Η αίσθηση ότι είναι άμεσα αναγκαίος ο τερματισμός της πολιτικής των αλλεπάλληλων μνημονίων είναι πλέον γενική. Το διαπιστώνουν έξω και προκύπτει από τα νούμερα.Το ΙΟΒΕ βλέπει τώρα 5% ύφεση για το 2013, που στην ουσία είναι 7%. Ο 6ος χρόνος ύφεσης θα είναι καταλυτικός. Είναι προφανές ότι αυτή η κατρακύλα που συνοδεύεται με την καταστροφή του κράτους και το ξεπούλημα των πάντων πρέπει να σταματήσει.
Κι αυτό δεν θα γίνει ούτε εύκολα, ούτε χωρίς κόστος, αλλά μόνο έτσι θα ανοίξει κάποια προοπτική.
Υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την τελικήσύγκρουση» ο Tony Barber γράφει στους Financial Times και αναμεταδίδει το euro2day.gr, πως «η κρίση δεν έχει τελειώσει. Απλώς αλλάζει μορφή. Τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν πολιτικές, κοινωνικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της ευρωζώνης. Η αυλαία θα πέσει με την τελική σύγκρουση πιστωτών και οφειλετών». Και τονίζει «οποιαδήποτε ανάκαμψη θα λάβει χώρα σε μία οικονομία με κατακερματισμένες πιστωτικές συνθήκες.
Οι ιταλικές, οι πορτογαλικές και οι ισπανικές επιχειρήσεις, που διψούν για χρηματοδότηση σε ανεκτό κόστος, αντιμετωπίζουν μόνιμο μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους στην Αυστρία και τη Γερμανία. Αυτό γελοιοποιεί τους στόχους του ενιαίου νομίσματος και καθιστά αδύνατο για τον ιδιωτικό τομέα να αντιμετωπίσει τη μαζική ανεργία στη νότιο Ευρώπη». Και συμπεραίνει: «Το ιδανικό της ενότητας θα δεχθεί έντονες πιέσεις στις ευρωεκλογές του Μαΐου, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιλογή των διαδόχων του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Να περιμένετε εκτίναξη της στήριξης για λαϊκιστικά, αντικαθεστωτικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα».
Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο Tony Barber τονίζει ότι «ελάχιστοι είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μία νέα αναδιάρθρωση χρέους» και καταλήγει: «Από το πρώτο πακέτο στήριξης για τη χώρα το Μάιο του 2010 οι πολιτικές συνθήκες στις πιστώτριες χώρες έχουν γίνει αρκετά εχθρικές για τους οφειλέτες. Αλλά και η υπομονή των οφειλετών στην κακουχία εξαντλείται. Με αυτήν την τοξική σύγκρουση θα πέσει η αυλαία στην κρίση της ευρωζώνης».
Ο φόβος φυλάει τα έρμα: Στην Ελλάδα τα νούμερα καταρρέουν. Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 1.516 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, ενώ τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση κατά 906 εκατ. ευρώ. Το eurogroup κουτσουρεμένη κατά 1,3 δισ. ευρώ την καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί οι δύο χώρες-υπόδειγμα της μνημονιακής πολιτικής, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλίας, βυθίζονται στην ύφεση, και η Ιταλία ισορροπεί σε μια κλωστή, γεγονός που χρειάζεται να αντισταθμιστεί με το περιβόητο ελληνικό success story. Δεύτερον, γιατί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξήγησε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να κρατήσει το σκάφος πολιτικά και δημοσιονομικά. Τρίτον, γιατί οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην Τουρκία έχουν τρομάξει το σύστημα.
Κάθε εξάμηνο, ένα μνημόνιο για την διόρθωση της λανθασμένης πολιτικής της Τρόικας των δανειστών: Το κόστος αυτής της κουτσουρεμένης δόσης πληρώνεται με 356 μέτρα, το νέο μίνι-Μνημόνιο, που πρέπει να υλοποιηθούν σε 90 μέρες! Είναι το νέο πολυνομοσχέδιο… Όμως, «η συσσώρευση πολλών φόρων το β’ εξάμηνο δημιουργεί κίνδυνο» λέει η ΕΕ στην έκθεση για Ελλάδα, όπου εξηγεί «τον κίνδυνο φοροκόπωσης το β’ εξάμηνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απόκλιση των εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθεί, επισημαίνει η Ε.Ε. στην έκθεσή της για την Ελλάδα. Το draft από τη συγκεκριμένη έκθεση τονίζει χαρακτηριστικά ότι για το 2013 «η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος». Το βαρύ φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι περιλαμβάνει τους φόρους προηγούμενων ετών στην περιουσία, την καθυστερημένη είσπραξη του φόρου εισοδήματος εξαιτίας της παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις. Επιπλέον βάρος αποτελεί η είσπραξη του φόρου πολυτελείας που ήρθε έναν χρόνο μπροστά».
Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην αρχή: Παραθέτω μερικά κομμάτια από την ανάλυση του καθηγητήΚ. Λαπαβίτσα «Οι προγραμματικές θέσεις του Σύριζα, όπως κατατέθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο, είναι εκτενέστατες καλύπτοντας πλήθος ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας και του παγκόσμιου καπιταλισμού. Στο θέμα όμως της αντιμετώπισης του χρέους αφιερώνουν μόλις μία παράγραφο. Ο στόχος του Σύριζα φαίνεται να είναι η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η αποπληρωμή όσου απομένει – μετά από μια περίοδο χάριτος – ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Η παράγραφος για το χρέος είναι παρ’ όλα αυτά γραμμένη με εξαιρετική προσοχή. Δεν αναφέρει πουθενά ότι ο Σύριζα θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ούτε και υπάρχει λέξη για διακοπή πληρωμής των τόκων όσο θα διαρκεί η επαναδιαπραγμάτευση. Είναι φανερό ότι οι συντάκτες των θέσεων έχουν πλήρη συναίσθηση ότι στο θέμα του χρέους διακυβεύεται κάτι πολύ σοβαρό. Θυμίζουν ανθρώπους που βαδίζουν σε ναρκοπέδιο.
Η ίδια η μορφή του κειμένου δείχνει τη σημασία που υπόρρητα αποδίδεται στο ζήτημα του χρέους. Στις πολλές χιλιάδες λέξεις των προγραμματικών θέσεων, δύο μόνο σημεία εμφανίζονται με ηθελημένα έντονους χαρακτήρες. Το πρώτο αναφέρεται στο στόχο σχηματισμού κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς. Η πολιτική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης είναι καταφανής και πολύ φυσιολογικά το κείμενο παρέχει εκτενή ανάλυση της σπουδαιότητάς της. Το δεύτερο βρίσκεται στη σύντομη παράγραφο περί χρέους και μας πληροφορεί ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι πιθανόν να υπάρξουν εκβιασμοί για διακοπή της χρηματοδότησης, έξοδο από το ευρώ και ίσως και άλλοι. ‘Δεσμεύεται΄ όμως ο Σύριζα να τους αντιμετωπίσει με όλα τα όπλα που διαθέτει, είναι έτοιμος να αναμετρηθεί και με ‘τη χειρότερη έκβαση’ και δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον ελληνικό λαό»… Είναι προφανές ότι υπάρχει συναίσθηση του τι θα αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά είναι υπόρρητα πρόδηλο ότι υπάρχει σχεδιασμός, που βεβαίως δεν είναι κοινοποιήσιμος….
Να λύσουμε τα μάγια: Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Τρόικα των δανειστών έρχεται, διαπιστώνει αποκλείσεις από το ανέφικτο πρόγραμμά της και επιβάλλει νέα μέτρα που η κυβέρνηση Σαμαρά αποδέχεται. Έτσι, η δικομματική αποδέχθηκε κατά τις «διαπραγματεύσεις» με την Τρόικα την τμηματική καταβολή της δόσης, ώστε να έχει τον απαραίτητο χρόνο να πάρει τα νέα μέτρα. Η «υποχώρηση» αυτή της κυβέρνησης έγινε υπό την απειλή του 3μηνου παγώματος της χρηματοδότησης. Κι αυτό κρατάει από το 2010, αλλά εντατικοποιήθηκε το τελευταίο 12μηνο. Αυτό είναι το σπιράλ του θανάτου που βιώνει η Ελλάδα και η κοινωνία της. Στόχος των δανειστών είναι να ληστευτεί ο πλούτος της χώρας και να ποδηγετήσουν τον ελληνικό λαό. Ως πότε θα συνεχίσουμε να φοβόμαστε το σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου που καλλιεργούν το Reuters και τα εγχώρια media;
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης με πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματεύεται το Μνημόνιο θα γίνει στάση πληρωμών και η Ελλάδα θα χρειαστεί να ζει για 5-6 μήνες χωρίς βοήθεια. Και πρόσθεσε πως αν χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα στάσης πληρωμών θα το δούμε με τον λαό. Μην το φοβάστε αυτό. Μας συμβαίνει ούτως ή άλλως, απλώς τότε δεν θα λαμβάνονται νέα μέτρα κατά του λαού και όλα θα δουλέψουν, όπως δουλεύει τώρα η ΕΡΤ… Εθελοντικά και με προοπτική. Μη φοβάστε. Να λύσουμε τα μάγια του φόβου…
Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.makisandronopoulos.blogspot.com
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP