ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ 1888 ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ …ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ

Μοίρασε το

Υπήρξε μια χρονιά, όπου “έσπασε” ο απαράβατος κανόνας να κλείνουν οι πύλες της Βουλής στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ήταν τα Χριστούγεννα του 1888, όπως διαβάζω στον πολύ ενδιαφέροντα “Μικρό Ρωμηό”  και πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος διήνυε τη δεύτερη τετραετία του έχοντας ως στόχο την οικονομική αναδιοργάνωση της χώρας.”

Αύξησε τα έσοδα με βαριά φορολογικά μέτρα και συνήψε εσωτερικά και εξωτερικά δάνεια” ψηφίζοντας 58 νομοσχέδια…! Το εγχείρημά του, οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση το 1893…! Βέβαια, είχε και “καλή” αντιπολίτευση…! Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτύχει το έργο του Τρικούπη…

Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…
Ο Δηλιγιάννης έφερε βαρέως, για πολλά χρόνια, το γεγονός ότι κάποτε ξεγελάστηκε, οι βουλευτές του κουρασμένοι έφευγαν από τα έδρανα και ο Τρικούπης κατόρθωσε να περάσει 150 νομοσχέδια εντός τριάντα ημερών! Το τι σκαρφιζόταν λοιπόν έκτοτε ο Δηλιγιάννης για να καθυστερήσει τις εργασίες της Βουλής δεν το φαντάζεται ο ανθρώπινος νους. Μέχρι τα τζάμια της βουλής έσπασαν κάποιον χειμώνα, ώστε να αναβληθεί η συνεδρίαση λόγω κρύου! Εξάλλου, ο Δηλιγιάννης δεν έκρυβε τους σκοπούς του αφού δήλωνε στη Βουλή πως «το έθνος γνωρίζει τι θέλομεν. Θέλομεν να σας ανατρέψωμεν και να σας διαδεχθώμεν διότι φέρατε το κράτος εις την καταστροφήν»…
Βρισκόμαστε το 1888…
Πώς έφτασε η Βουλή να συνεδριάζει Χριστουγεννιάτικα; Από τη μία πλευρά ο Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης είχε καταθέσει ένα πακέτο 58 νομοσχεδίων προς ψήφιση. Από την άλλη ο κύριος αντίπαλός του, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης και οι βουλευτές του φρόντιζαν συστηματικά να παρακωλύουν τις εργασίες της Βουλής. Ο Τρικούπης εμφανιζόταν άτεγκτος στα ζητήματα των εργασιών της Βουλής και στις κωλυσιεργίες του Δηλιγιάννη απαντούσε με εξαντλητικές συνεδριάσεις που κρατούσαν ολόκληρα μερόνυχτα. Οι βουλευτές του Δηλιγιάννη κουρασμένοι έφευγαν από τα έδρανα και ο Τρικούπης κατόρθωσε να περάσει 150 νομοσχέδια εντός τριάντα ημερών!

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο μόλις είχε ηλεκτροφωτιστεί. Οι συζητήσεις εξελίσσονταν συνήθως σε μονομαχίες των δύο πολιτικών αρχηγών. Εκείνον τον Δεκέμβριο η αντιπολίτευση είχε βάλει στο μικροσκόπιο δύο-τρία θέματα. Τη χάρη που δόθηκε σε έναν γνωστό ληστή, τη σκανδαλώδη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων χόρτου και σανού και παράνομους προβιβασμούς στον στρατό. Από κοντά ο Τύπος παρακολουθεί στενά τις συνεδριάσεις. Έτσι, η «Πρωία» προβάλλει τις θέσεις του Θ. Δηλιγιάννη και η «Νέα Εφημερίς» τις θέσεις του Χ. Τρικούπη.

Για την τοποθέτηση και τον προβιβασμό ενός αξιωματικού έγινε συζήτηση 4,5 ωρών, για να καταλήξει το θέμα σε αναβολή. Έτσι, έφθασε η προπαραμονή των Χριστουγέννων και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τα Χριστούγεννα. Όμως οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές είχαν αντίθετη άποψη και το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Η πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε με ψήφους 70 κατά 24.

Τρεις ώρες!

Την παραμονή των Χριστουγέννων η Βουλή συνεδριάζει κανονικότατα. Την ώρα που οι φούρνοι ψήνουν τα ροδισμένα χριστόψωμα, οι βουλευτές συνεχίζουν τις ατέλειωτες τοποθετήσεις τους. Ώσπου Οι βουλευτές του Δηλιγιάννη «απέκαμαν κ’ εσταμάτησαν». Η Βουλή με απαρτία κυβερνητικών βουλευτών συνεδρίασε την ημέρα της παραμονής των Χριστουγέννων 1888 και «εισήλθεν επί τέλους εις την ημερησίαν διάταξιν»!

Τη μεγαλύτερη εντύπωση στη συνεδρίαση προκάλεσε ένας από τους σοβαρούς κοινοβουλευτικούς άνδρες. Ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, αντί να αναφερθεί στο σκάνδαλο του χόρτου, αρχίζει να μιλά ατελείωτα για τη γέννηση του Χριστού και να περιγράφει με ωραία λόγια τους ποιμένες, το αστέρι των μάγων, κ.λπ.. Κατέληξε δε λέγοντας: «Την εσπέραν ταύτην εγεννήθη ο Χριστός και ημείς εδώ συνεδριάζομεν και θέλει η Κυβέρνησις να εισέλθωμεν εις την ημερησίαν διάταξιν, όπως ψηφίση εντός ολίγων ωρών 58 νομοσχέδια. Δεν θα το κατορθώση…»!

― Πόσες ώρες θα κρατήσει η ομιλία σου; τον ερωτά ο Δραγούμης
― Τρεις τουλάχιστον, απαντά ο Παπαμιχαλόπουλος.
― Τότε να διακοπεί η συνεδρίαση, συνεχίζει ο Δραγούμης.

Τελικά στις 8 το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου,,παραμονής των Χριστουγέννων λύθηκε η συνεδρίαση…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου