Είναι κοινό μυστικό ότι συναντήσεις, πόσο μάλλον κορυφής, για να πραγματοποιηθούν θα πρέπει πρώτα η προπαρασκευή τους να έχει αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Με παγκόσμια πρώτη εκείνη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας, λίγο πριν ο Γ.Παπανδρέου θέσει στην διάθεση του Αντ.Σαμαρά την πρωθυπουργική καρέκλα, στην συνέχεια υπαναχωρήσει, παρ’ ολίγον χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή και στη συνέχεια υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο σώζοντας κατά τον ίδιο την χώρα, δεν υπάρχει προηγούμενο που πολιτικοί αρχηγοί ή αρχηγοί κρατών, να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να διαβουλεύονται γενικώς και αορίστως, ψάχνοντας να βρουν λύσεις ή προφάσεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα.
Ως εκ τούτου, αδυνατώ να καταλάβω τους λόγους που οδήγησαν στην ενίσχυση του θεωρήματος ότι οι «27» επρόκειτο να μαζευτούν άρον – άρον στις Βρυξέλλες, για να κάνουν ό,τι δεν αποφάσισε το Eurogroup. Αλλωστε αν κάτι τέτοιο συνέβαινε θ’ ακύρωνε απολύτως την επικοινωνιακή διαχείριση που αρχικώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος κι εν συνεχεία ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας επιχείρησαν, στην προσπάθειά τους να καταστήσουν εύπεπτη την κυοφορούμενη χρεοκοπία, με όποιο διευκρινιστικό πρόσθετο κανείς αρέσκεται ή επιλέξει μπροστά από την συγκεκριμένη λέξη. Λέξη… ταμπού μέχρι πρότινος, θυμίζω, για όποιον αποτολμούσε να την εκστομίσει. Να που όμως οι εξελίξεις, απενοχοποιούν ώρα με την ώρα υποκείμενο και… πρωταγωνιστές!
Σκέφτομαι ότι στις δυο – τρεις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι να συγκληθεί τελικώς η Σύνοδος, η έκτακτη κατά τ’ άλλα Σύνοδος Κορυφής, πολλά θα έχουν συμβεί. Ισως δεν έρθει και η συντέλεια του κόσμου μέχρι τότε, αλλά είναι περίπου βέβαιο ότι πολλά απ’ όσα ακόμη και σήμερα θεωρούμε δεδομένα, θα πάψουν να είναι.
Φρόντισε να το υπαινιχθεί βαριεστημένα αλλά στομφωδώς και με την γνώριμη βεβαιότητα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μας είπε ότι όταν ζητάει εκλογές το εννοεί κιόλας! Φρόντισε να τον επιβεβαιώσει ο νυχτερινός συνομιλητής του Γ.Παπανδρέου μέσω του διεθνούς Τύπου. Δικαιώνουν τους ισχυρισμούς τους καθημερινά τα χρηματιστήρια, οι οίκοι αξιολόγησης, η αγορά. Ετσι ολίγον χρεοκοπημένοι εν μέσω θέρους, με την ακριβή πίστωση χρόνου των ιδιωτών έναντι του χρέους και των ελλειμμάτων, οδηγούμαστε σιγά – σιγά στην επόμενη ημέρα ενός δράματος, που τελικώς παίρνει την αναμενόμενη τροπή, δικαιώνοντας απολύτως τις φοβίες και τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας, που παρότι δεν το γνώριζε, αλλά το υποψιαζόταν, επί σειρά ετών τα έτρωγε μαζί… Απομένει να μαζέψει τώρα και τ’ αποφάγια!
Ενδεικτικά: Σύμφωνα με τον Bloomberg τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και η νέα υποβάθμιση της χώρας από τον Fitch αντικατοπτρίζουν τις διαθέσεις των αγορών: «Ολοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση για ένα μέρος του χρέους της». «Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι πιθανότητες ελάφρυνσης του χρέους που συνεπάγεται πτώχευση για την Ελλάδα» σημειώνει μεταξύ πολλών άλλων ο επικεφαλής της βρετανικής Legal & General Investment Management.
Τι λένε όλοι αυτοί; Λένε απλούστατα ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Λένε το προφανές: Οτι η χώρα μας δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει το δυσθεώρητο έλλειμμά της γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι θα αναπτύσσεται τα επόμενα 18 χρόνια με ρυθμό 4% δημιουργώντας παραλλήλωε πλεόνασμα 7% προκειμένου να μειωθεί στο 80% του ΑΕΠ το χρέος. Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;