Κάθε ανασχηματισμός έχει την δική του ταυτότητα και τα δικά του μηνύματα. Ο παρών ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε, αν μη τι άλλο καταγράφει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της συγκυβέρνησης να «απαλλαγούν» από «καμένα πρόσωπα» τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εκτεθεί στην κοινή γνώμη , λόγω σκληρών απόψεων ή γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέθηκαν με αποφάσεις και πρακτικές που ξεσήκωσαν αντιδράσεις και έντονη δυσφορία. Ουσιαστικά στος “κομμένους”/ “καμένους” της Κυβέρνησης μετατίθενται με ένα συμβολικό τρόπο , όλες οι “αμαρτίες” της Κυβέρνησης και όλες οι σκληρές και δυσάρεστες αποφάσεις που ελήφθησαν . Άλλωστε “πρόγευση” δώθηκε με το “παράδοξο ξήλωμα” του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη , στον οποίο φορτώθηκαν όλες οι “αμαρτίες” της σκληρής φορομπηχτικής πολιτικής , των κατασχέσεων κ.α , παρά του ότι ήταν ψηφισμένα μέτρα.
Για παράδειγμα ο κ. Γεωργιάδης μένει εκτός όχι μόνο για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στο χώρο της Υγείας, αλλά και για τις οξύτατες και άγριες πολλές φορές κόντρες του με συνδικαλιστές , αντιπολίτευση ακόμα και πολίτες.
[quote text_size=”small”]
Ο Σίμος Κεδίκογλου , αν και δεν ήταν δική του απόφαση, συνδέεται μια μία από τις πιο «άτυχες και αυταρχικές» αποφάσεις της Κυβέρνησης: το «μαύρο στην ΕΡΤ» , το λουκέτο στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, την άδικη και παράτυπη απόλυση 2600 περίπου εργαζομένων στην ΕΡΤ που προκάλεσαν και προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις και εντός Ελλάδας , αλλά και στην Ευρώπη. Παράλληλα είχε «επιφορτιστεί» με την συντήρηση ενός έντονου και εμπρηστικού κλίματος με την Αντιπολίτευση , μέσω των διαρκών γραπτών ανακοινώσεων που εξέδιδε
[/quote]
Ο Γιάννης Στουρνάρας , φαίνεται να «ανασχηματίζεται» κατά τα φαινόμενα προς τα πάνω με την μετάθεση του στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας . Ο κ. Στουρνάρας ήταν όχι απλά «σάκος του μποξ» για τους Κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά κυρίως στην κοινή γνώμη είχε περάσει ως «απόμακρος , σκληρός , μη ανθρώπινος Υπουργός , στεγνός εντεταλμένος της Τρόϊκας». Συνδέθηκε με το κύμα των πρωτοφανών και ιδιαίτερα σκληρών μέτρων λιτότητας μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Θεωρείται δε από τους αρχιτέκτονες της σκληρής πολιτικής ακόμα από τότε που ήταν Πρόεδρος του ΙΟΒΕ . Πολλά μάλιστα στελέχη της Ν.Δ του χρεώνουν ότι εγκλώβισε τον Α. Σαμαρά «σε μία χωρίς όρια και προϋποθέσεις μνημονιακή πολιτική που σε πρώτη φάση εκφράστηκε από την μεγιστοποίηση του πακέτου μέτρων που είχε συμφωνήσει η Κυβέρνηση Παπαδήμου από περίπου 12 δις σε 18 και πλέον δις».
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης ,ο διάδοχος του κ. Στουρνάρα, από την μία είναι σύμβουλος σε μεγάλη Τράπεζα, ωστόσο είναι ένα πρόσωπο που έχει καταβολές από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Είχε κομβικό ρόλο στις Κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού και επιτελικό του στέλεχος στην οικονομία , είχε κομβικό ρόλο στην Κυβέρνηση Παπαδήμου (διευθυντής του οικονομικού του γραφείου) και κυρίως ήταν ο εμπνευστής και σχεδιαστής του περιβόητου νέου ασφαλιστικού στην Κυβέρνηση Σημίτη που επιφορτίστηκε να υλοποιήσει ως Υπουργός Εργασίας ο Τάσος Γιαννίτσης και το οποίο ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων που άνοιξαν τον δρόμο για μια μεγάλη κρίση στην τότε Κυβέρνηση
[quote text_size=”small”]
Ο κ. Χαρδούβελης όμως θεωρείται ήπιος άνθρωπος , προσιτός , προσεκτικός και «μη αλαζών» όπως λένε . Βέβαια ο κ. Χαρδούβελης , υπό τις παρούσες συνθήκες και υπό τις επιλογές που ήδη έχουν γίνει , δεν έχει περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική , όμως ποντάρουν πάνω του ότι με τον ήπιο χαρακτήρα του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να οργανώσει κάποιες στοιχειώδεις διορθωτικές κινήσεις .
[/quote]
Ο κ. Μιχελάκης , χρεώνεται, το κακό αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αττικής, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος χρεώνεται την «άκομψη στήριξη» στον Πειραιά του κ. Μόραλη κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή , αλλά και την κατάσταση στην παιδεία.
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, προσπαθούν να χρεώσουν πολιτικές που αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες σε μερικά πρόσωπα , τα οποία «θυσιάζουν» ως Ιφιγένειες προκειμένου να υπάρξει «αέρας» στα «πανιά της Κυβέρνησης» , χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στις ασκούμενες πολιτικές και χωρίς «γραμμές άμυνας» έναντι της Τρόικας και των δανειστών.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα:
Πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης
Υπουργείο Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Αργ.Ντινόπουλος
Υφυπουργός: Λεονταρίδης
Υφυπουργός: Γ.Ντόλιος
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Οδ.Κωνσταντινόπουλος
Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Αλ.Δερμετζόπουλος
Υφυπουργός: Κ.Κουκοδήμος
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κ.Τασούλας
Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός: Ν.Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γ.Βρούτσης
Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Κ.Παπακώστα
Αναπληρωτής υπουργός: Λ.Γρηγοράκος
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γ.Καρασμάνης
Αναπληρωτής υπουργός: Π.Κουκουλόπουλος
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργείο Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Γιώργος Ορφανός
Υπουργός Επικρατείας
Δημήτρης Σταμάτης
Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Βούλτεψη
Ποιοι έμειναν εκτός κυβέρνησης
[quote text_size=”small”]
Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι: Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Παναγιωτόπουλος, Γεωργιάδης, Μιχελάκης, Τσαυτάρης, Αρβανιτόπουλος, Καράογλου, Γκιουλέκας, Σκορδάς, Σίμος Κεδίκογλους, Μιχελάκης, Ζέττα Μακρή, Δαβάκης, και Συμεών Κεδίκογλου.
[/quote]
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Γεωργιάδη προτάθηκε η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ωστόσο αρνήθηκε.
Το νέο σχήμα έχει 47 στελέχη από 41 που ήταν.
Τέσσερα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ αναλμβάνουν υπουργική θέση, ενισχύοντας περισσότερο τη θέση του στην κυβέρνηση με συνολικά 13 στελέχη από 9 που ήταν πριν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
“Κανείς δεν πιστεύει πως ο σημερινός ανασχηματισμός θα επηρεάσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τον ανασχηματισμό.
Και προσθέτει:
“Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει.
Το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς είναι αυτό που έστειλε προ ημερών ο κ. Σόιμπλε, «καμιά σκέψη για χαλάρωση». Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι ανέξοδοι ανασχηματισμοί, αλλά μια κυβέρνηση που θα πάψει να είναι τοποτηρητής των συμφερόντων των δανειστών”.