ΣΥΡΙΖΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΝΙΚΗ;

Μοίρασε το

Η διαφαινομενη “νικη” του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογες του Ιανουαριου 2015, εγινε γεγονος και μαλιστα με αρκετα εμφατικο τροπο, ως προς τα τελικα αποτελεσματα. Η εν λογω επικρατηση εξεταστηκε τοσο προεκλογικα, οσο και μετεκλογικα μονο μεσα απο το πολιτικο της πρισμα. Ενδεικτικα παραθετονται κατωτερω καποιες φρασεις.

-Η ΝΔ καλυπτει το (πολιτικο) φασμα απο τις παρυφες της ακρας δεξιας μεχρι το αντιστοιχο σημειο της ακρας αριστερας.

-Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπει τον κεντρωο και κεντροαριστερο χωρο,προοδευτικο προσημο κλπ.

-Πρωτη φορα αριστερα, ειπε ο ΣΥΡΙΖΑ

-Οσον αφορα την ΧΑ, απαξ και δεν ειχε μηντιακο λογο, μιλησαν αλλοι για αυτην χαρακτηριζοντας την ποτε νεοναζιστικο/φασιστικο κομμα ποτε ακροδεξιο. Αναθεμα δε και αν υπαρχει συνδεση μεταξυ αυτων των πολιτικων προσδιορισμων.

-Τα λοιπα κομματα εθεταν εαυτον σε ολα τα εδρανα του κοινοβουλιου ως προς την τοποθετηση τους στο πολιτικο φασμα.

Τελικα η νικη αυτη ηταν πολιτικη? Η αντιστοιχη ηττα ηταν επισης πολιτικη? Σε καποιο ποσοστο, ναι. Οχι μεγαλο ομως. Μαλλον μικρο θα μπορουσε να πει ενας δημοσκοπος, εαν του ειχε ζητηθει να κανει σωστη δουλεια.

[quote text_size=”small”]

Η νικη ομως αυτη ηταν καθαρα κοινωνικη. Δεν κερδισε ο “αριστερος”, ουτε εχασε ο “δεξιος”. Την ανοδο στην πολιτικη εξουσια εδωσε ο πραγματικα χαμενος στα τελευταια χρονια της βαθειας υφεσης. Το νικηφορο αυτο αποτελεσμα εδωσε η κατεστραμενη μεσαια ταξη. Οι νεοπλουτοι μεχρι το 2010 και οι ιδιοι νεοπτωχοι απο τοτε εως σημερα. Μια μεσαια ταξη, ο πυλωνας της οικονομιας της χωρας, η οποια δειχνει να μην προλαβαινει να ανακαμψει.

[/quote]

Ο καθε μεσου και σταθερου εισοδηματος εργαζομενος, που εχει χασει καθε ελπιδα για ισοσκελισμο της οικονομικης του καταστασης. Δηλαδη να ειναι εστω στο μηδεν,να μην εχει αλλα τουλαχιστον να μην χρωσταει.

Ενας οποιοσδηποτε φορεας, ιδιωτικος ή δημοσιος, θα μπορουσε ανετα καταμετρωντας τους ανθρωπους αυτους και με αναγωγη στο εκλογικο σωμα, να προβλεψει, με ελαχιστη αποκλιση, το εκλογικο αποτελεσμα, που ειδαμε.

Δυστυχως ολοι, μα ολοι ασχοληθηκαν μονον με την πολιτικη διασταση για την προσελέυση στις καλπες και το σχετικο διακυβευμα και καθολου με την κοινωνικη.

Γιατι αραγε? Γιατι εστιασαν απαντες στην πολιτικη, και καλα, προτιμηση των ψηφοφορων αγνοωντας επιδεικτικα την μαζικη αυτη κοινωνικη μετακινηση απο ολους τους πολιτικους χωρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ? Μηπως διοτι εκαναν “απλως” λαθος? Ισως. Μηπως διοτι οταν δημιουργησαν την “κριση” δεν τολμησαν να μας πουν οτι προκειται για αμιγως ταξικη και οχι οικονομικη? Ισως.

Προσωπικα πιστευω οτι το εκλογικο αυτο αποτελεσμα εστιαστηκε ετσι διοτι η μεν “Αριστερα” επιθυμουσε διακαως απο ετων μια πολιτικη νικη. Η δε “Δεξια” πληρωσε την αδυναμια συνδυασμου της οικονομικης πολιτικης της ως προς τα μνημονια (οχι τις δανειακες συμβασεις) θυσιαζοντας απαξ δια παντος την μεσαια ταξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου