ΔΕΘ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΘΟΡΑ

Μοίρασε το

Γνωρίζουμε ότι η εξουσία εντάσσει τις λέξεις στο σχέδιό της. Γι’ αυτό συχνά βλέπουμε να αλλοιώνεται και να διαστρέφεται η σημασία και το ήθος των λέξεων μαζί με το ήθος των ανθρώπων.

Όπως συμβαίνει κάθε Σεπτέμβρη ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Και όπως συμβαίνει συνήθως, θα επιχειρήσει μια ανακεφαλαίωση. Αναπόφευκτα και μια κάποια υπόσχεση.

Η ανακεφαλαίωση είναι εξ αντικειμένου δύσκολη για τον κ. Τσίπρα. Θα πρέπει να ονομάσει και πάλι τα πράγματα, να τα πει με νέο τρόπο. Να χτίσει νέες σημασίες. Θα συναντηθεί όμως με τη φθορά των λέξεων. Των δικών του λέξεων και τη δική του φθορά.

[quote text_size=”small”]

Η Θεσσαλονίκη ως συμβολικό και πραγματικό βήμα εξαγγελιών, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, χρησίμευσε για τον κ. Τσίπρα ως μια αφετηρία εξόρμησης προς την εξουσία. Εκεί, από το παράλληλο πρόγραμμα μέχρι την αλυσίδα των υποσχέσεων, κωδικοποιήθηκε ένα σύγχρονο πολιτικό ψεύδος.

[/quote]

Ο καιρός πέρασε. Και πάντα ο παρατηρητής της όχθης, ο κ. Τσίπρας εν προκειμένω, για να βρεθεί απέναντι στην όχθη των υποσχέσεών του, έπρεπε να περάσει από την κοίτη του ποταμού. Κανείς δε μπορεί να ξεφύγει από τη συνάντηση με την πραγματικότητα. Και η πολιτική δοκιμάζεται και ασκείται μόνο στο πύρινο σημείο αυτής της συνάντησης. Και για τον κ. Τσίπρα, όταν βρέθηκε στην κοίτη του ποταμού, η απέναντι όχθη έμεινε άπιαστο όνειρο.

Οι παραστάσεις που σκηνοθετούνται στην πολιτική σύγκρουση -κάτι παρόμοιο είναι και η ΔΕΘ- όσο και αν διεκδικούν μια πρωτοτυπία, έχουν μέσα τους μια επανάληψη. Αφού πάντα κάτι έχει προηγηθεί. Αφού πάντα κάτι προυπήρξε.

Δεν υπάρχει περιθώριο ανακεφαλαίωσης για τον κ. Τσίπρα. Δεν υπάρχουν άφθαρτες λέξεις για το οπλοστάσιο της μάχης. Η αυταπάτη εξαντλήθηκε και τη βαθιά εκούσια παραπλάνηση μερίδας του λαού είναι εδώ να την αμφισβητήσει η σωτήρια πάντα εμπειρία.

Κι όμως, του απομένει ακόμα μια λέξη. Η συγγνώμη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου