D DAY …ΔΙΠΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΚΑΛΠΕΣ

Μοίρασε το

Ενώ η χώρα και οι πολίτες , θα υποστούν και «το μαρτύριο της σταγόνας» με τις περιβόητες 2 φάσεις αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που προέκρινε η Τρόϊκα (έτσι για να έχει σασπένς), ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο …Ακόμα και για «D Day» μέσα στον Νοέμβριο.

Πρώτα η «ψυχρολουσία» στο Παρίσι, μετά η αμηχανία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μόλις πρόσφατα τα πενιχρά αποτελέσματα της συνάντησης με την κ. Μερκέλ, δημιουργούν ένα πιεστικό κλίμα στο Μαξίμου που εναγωνίως αναζητεί μια κάποια λύση , όπως π.χ να συγκρουστεί και να  απομακρύνει την Τρόϊκα  ή και να ανοίξει τον δρόμο μέσα από δριμύτατη αντιπαράθεση με τους Τροϊκανούς (αφού αυτά που προτείνουν δεν είναι απλά εκτός πραγματικότητας, αλλά εξωφρενικά και καταστρεπτικά) και να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές , ακόμα όπως λένε έμπειροι πολιτικοί κύκλοι και μέσα στον Νοέμβριο.

[quote text_size=”small”]

Άλλωστε σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους , όπως έφτασαν τα πράγματα πια με όλη την κοινωνία να είναι στα κάγκελα, κάθε μέρα που περνά αυξάνει ακόμα περισσότερο την φθορά της Κυβέρνησης και μεγαλώνει την απόσταση (δημοσκοπικά τουλάχιστον) με τον ΣΥΡΙΖΑ.

[/quote]

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πλέον όχι μόνο για την χώρα και την κοινωνία που καλούνται να ματώσουν και πάλι , μετά από 4 συνεχή χρόνια άγριας λιτότητας , ύφεσης και εκτόξευσης της ανεργίας , αλλά και για την Κυβέρνηση που  βρίσκεται σε αδιέξοδο.

 ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΙ  ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ

Όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη με την Τρόϊκα (που δεν δέχτηκε πέραν της μείωσης στο φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης καμία άλλη φοροελάφρυνση και επιμένει σε εργασιακά και ασφαλιστικό), η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με την Τρόϊκα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Η αξιολόγηση αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης (παρατείνεται και πέραν του 2014), όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

[quote text_size=”small”]

Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το 2ο γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» (ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο και ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, κ.λπ.), συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).

[/quote]

Έτσι, εκτιμάται πως είτε στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, είτε το αργότερο στο εμβόλιμο Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου θα έχουμε αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Με δεδομένο, επίσης, ότι -όπως επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη- η επιτυχής ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, εκτός από την εκταμίευση των δόσεων (ύψους 7,1 δισ. ευρώ), θα «σημάνει» -και μετά τα τελικά αποτελέσματα των stress tests- και την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΟΛΑ

Στο μεταξύ φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του ανάμεσα σε άλλα σχεδιάζουν διπλή σύγκρουση , τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την Τρόϊκα ….και όπου βγει.

Στόχος του Κυβερνητικού επιτελείου είναι είναι να εκκινήσει τη διαδικασία απεμπλοκής από το μνημόνιο δίνοντας έτσι κάτι απτό και χειροπιαστό στους βουλευτές που σε λίγους μήνες θα κληθούν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται , σε αυτό το πλαίσιο, να επιθυμεί να προχωρήσει σε κάποιες μονομερείς ενέργειες απέναντι στην τρόικα – οι οποίες και δεν θα τινάξουν στον αέρα τα

[quote text_size=”small”]

Επιθυμούν πρακτικά να δημιουργήσουν ένα δίλλημα γύρω από το ποιος μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Και πάνω σε αυτό το δίλημμα θα κριθούν όλα το επόμενο διάστημα: Από τη δυνατότητα να περάσει τον σκόπελο της προεδρικής Εκλογής έως το να στηθούν κάλπες με ή χωρίς λύση στο μείζον θέμα του χρέους.

[/quote]

δημοσιονομικά (μείωση 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση 30% της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015) και θα δώσουν το μήνυμα στην τρόικα πως η κυβέρνηση έχοντας υπερβεί κατά πολύ τους δημοσιονομικούς της στόχους μπορεί να προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των φορολογουμένων .

Βέβαια λόγω της ρευστότητας που υπάρχει , της έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας , αλλά και το κλίματος στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ , τα πάντα πλέον είναι πιθανά , υπό την έννοια, όπως υποστηρίζουν πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες , ότι η κατάσταση πλέον δεν μπορεί να σέρνεται γιατί έτσι τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου