που χτυπάει αλύπητα το επιχειρείν μέσω της εξωπραγματικής (και στα όρια της… ψυχανάλυσης) φορολογικής πολιτικής. Μέσα σε 2 χρόνια η… ελπίδα για τα καλύτερα μετατράπηκε σε εφιάλτη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν είναι λιγότερες από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Επιπλέον, η ανεργία μειώθηκε γιατί αυξήθηκε η μετανάστευση στο εξωτερικό και γιατί οι νέες προσλήψεις σε ποσοστό 60% αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίες με αμοιβές… αφρικανικής χώρας. Επιπλέον, 6 στους 10 φορολογούμενους είναι “κόκκινοι” στην Εφορία γεγονός που ανά πάσα στιγμή μεταφράζεται σε ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φτάνουν στα 95 δισ. ευρώ ενώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 30 δισ. ευρώ. Η αύξησή τους κατά την τελευταία διετία είναι ραγδαία λόγω των επιπτώσεων της… περήφανης διαπραγμάτευσης και της καθήλωσης της οικονομίας. Ταυτόχρονα, από τα 210 δισ. ευρώ του συνολικού δανεισμού τα 115 δισ. ευρώ είναι “κόκκινα”. Και το 2017 προμηνύεται ιδιαιτέρως αρνητικό για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της νέας υπερβολικής αύξησης των φόρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση χιλιάδων εργαζομένων…
Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008 οδήγησε σε πίεση στην παγκόσμια οικονομία και “αδύναμοι κρίκοι” όπως η Ελλάδα βρέθηκαν στο κενό. Το πρόγραμμα διάσωσης που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αποτέλεσε μονόδρομο για να μην μετατραπεί η χώρα σε υβρίδιο τύπου Συρίας και Βενεζουέλας! Ελάχιστοι κατάλαβαν τι έπρεπε να γίνει και οι περισσότεροι ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Η ύφεση αφαίρεσε περίπου 60 δισ. ευρώ “λίπους” το οποίο είχε σχηματιστεί από την περίοδο της “πλασματικής ευημερίας” με τα υπερ-δανεικά. Το πρώτο μνημόνιο του 2010 ήταν σαφές και όριζε ότι η προαρμογή θα γίνει με μείωση δαπανών κατά 65% και αύξηση φόρων κατά το υπόλοιπο 35%. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια μονοδιάστατη εμμονή στο φορολογικό σκέλος αντί να δοθεί βάρος στο συμμάζεμα του Κράτους και στις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις. Οι κυβερνήσεις και δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να αλλάξουν αυτό το καρκίνωμα. Σήμερα, εξακολουθούμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, με την αξιολόγηση ανοικτή και με το ενδεχόμενο νέων περιπετειών αν αυτή δεν κλείσει. Όσο για το αφήγημα περί προθύμων και άλλα τέτοια εμπρηστικά, δεν πείθουν πλέον, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι καθυστερήσεις φέρουν ακόμη χειρότερα μέτρα. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια… απροθυμία της παρούσας κυβέρνησης να συμβάλλει στην όσο γίνεται μικρότερη συσσώρευση πρόσθετου κόστους στις πλάτες νοικοκυριών και ειδικότερα των αδύναμων, όπως και των επιχειρήσεων.
Η κοινή γνώμη φαίνεται να αντιλαμβάνεται σιγά σιγά τι έχει φταίξει και βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ΄ ότι πριν δύο χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC, τόσο τα οικονοιμκά των πολιτών όσο και η οικονομία της χώρας πάνε χειρότερα όπως απαντά το 81%. Οι πολίτες φαίνεται ότι έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν και σιγά σιγά συνειδητοποιούν ότι για τον… κακό μας τον καιρό δεν φταίνε οι ξένοι, αλλά εμείς. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν το βάρος για τα φορολογικά μέτρα στους δανειστές, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματιό Ταμείο επιρρίπτουν την αποκλειστική ευθύνη στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απορίας άξιο είναι γιατί δεν πιίεσαν οι δανειστές για ένα άλλο μείγμα πολιτικής με δεδομένο ότι αυτό που εφαρμόζεται χρήζει όχι οικονομικής αλλά… ψυχιατρικής αναλύσεως. Η οικονομία πλέον, μετά την απώλεια του… λίπους, τώρα έχει μπει σε φάση… κονιορτοποίησης του μυικού ιστού με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Με βάση το ανωτέρω πλαίσιο, θέλουμε να υπενθυμίσουμε μια δημοσκόπηση που πέρασε στα… ψιλά προ διμήνου και διενεργήθηκε από την εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της φιλοκυβερνητικής “Εφημερίδας των Συντακτών”. Σύμφωνα με αυτήν το 81% των ερωτηθέντων θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων (!), το 63% των ερωτηθέντων ζητεί αυστηρή αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και απολύσεις των ανεπαρκών υπαλλήλων (μόλις το 18% διαφωνεί με κάτι τέτοιο), ενώ το 61% επιθυμεί την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με μόλις 25% να είναι αντίθετο! Με βάση τα συγκεκριμένα ποσοτικά κια ποιοτικά χαρακτηριστικά, μάλλον φαίνεται ότι το τελευταίο κύμα υπερφορολόγησης από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον το αποτυχημένο… αντιμνημονιακό αριστερο(α)δέξιο πείραμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ρέπει προς την πλευρά της κανονικότητας και του ορθολογισμού, δηλαδή προς τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας.
Τα μηνύματα που στέλνει στην παρούσα αλλά και στην… επόμενη κυβέρνηση είναι απλά:
1. Δεν γίνεται να πληρώνουμε περισσότερους φόρους για να συντηρούνται στρατιές πλεοναζόντων, βολεμένων και ημέτερων δημοσίων υπαλλήλων που εκθέτουν τους συναδέλφους τους που πραγματικά μοχθούν λαμβάνοντας πλέον εξευτελιστικές αμοιβές.
2. Δεν γίνεται να πληρώνουμε εξοντωτικούς φόρους και καθημερινά να υποβαθμίζεται το επίπεδο παροχών στην Υγεία, την Παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση. Ο πολίτης δεν μπορεί να βιώνει πιο δύσκολες καταστάσεις και να βλέπει χυδαίες φυσιογνωμίες υπουργών να τον… δουλεύουν ψιλό γαζί!
3. Ειδικότερα, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε φόρους για μια Παιδεία όπου καθημερινά υποβαθμίζεται το επίπεδό της, με την αριστεία να είναι μάλιστα ρετσινιά. Δεν μπορεί να διαλύονται σχολεία και πανεπιστήμια από κομματικούς εγκάθετους και ψευτοδημοκράτες που μετέρχονται φασιστικές μεθόδους.
4. Δεν είναι δυνατόν να διαλύεται η παραγωγική βάση της χώρας, να φεύγουν τα “μυαλά” στο εξωτερικό και οι εργαζόμεονι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έναντι εξευτελιστικών αμοιβών και χωρίς ένσημα και ασφάλιση…
ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ… ΩΣ ΕΔΩ!