ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΟΒΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΟΡΓΗΣ

Μοίρασε το

Οι εκλογές χθες, όπως αναμενόταν, δεν επιβεβαίωσαν ούτε απέρριψαν τίποτε καινούργιο, στα επιχειρήματα ή στα σχέδια για την ελληνική κρίση. Οι Έλληνες πολιτικοί παρασύρθηκαν να λειτουργήσουν σαν κακόφωνος αντίλαλος των κραυγών από τα διεθνή κέντρα πίεσης.

Ο διεθνής παράγων κατέλυσε πλήρως τη δημοκρατία προσφέροντας «καθοδήγηση», ώστε να δυναμώσει το θυμό που ενίσχυσε τα κόμματα της αντίστασης στο μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας. Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα είδηση έρχεται από το εσωτερικό, όπου, αν αληθεύουν οι ξένες ανταποκρίσεις, Έλληνες επιχειρηματίες μόλις δύο 24ωρα πριν τις εκλογές, αμφισβήτησαν το δικαίωμα του κ. Σαμαρά να κυβερνήσει.

Αυτή ήταν η πιο δυνατή σφαλιάρα στη δημοκρατία από τα εκατομμύρια παρεμβάσεις που έγιναν σε όλο τον κόσμο στο ελληνικό εκλογικό σκηνικό. Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, έχουμε τώρα εκ των έσω προσπάθειες ανατροπής θεμελιωδών κανόνων της δημοκρατίας. Πού ακούστηκε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν δικαιούται να κυβερνήσει, επειδή δεν είναι αρεστός σε εξωθεσμικούς κύκλους. Να θυμίσουμε ότι το 2005 η ‘Α. Μέρκελ έλαβε 35,2% έλαβε το 35,2% των ψήφων, έναντι του κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ (34,2%).

Αν και υπολειπόταν μόλις μερικές χιλιάδες ψήφους, ο κ. Σρέντερ παρέδωσε την εξουσία ομαλά για να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας της Μέρκελ με τον φιλελεύθερο κ. Βεστερβέλε (9,8%), η οποία διοικεί τη χώρα επί 7 χρόνια τώρα. Ανεξάρτητα λοιπόν του τι ψήφισε ο καθένας, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Ας μη φτιάχνουμε λοιπόν νέα εμπόδια στα μύρια όσα έχουμε ήδη μπροστά στην κυβέρνηση του τόπου.

Ο λαός, δικαιολογημένα ή μη, είναι βαθιά διχασμένος, τώρα και με τη βούλα των εκλογικών αποτελεσμάτων. Έτσι η παραμονή μας στο ευρώ, αν σχηματισθεί κυβέρνηση, θα βασισθεί στα συνθήματα του φόβου μέσα στο μαντρί, όπου όποιον φύγει θα τον φάει ο λύκος. Με τις νεοεμφανιζόμενες ελληνικές μετεκλογικές συνθήκες αναφύονται δύο κρίσιμα ερωτήματα: (α) Μπορεί ένα κόμμα που έλαβε περίπου το 30% της εμπιστοσύνης του λαού να κυβερνήσει έναντι ενός άλλου κόμματος που έλαβε περίπου το ίδιο ποσοστό; (β) Είναι σε θέση το ελληνικό πολιτικό προσωπικό να συνεργασθεί;

Μια χούφτα Ελλήνων πολιτικών που δεν έχουν δείξει το απαιτούμενο επίπεδο συμπεριφοράς και κρίσης μπροστά στα ολοένα ογκούμενα εθνικά ζητήματα, δοκιμάζεται από σήμερα στη συνεργασία και την ανοχή των αντιπάλων τους. Τώρα όμως δεν έχουν πλέον κανένα άλλο διέξοδο. Ούτε ώρα δεν πρέπει να χαθεί σε ιδεολογήματα με τα οποία βομβάρδισαν το λαό στην προεκλογική περίοδο. Πρέπει να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να μη βγουν αν δεν φτιάξουν κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου