ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΠΟΛΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ: ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ VS ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ

Μοίρασε το

Διάβασα κι εγω τα πρακτικά των συσκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς και πως φτάσαμε στο ναυάγιο και τις νέες εκλογές του Ιουνίου (το απολύτως βέβαιο είναι οτι δεν θα υπάρξουν άλλες, οχι τουλάχιστον πριν απο 18 μήνες). Η ιστορία θα κρίνει (μαζί με το παρασκήνιο).

Εαν εξαιρέσουμε οτι δεν θα “σταυρώσουμε” κανένα υποψήφιο βουλευτή (ισχύει η λίστα) ενδιαφέρον έχουν κατα τη γνώμη μου, τρεις παράμετροι:

1) Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν απο τις κάλπες,

2) οι νέες δυνατότητες που θα ανακύψουν για κυβερνητικά σχήματα και

3) τα νεα πολιτικά ιδεολογικοπολιτικά “χαρακώματα”.

Κατα τη γνώμη μου – και με βάση τις δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιευθηκαν πριν δυο ημέρες – ο “κεντροαριστερός” άξονας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί και θα έχει τον πρώτο λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης (αφού ως πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει και το μπόνους των 50 εδρών). Είναι φανερό οτι ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση (εστω κι αν το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κινείται σε…μονοψήφιο ποσοστό προς το παρόν). Απο την άλλη πλευρά, ήδη ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στην δημιουργία “κεντροδεξιού μετώπου κυβερνητικής συνεργασίας” και κάλεσε Μανο,Ντόρα,Καρατζαφέρη,Καμμένο κλπ σε εκλογική (και μετεκλογικη προφανώς) συνεργασία.

Δημιουργείται λοιπόν ο πόλος της “κεντροδεξιάς”. Εαν “πέσουν” τα ποσοστά του Καμμένου και της “Χρυσής Αυγής” και με δεδομένο οτι Ντόρα και Μάνος θα κατέβουν με ενα κόμμα συνεργαζόμενοι, είναι πολύ πιθανό το κεντροδεξιό “μέτωπο” να έχει δυο κόμματα έτοιμα για κυβερνητική συνεργασία. Τον ΛαΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη και το κόμμα Ντόρα-Μάνος(Δράση-ΔΗΣΥ). Με άλλα λόγια αυτή την ώρα πάνε να δημιουργηθούν δυο ισχυροί αντίπαλοι “κυβερνητικοί συνασπισμοί εξουσίας” που απο τη μια θα ηγείται η ΝΔ και απο την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Οποιο κόμμα έρθει πρώτο, έχει το πλεονέκτημα σχηματισμού κυβέρνησης(με δεδομένη την διάλυση του ΠΑΣΟΚ απο τον Β.Βενιζέλο, τα πράγματα ευνοούνται και σημειολογικά).

Επομένως η δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογική αντιπαράθεση του Ιουνίου καθιστα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ την σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το “υπο διάλυση” ΠΑΣΟΚ (άλλωστε και στη ΔΗΜΑΡ πρώην βουλευτες του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκαν). Οπως και ο Α.Σαμαρας θα θελήσει να “απορροφήσει” τους πρώην βουλευτές του που πήγαν στον Καμμένο.

Εχει λοιπόν εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός οτι δημιουργειται ενα νέο δίπολο εξουσίας με συνασπισμούς κομμάτων. Και νομίζω κάπως έτσι πρέπει να ερμηνευουμε απο εδω και στο εξης τις πολιτικές διεργασίες στον τόπο μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου