ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ;

Μοίρασε το

«Παραιτηθείτε!» Ποιος το λέει αυτό; Μήπως ο κόσμος στις λαϊκές, στα καφενεία, στα γήπεδα, στους δρόμους; Μπορεί να είμαι προκατειλημμένος, αλλά πουθενά δεν ακούω κάτι τέτοιο (μόνο σε κάποια αστικά τραπέζια, όπου το μέλημά τους δεν είναι αν κάποιος έχει λερωμένα χέρια αλλά αν δένει σωστά τον κόμπο της γραβάτας του.). Μέχρι κι ο Μητσοτάκης, δω που τα λέμε, έχει καταπιεί ουσιαστικά το αίτημα για εκλογές. Ούτε φωνή λαού ούτε οργή θεού απαιτούν εδώ και τώρα παραίτηση της κυβέρνησης. Το αντίθετο μάλλον: μια ανακουφισμένη αν και πάντα απαισιόδοξη κοινωνία, προσδοκά την πολυπόθητη δόση των 7,5 δις και τις επόμενες κινήσεις Τσίπρα μπας και δει κάτι, κάπως να κινείται στην οικονομία. Παραιτηθείτε; Μα, πρώτα-πρώτα τα ίδια τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εξ ανάγκης παραιτηθεί απ’ το αίτημα αυτό—με εξαίρεση τον θλιβερά γραφικό Λεβέντη, που ανέσυρε καθ’υπαγόρευση το σκιάχτρο της οικουμενικής, αλλά τα αστεία έχουν και όρια.

Η αλήθεια είναι ότι η τριανδρία Άδωνη-Κυριάκου-Θεοδωρικάκου δεν αποτόλμησε να σχεδιάσει, με ή χωρίς τη στήριξη των άλλων υποκομμάτων της αντιπολίτευσης, μια μαζική διαδήλωση αντι-συριζαίικου μένους με καθαρή σφραγίδα. Ήξεραν πως θα μάζευαν λιγότερο κόσμο και από τις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ.

[quote text_size=”small”]

Επέλεξαν λοιπόν, κουτοπόνηρα, να αναθέσουν το σχετικό σάλπισμα στις «αυθόρμητες» δυνάμεις του διαδικτύου. Άλλαξε ο Μανωλιός…

[/quote]

Ποιους αυταπατώνται αλήθεια ότι θα κοροϊδέψουν; Ποια βοή λαού φαντασιώνονται ότι θα διεγείρουν; Ονειρεύονται αφελώς τις δικές τους πλατείες Αγανακτισμένων— προφανώς ανίκανοι να διαβάσουν τη σημερινή πραγματικότητα. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα κάνουν μια τρύπα στο νερό. Μια συγκέντρωση αλά ΜενουμεΕυρώπη, ή άλλη μια επανάσταση της γραβάτας. Η μόνη ελπίδα για ένα αξιοπρεπώς μαζικό παρόν είναι να συστρατευτούν ανομολόγητα μαζί τους οι φαντάροι του ΚΚΕ. Όπως και να’χει, τη σημαία αυτής της τραβεστί συγκέντρωσης της Τετάρτης θα καταλήξει να κρατάει ο αντιπρόεδρος Γεωργιάδης.

Τι δείχνει αυτή η πολιτικά άκαιρη και άστοχη πρωτοβουλία κινητοποίησης των «αυθορμήτων»;

[quote text_size=”small”]

Τρόμο, στα όρια της απελπισίας. Το σύστημα της διαπλοκής, που κινεί τα νήματα της αντιπολίτευσης, δίνει τα ρέστα του.

[/quote]

Τα οικονομικά των μεγαλοπειρατών—δηλαδή τα θαλασσοδάνειά τους—ερευνώνται με το μικροσκόπιο. Η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών προχωρά. Καλή ή κακή αυτή η κυβέρνηση, ό,τι και να’ναι δεν απειλείται πάντως από κανέναν στο προβλεπτό μέλλον. Το οικονομικό σύστημα της μεταπολιτευτικής λεηλασίας τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο να δει τον Τσίπρα να παγιώνεται: να διαμορφώνει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο δικής του κοπής, να δίνει την αίσθηση έστω ότι η οικονομία σταθεροποιήθηκε και τα πράγματα βελτιώνονται, να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων με θεσμικές τομές. Η παντοκρατορία των παλαιών ολιγαρχών θα έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί. Γι’αυτούς, η μάχη μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες είναι ή ταν ή επί τας. Η τελευταία γκαιμπελική εκστρατεία μέσω των δημοσιογραφικών φερεφώνων τους, είναι φανερό ότι δεν αποδίδει. Στην απελπισία τους, πιάνονται από τα μαλλιά των «αυθορμήτων».

Αυθορμήτως, ωστόσο, δεν πέφτει καμιά κυβέρνηση. Μια εξουσία καταρρέει όταν τα θεμέλια της έχουν σαπίσει και υπάρχει μια ανερχόμενη δύναμη ως εναλλακτική λύση.

[quote text_size=”small”]

Παρόλα τα λάθη που έχει διαπράξει και τις διαψεύσεις που έχει επιφέρει, η παρούσα κυβέρνηση έχει υποστεί φθορά αλλά δεν έχει ακόμα προσβληθεί από σήψη. Η ΝΔ πάλι, εμπνέει μόνο τους κομματικά αφιονισμένους και έχει ίσο μερίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην απαξίωση των ψηφοφόρων.

[/quote]

Ποιοι καλούνται να λιθοβολήσουν τον Τσίπρα; Οι συνταξιούχοι—που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 50% επί νεοδημοκρατικοπασοκικής ηγεμονίας. Οι άνεργοι—που άγγιζαν το 30% επί προηγουμένων κυβερνήσεων. Οι εργαζόμενοι—που τα δικαιώματά τους έγιναν βορά της τρόικας επί Σαμαρά. Οι νέοι—που μεταναστεύουν μαζικά όλα τούτα τα τελευταία χρόνια. ΄Η μήπως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες—που πλήρωσαν με αίμα τη μετακύλιση της κρατικής χρεοκοπίας στον ιδιωτικό τομέα επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Τι είναι αυτοί οι «αυθόρμητοι» του διαδικτύου; Κάτοικοι κάποιου άλλου πλανήτη που ήρθαν στη γη εμπνεόμενοι από τους φωτισμένους λόγους των παρθενογέννητων Άδωνη και Κυριάκου;

Η διαπλοκή έχει σαλπίσει «Στα όπλα! Στα όπλα!» για την Τετάρτη αυτή. Κι ύστερα θα ξημερώσει η Πέμπτη.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

2 Απαντήσεις

  1. Όμως, επί της ουσίας έχει δίκιο ο κ. Βέλιος. Όντως, η συγκέντρωση αυτή δεν θα έχει αποτέλεσμα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πολιτική δύναμη να κεφαλαιοποιήσει την δυναμική της και να απειλήσει την κυριαρχία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την αξία της ως κινητοποίηση και έκφραση διαμαρτυρίας μιας σημαντικής μερίδας πολιτών που δεν είναι τόσο “αισιόδοξοι” όσο ο κ. Βέλιος ή/και που θίγονται τα συμφέροντά τους, όσο και αν αυτό ενοχλεί τον κ. Βέλιο ή όποιον άλλο απολογητή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Αν το ξεχνά, του υπενθυμίζω ότι στην πολιτική συμφέροντα “συγκρούονται”. Στις δημοκρατίες αυτό συμβαίνει επισήμως!)

    Σε τελική ανάλυση, οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να μην κρίνουν το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε σύγκριση με το αποτυχημένο παρελθόν, αλλά με βάση τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με κύριο επιχείρημα το -ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ- ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο δικαίωμα όσων νοιώθουν ανακουφισμένοι, που ενώ οι προηγούμενοι δεν πέτυχαν όσα θα έπρεπε, αυτοί αποδεικνύονται απλώς κοινοί ψεύτες!

  2. Τα περί υποκινούμενων διοργανωτών που υπαινίσσεται ο κ. Βέλιος με τη λέξη “αυθορμήτων”, αλλά και σχεδόν ευθέως σε άλλο σημείο όχι μόνο δεν τεκμαίρονται, αλλά προδίδουν και εμπάθεια. Είναι γελοίο να κατηγορείται ως υποκινούμενο από τον Μητσοτάκη π.χ. στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είναι εκ των διοργανωτών της συγκεντρώσεως στη Θεσσαλονίκη.

    Γενικώς, όσοι γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα στον μικρόκοσμο του facebook καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Βέλλιος είτε είναι θύμα παραπληροφόρησης είτε, απλώς, κάνει προπαγάνδα. Μάλλον το δεύτερο αφού ταυτίζει τους συμμετέχοντες με την διαπλοκή του μεταπολιτευτικού συστήματος, του οποίου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ο σκληρός πυρήνας. Χώρια που η διαπλοκή, τα έχει ήδη βρει μαζί του…

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου