Ο ΣΥΡΙΖΑ κουράζει και τον εαυτό του ακόμα

Ο Λευτέρης Κουσούλης χαρακτηρίζει αναγκαστική πράξη πολιτικής ματαιότητας την ανανέωση προσώπων που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει όμως ότι η πολιτική δεν είναι εικόνα και πως ο τρόπος που κυβέρνησε ο Αλέξης Τσίπρας και αντιπολιτεύεται έναν χρόνο, κουράζει ακόμα και τον εαυτό του. new deal

Μοίρασε το

Ο Λευτέρης Κουσούλης χαρακτηρίζει αναγκαστική πράξη πολιτικής ματαιότητας την ανανέωση προσώπων που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει όμως ότι η πολιτική δεν είναι εικόνα και πως ο τρόπος που κυβέρνησε ο Αλέξης Τσίπρας και αντιπολιτεύεται έναν χρόνο, κουράζει ακόμα και τον εαυτό του.


Σε αποφάσεις αλλαγών στην κορυφή του κομματικού μηχανισμού προχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Έναν και πλέον χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουλίου του ’19 και την ολοφάνερη παρατεταμένη αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων του θεσμικού ρόλου του, ακούγεται ώριμη αυτή η πρωτοβουλία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κούρασε και τον εαυτό του

Η αλήθεια είναι ότι έναν χρόνο μετά ο ΣΥΡΙΖΑ κούρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Λογικό είναι ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρεί μια ανανέωση. Να προσβλέπει στη δημιουργία ενός νέου προσώπου.

Η μέθοδος είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Επιλογή προσώπων εμπιστοσύνης, που αποδέχονται το αυτονόητο πρωτείο του σημερινού αρχηγού. Πρόσωπα έτοιμα να συμπορευτούν μαζί του στη δύσκολη αναγκαστικά πορεία που έχει μπροστά του.

Το ιστορικό μετά τις εκλογές κόμματος και προσώπων κατέδειξε την έσω αδυναμία που χαρακτηρίζει το κόμμα του στη νέα φάση. Η πολιτική του ανάκαμψη προϋποθέτει μια νέα στελέχωση, με την ελπίδα μιας νέας εικόνας. Είναι αναγκαστικός ο δρόμος. Δεν διαθέτει άλλον ο Αλέξης Τσίπρας προς το παρόν.

Ο νικηφόρος ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας παροξυσμός

Υποθέτει κανείς, μετά την εμπειρία της εξουσίας, ότι αντιλαμβάνεται πληρέστερα τα πράγματα. Θα έχει αντιληφθεί, υποθέτω, ότι ο νικηφόρος ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας παροξυσμός.

Ένας παροξυσμός ανορθολογισμού, φαντασίας και αντιδιακυβέρνησης. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό εκπνεύσει. Δεν νοείται επανάληψή του. Είμαστε σε άλλη φάση. Τόσο που μοιάζει να είμαστε σε νέα, πρωτόγνωρη εποχή. Και είμαστε. Αυτό αντιλαμβάνεται ο Αλέξης Τσίπρας. Το γνωρίζει, φρονώ.

Δεν έχει εξαντληθεί μόνο το κόμμα του. Κυρίως έχει εξαντληθεί ό ίδιος. Ο λόγος του, η εικόνα του, η πολιτική φιγούρα του. Το πολιτικό του πρόσωπο έχει βαθιά χαραγμένη επάνω του την πολιτική φθορά που γέννησε ένας τρόπος εξουσίας.

Αυτή η παγιωμένη, κατά τη γνώμη μου, κατάσταση είναι δύσκολο να θεραπευτεί. Εκτιμώ ότι κάθε προσπάθεια ανανέωσης στο κρίσιμο μέτωπο των προσώπων θα αποβεί μάταιη. Είναι βαθύ το τραύμα που προκάλεσε στο κοινωνικό σώμα ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ. Χρήσιμες οι αλλαγές των προσώπων. Και αναγκαίες, όπως ανακοινώθηκαν, για το προσωπικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα. Δεν αρκούν.

Ανανέωση προσώπων αναγκαστική πράξη πολιτικής ματαιότητας

Η πολιτική δεν είναι εικόνα, όπως τα γνωστά στερεότυπα παρασύρουν τη σκέψη. Η πολιτική είναι η διαμόρφωση μιας πρότασης. Πρότασης αντίστοιχης με τον υπαρκτό κόσμο. Πρόταση σε διαλεκτική σχέση και επικοινωνία με τις ανάγκες των ανθρώπων μιας εποχής.

Αν είναι όραμα, δεν είναι μυθοπλασία. Αν είναι λύση, είναι εφικτή, λογική και σε παραλληλία με τις συνθήκες του υπαρκτού κόσμου. Εκεί που η πολιτική ανανέωση και αναγέννηση μοιάζει να μη νοείται για έναν πολιτικό οργανισμό ή πάντως λόγω των συνθηκών να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, η αλλαγή κεντρικών προσώπων στην οργανωτική δομή είναι μια αναγκαστική πράξη πολιτικής ματαιότητας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου