ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΕΥΔΑΠ

Μοίρασε το

Τι δεν κατάλαβαν δηλαδή… Ότι επί 4 χρόνια τώρα όλες σχεδόν οι αποφάσεις για την περιβόητη ανάταση της χώρας και της οικονομίας , κινήθηκαν στα όρια της έννομης τάξης και των Συνταγματικών επιταγών  ή και τα υπερέβησαν.

Τι δεν κατάλαβαν δηλαδή , ότι η Ν.Δ έχασε 7-8 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ γύρω στις 5 …Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια πρωτιά , με κάτι παραπάνω από 3 μονάδες ….αλλά δεν έκανε το μεγάλο εκλογικό μπαμ…

Τι δεν κατάλαβαν δηλαδή ότι με ευχολόγια και προεκλογικά «θα» η ανάπτυξη δεν έρχεται , ούτε πολύ περισσότερο δεν «μαζεύεται η μεγάλη κατάρα της ανεργίας»….

Τι δεν κατάλαβαν ότι αν δεν αλλάξει ριζικά η κυβερνητική πολιτική και οι πρακτικές , η παρούσα Κυβέρνηση ενδεχομένως να μην φτλασει στις Προεδρικές εκλογές …

Τι δεν κατάλαβαν δηλαδή ότι μέσα στη οχλοβοή των εκλογών και στον κουρνιαχτό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων , ήλθε ένα πιο δυνατό , πιο ηχηρό μήνυμα , ένα ηλεκτροσόκ .

Τι δεν κατάλαβαν δηλαδή ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού , της ΕΥΔΑΠ , κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας . Μια είδηση που «διέρρευσε» την Κυριακή των εκλογών και μάλιστα αργά το βράδυ όταν όλοι ζούσαν στον πυρετό των αποτελεσμάτων και των προβλέψεων.

Τι δεν κατάλαβαν δηλαδή ,ότι η Δικαιοσύνη έκρινε μια ακόμα κομβική απόφαση που ελήφθη άρον – άρον έτσι για ιδεοληπτικούς λόγους , όπως έκρινε ότι αντίκεινται στους νόμους οι απολύσεις των καθαριστριών , οι απολύσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ , η εργασιακή εφεδρεία κ.α

  

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΕΡΟ»             

Το Σύνταγμα, με δύο άρθρα του, δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ’ αριθμ. 1906/2014 απόφασή της.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.

[quote text_size=”small”]

 

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.

 

[/quote]

Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της ΑΕ διά του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

«Η κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» υπογραμμίζεται.

Ακόμη, τονίζεται ότι «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό, διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας» και προστίθεται:

«Συνίστανται, δε, οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση, που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω».

Επίσης, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται: «Αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας με αυτόν τον βαθμό αναγκαιότητας, δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγματος» ειδικότερα μετά το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής και «κατοχυρώνει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, καθώς και στο άρθρο 21 παράγραφος 3, που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».

Εξάλλου, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μη μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος».

Παράλληλα, με άλλη απόφαση της Ολομέλειας, απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη η αίτηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Τέλος, με άλλες αποφάσεις, απορρίφθηκαν αιτήσεις του Σωματείου Εργαζομένων Εταιρείας Υδρεύσεως- Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και κατοίκων της συμπρωτεύουσας.

Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, άλλες γιατί το καταστατικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν τους παρείχε το δικαίωμα και άλλες επειδή δεν νομιμοποιηθήκαν οι δικηγόροι τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου