ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΕΝΟΥ

Μοίρασε το

Ανανεωτική Αριστερά και Σοσιαλδημοκρατία είναι το «πάντρεμα» του αγώνα για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ανάγκη ύπαρξης ενός κράτους πρόνοιας. Απώτερος στόχος είναι η διαρκής πάλη για τη μείωση των ανισοτήτων. Tο αίτημα εμβάθυνσης της συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατίας, και Ανανεωτικής Αριστεράς δεν είναι μόνο επίκαιρο, αλλά είναι και αναγκαίο για τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού προτύπου πάνω στο οποίο θα συγκροτηθεί το απαραίτητο παραγωγικό μοντέλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πρέπει να επισημανθεί ότι καμία κοινωνία δεν αλλάζει αν δεν είναι έτοιμη να αλλάξει. Διαφορετικά κάθε τέτοια προσπάθεια σημαίνει κατάργηση της δημοκρατίας. Ανανεωτική Αριστερά και Σοσιαλδημοκρατία είναι πρωτίστως δημοκρατία και μετά όλα τα άλλα.

[quote text_size=”small”]

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει, αν αυτό το εγχείρημα δεν γίνει υπόθεση των ίδιων των πολιτών και για να γίνει αυτό χρειάζεται και εμπνευσμένες από τα πάνω ηγεσίες αλλά και πολίτες σίγουρους στο ότι κάποιοι όχι μόνο θα τους ακούσουν, όχι μόνο θα λάβουν σοβαρά όσα αυτοί λένε, αλλά και θα συνειδητοποιούν πως είναι υπόθεση της συμμετοχής των πολιτών.

[/quote]

Γιατί Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική συμμετοχή.

Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Εδώ που έφθασε η χώρα, χρειάζονται άμεσα τολμηρές αλλαγές, βαθιές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έστω και στο και πέντε, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες. Άμεσα, ο τόπος χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική. Όμως πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Συντηρητικό είναι ένα πρόγραμμα που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής συνεχώς στους αδύναμους, καθώς και η δογματική λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και ο λαϊκισμός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που ασκεί ούτε την σοσιαλδημοκρατία εκφράζει, ούτε την μεταρρυθμιστική αριστερά και βέβαια δεν ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς.

[quote text_size=”small”]

Συνεπώς το ερώτημα είναι πώς θα γίνει ισχυρός αυτός ο χώρος που σε όλη την Ευρώπη αποτελεί τον έναν από τους δύο πόλους με στόχο να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

[/quote]

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί ακριβώς το πολιτικό όχημα αυτής της συζήτησης, η οποία σήμερα συνεχίζεται και προβλέπεται να συνεχίζεται, γιατί φυσικά σοσιαλδημοκρατία και ανανεωτική αριστερά σημαίνουν κίνηση και όχι στασιμότητα. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου