ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Ή ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ;

Μοίρασε το

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ανέδειξε ένα θέμα: τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο οι πάντες πήγαν να φορτώσουν τις επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, τις οποίες βέβαια αυτός εφαρμόζει. Η ατάκα του, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται και την οποία προκάλεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, βρήκε αντιμέτωπο και τον βουλευτή της ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη που του επέρριψε ευθύνες για τη μη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. (Η εντοπιότητα με την κυρία Μπακογιάννη είναι μάλλον τυχαία)…

Πίσω από αυτά κρύβεται, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, η θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ που θα παιχτεί τον Μάιο του 2014 και την οποία επιθυμεί διακαώς η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά φαίνεται ότι το προβάδισμα έχει ο Γιαν. Στουρνάρας.

Αν μάλιστα γίνει ο Όλι Ρενν «Μπαρόζο», τότε ο Γιάννης (και μαζί του η ηρωική Ελλάς) δικαιούται τη θέση αυτή. Υπό αυτό το πρίσμα, η «υποστήριξη» του Στουρνάρα από τον συμφοιτητή του στην Οξφόρδη  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν ήταν προσωπική, αλλά στρατηγική, διότι μεθαύριο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να διαπραγματευτεί με τον Στουρνάρα στη θέση του Ρενν, παρά με την Μπακογιάννη που ούτως ή άλλως δεν θα έπαιρνε το μεγάλο χαρτοφυλάκιο.

Η θέση του Επιτρόπου είναι λοιπόν ένα από τα σενάρια για το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα αποφασίσει μετά το πέρας των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, δηλαδή τον Απρίλιο με τη λήξη των χρηματοδοτήσεων της Τρόικας, για το μέλλον του, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Ένα άλλο σενάριο είναι να ηγηθεί είτε του Ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, είτε του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ (που όμως δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνουν οι εθνικές εκλογές). Αλλά εκεί, στο ευρωψηφοδέλτιο, όσο και να θέλει ο Σαμαράς να σηματοδοτήσει μια διεύρυνση προς το κέντρο με ανεξάρτητες προσωπικότητες, υπό τις παρούσες συνθήκες της κοινοβουλευτικής του ομάδας θα δυσκολευτεί. Σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ισχύει το ίδιο, plus τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που ίσως να διαθέτει μια υποσχετική προσωπικής διάσωσής του σε αυτό…

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο προχωρημένο, αλλά είναι φρέσκο και ενεργό. Να ηγηθεί ο Γιάννης Στουρνάρας της ΕΛΙΑΣ, της ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου, πλαισιωμένος από επιφανείς ανεξάρτητες προσωπικότητες του χώρου, όπως οι «58», το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και ίσως ομάδες του φιλελεύθερου χώρου. Η εκδοχή αυτή είναι ισχυρή, διότι ο Στουρνάρας έχει όλα τα προσόντα. Είναι οικονομολόγος με διδακτορικό από την Οξφόρδη, αριστερής κοινωνικής καταγωγής που ανδρώθηκε πολιτικά στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του σημιτισμού, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Mr Euro με μεγάλη διαπραγματευτική εμπειρία, πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, πρώην γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και νυν υπουργός Οικονομικών που χαίρει εκτίμησης εντός και εκτός για την εργατικότητά του, την βαθιά γνώση των πραγμάτων, την διαπραγματευτική του δεινότητα («ελάχιστοι  στον κόσμο θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας αυτά που έκανε, υπό τις συνθήκες που τα έκανε», σύμφωνα με Γάλλο δημοσιογράφο). Και πολιτική ξέρει, ανεξάρτητα αν δεν το δείχνει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Βενιζέλος τον αντιπολιτεύεται συστηματικά και σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του. Το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τεχνικά τους «58», που επιδιώκουν μια συνομοσπονδία των κεντροαριστερών δυνάμεων, με διατήρηση των υπαρκτών κομμάτων. Όμως, τελευταία διαμορφώνεται ένα ρεύμα που υποστηρίζει πως τα κόμματα πρέπει να καταργηθούν, κάτι που δεν θα ήθελε ο κ. Βενιζέλος. Γι΄ αυτό και τελευταία χρησιμοποίησε το «δηλητηριώδες χιούμορ» του εις βάρος του Στουρνάρα.

Το περιέγραψε γλαφυρά η Καθημερινή ως εξής: «Ο κ. Βενιζέλος συνάντησε τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ώστε να τους ενημερώσει για το αντικείμενο της υπουργικής συνόδου, αλλά και εν όψει της κοινής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων σήμερα με τον πρωθυπουργό, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος. Αφορμή για τη φραστική επίθεση υπήρξε η συζήτηση σχετικά με την επόμενη κατανομή των ανωτάτων ευρωπαϊκών αξιωμάτων και το ποιος πρόεδρος της Επιτροπής ή πρόεδρος της Ε.Ε. θα συνέφερε καλύτερα την Ελλάδα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει κάποιο από τα ύπατα αξιώματα, όπως π.χ. τη θέση του υπάτου εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στην «Αυγή» για δημοσιεύματα που ήθελαν τον κ. Σαμαρά να παίρνει τη θέση του Βαν Ρομπέι και τον ίδιο να γίνεται επίτροπος: «Μας στέλνουν στις Βρυξέλλες και τους δύο, γιατί έτσι τους βολεύει», είπε διαψεύδοντας αυτές τις φήμες. Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα να γίνει επίτροπος ο κ. Στουρνάρας. «Όχι βέβαια, ο κ. Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος», είπε ειρωνικά ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Μιλάει γλυκά, κατευνάζει τον κόσμο, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη συμπάθεια και τη συμπόνια που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός γι’ αυτά που υφίσταται». Άλλωστε, πρόσθεσε, «έχει τη μάνα του που παίρνει χαμηλή σύνταξη και τα ξέρει αυτά».

Βέβαια, το σενάριο αυτό, να ηγηθεί ο κ. Στουρνάρας της ελληνικής Ελιάς έχει ένα πρόβλημα: την κοινωνική πόλωση που προκάλεσε η πολιτική που εφάρμοσε.

Είναι σαφές, ανεξάρτητα από τις «καταγραφές» των δημοσκοπήσεων ότι το εγχείρημα θα έχει μικρή ανταπόκριση στην πράξη, διότι έχουν αναβιώσει πλήρως οι ταξικές γραμμές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το σχήμα θα πλησιάσει το 7,5-8,5% με ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με εκτιμήσεις εγκύρων παρατηρητών. Οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείουν πάντως, το σχήμα να αποτελέσει διέξοδο για νεοδημοκράτες ψηφοφόρους που θέλουν να τιμωρήσουν την ηγεσία του κόμματος, τάση που θα διαμορφωθεί και από τη συγκυρία.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.makisandronopoulos.blogspot.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου