ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΑΟΥ ΣΤΟ ΩΧ!

Μοίρασε το

Εκείνο το ουαου του Βαρουφάκη πανάκριβο το πλήρωσε και το πληρώνει η χώρα… Από τα capital controls και το καλοκαίρι του 2015 μας πήρε η κάτω βόλτα. Τώρα πια ούτε οι ψευτομαγκιές, ούτε τα παρακαλετά πιάνουν τόπο.

Από τη μια ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο ρόλο του Βασιλάκη Καήλα στον λουστράκο να παρακαλάει τη Μέρκελ και από την άλλη στο ρόλο του μάγκα με το τρίκυκλο να πουλάει παραμύθι στο λαό, κάπως έτσι χάσαμε το τρένο της γραμμής. Ανάπτυξη θα δούμε το 2060 και εκείνη με τα κιάλια. Μπορεί η κυβέρνηση να απέρριψε τη συμφωνία πριν τρεις εβδομάδες όπως είπε ο Σόιμπλε, για να κερδίσει χρόνο… όμως αυτή την συμφωνία τελικά υπέγραψε στο Eurogroup της Πέμπτης. Αλήθεια να κερδίσει χρόνο σε τι; Ο «πιο έξυπνος» λαός του κόσμου έχει φάει μπόλικο παραμύθι και από ότι φαίνεται κοιμάται για τα καλά.

Όλα δείχνουν ότι εκεί στο Eurogroup μεταξύ, Ελλάδας – Ευρωζώνης και ΔΝΤ όλα τριγύρω άλλαξαν και όλα τα ίδια έμειναν. Αν κάτι μπορούμε να πούμε ότι «κέρδισε» η χώρα ήταν τα 8,5 δις κατά τα άλλα υποσχέσεις-υποσχέσεις και υποσχέσεις και φυσικά επαναλήφθηκαν οι προτάσεις του περσινού Μαΐου, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Φράσεις όπως τεχνική βοήθεια από πλευράς της Ευρωζώνης, η ιδέα της αναπτυξιακής τράπεζας έπεσαν πάλι στο τραπέζι και γενικόλογα η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Όσο για το ΔΝΤ η Γενική Διευθύντρια του Κριστίν Λαγκαρντ έκανε σαφές, ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους πριν υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση, καθώς οι διαφορές στις προβλέψεις παραμένουν. Το μόνο που μπορεί να κάνει για την ώρα είναι να κληθεί το Δ.Σ. του ΔΝΤ στις 27 Ιουλίου και να αποφασίσει για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαια 2 δισ. Δολαρίων μετά το 2018 αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο από πλευράς της Ευρωζώνης… Όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου «Ζήσε Μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι».

Κατά τ’ άλλα τα 8,5 δις της δόσης αυτής θα δοθούν σε δόσεις . Η πρώτη δόση θα είναι 7,7 δις. ευρώ και θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μια ύψους 800 εκατ. ευρώ αργότερα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως από αυτή την δόση των 8,5 δισ. ευρώ, τα 1,6 δισ. ευρώ θα πάνε για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Με τούτα και με εκείνα τέλειωσε ένα ακόμα θρίλερ με όλους εμάς θεατές και την κυβέρνηση πρωταγωνιστή…

Καληνύχτα Ελλάδα!!!

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου