Σκίασε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το εκλογικό πατατράκ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και την σχετική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, η άκαιρη συζήτηση που άνοιξε μέσω διαρροών και σεναρίων για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον χειμώνα του 2015 .
Προφανώς η ανατροφοδότηση των προεδρικών σεναρίων την επόμενη της νέας εκλογικής συρρίκνωσης της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ , εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες του Μεγάρου Μαξίμου , αλλά ταυτόχρονα επιχειρείται με αυτό τον τρόπο να «εκβιαστούν» εξελίξεις και στους ΑΝΕΛ και στη ΔΗΜΑΡ που είναι αυτούς που το μιντιακό σύστημα θεωρεί ηττημένους στις εκλογές (οι τεράστιες απώλειες της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ είναι μια λεπτομέρεια της ιστορίας) , αλλά ταυτόχρονα και να επιχειρήσει μια αναδιάταξη στον χώρο των ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών.
Το NEW DEAL, πολύ έγκαιρα και με έγκυρο τρόπο κατέγραψε τα σενάρια περί αναζήτησης 180 βουλευτών από τον Αντώνη Σαμαρά εν΄όψη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας , αλλά και την σχετική συζήτηση περί Προεδρολογίας (βλέπε άρθρο «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ»).
Αυτή είναι η μία διάσταση του θέματος , δηλαδή η αγωνιώδης προσπάθεια του κ.Σαμαρά αλλά και του κ. Βενιζέλου την επομένη μιας ευρείας εκλογικής ήττας που υπέστησαν να αναζητούν τρόπους για κοινοβουλευτική/ πολιτική «μακροημέρευση» και να αποφύγουν το χρονοδιάγραμμα του Αλέξη Τσίπρα , ότι με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα εξελίξεις θα δρομολογηθούν αναπόφευκτα κατά την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει και αν ακόμα το πρόσωπο είναι «κοινής αποδοχής» θα το ψηφίσει μετά από Εθνικές Εκλογές.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν , ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ιδίως ο Αντώνης Σαμαράς , θα παίξει «σκληρά» με το χαρτί του Προέδρου της Δημοκρατίας. Απλώς ακούει όσους συνεργάτες του εισηγούνται «πάμε έστω άρον – άρον να βρούμε 180 βουλευτές με οποιοδήποτε τρόπο για να βγάλουμε Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή , γιατί θα χάσουμε τις εκλογές». Ο Πρωθυπουργός στρώνει ήδη το σενάριο των πρόωρων εκλογών μεθοδεύοντας να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αποτυχία για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και να τον «δείξει» ως υπεύθυνο για τις πρόωρες κάλπες .
Φέρεται να είναι κοντά στο σενάριο «κόντρα μέχρι τέλους με τους Αριστερούς» και «όπως και να εξελιχθούν οι εκλογές θα τους πολεμήσουμε και θα ξανακυβερνήσουμε» .
[quote text_size=”small”]
Διαμορφώνεται ήδη η εκτίμηση σε ένα κύκλο πολιτικών αναλυτών πως ο Πρωθυπουργός με οποιονδήποτε τρόπο , ακόμα και αν δει ότι παίρνει μια «προεδρική πλειοψηφία» στη Βουλή, θα σπρώξει τα πράγματα σε εκλογές και μέσα από ένα κλίμα πόλωσης θα τις «φορτώσει» στον ΣΥΡΙΖΑ…και όποιος βουλευτής από τους ανεξαρτητοποιημένους , από τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ ή και την ΔΗΜΑΡ , υπό το άγχος ότι θα χάσει με τις εκλογές την έδρα του «ας κοπιάσει στην Παράταξη μας και ας δώσει την μάχη μαζί μας ενάντια στους λαϊκιστές …και αν την απωλέσουμε προσωρινά υπάρχει και συνέχεια».
[/quote]
Κάπως έτσι φαίνεται να κινείται ο Πρωθυπουργός …αλλά κατά τα άλλα η Προεδρολογία όπως και η συζήτηση για την κατάργηση του μόνους των 50 εδρών θα ανακυκλώνονται συνέχεια για 3 λόγους:
– Για να πιέζονται και να εκβιάζονται οι βουλευτές και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και να είναι έτοιμες για απελευθέρωση δυνάμεων
– Για να φύγει η κουβέντα από την πραγματική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος
– Για να περάσουν στο «ντούκου» νέα σκληρά μέτρα και νέες δεσμεύσεις (όπως καταγράφονται και από την έκθεση του Δ.Ν.Τ ) και να εδραιωθεί απόλυτα μια οιωνεί μνημονιακή κατάσταση σε ολόκληρη των χώρα .
[quote text_size=”small”]
Για λόγους και μόνο καταγραφής αποτυπώνουμε πως σκέφτονται να κινηθούν οι ανεξαρτητοποιημένοι ήδη βουλευτές |(με βάση πληροφορίες , αλλά και ρεπορτάζ από τον Τύπο) , χωρίς για την ώρα να δώσουμε στίγμα τι θα πράξουν ορισμένοι βουλευτές από την ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ ….
[/quote]
Υπενθυμίζουμε ότι η θητεία του κ. Παπούλια λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για την ανάδειξη του διαδόχου του θα πρέπει να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι κατά την τρίτη ψηφοφορία.
Καθώς τα κόμματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση από πλευράς κυβέρνησης, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή έχουν αθροιστικά 99 βουλευτές, το αποτέλεσμα είναι πιθανόν να κρίνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Σύμφωνα με τη Real News, οι ανεξάρτητοι βουλευτές εμφανίζονται διχασμένοι, από τους 15 ανεξάρτητους, οι 8 εκτιμούν πως δεν μπορεί να υπάρξει προεδρική πλειοψηφία και δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν κανέναν, ενώ οι υπόλοιποι 7 αναφέρουν πως θα ψηφίσουν «υπό προϋποθέσεις».
Συγκεκριμένα:
Νίκος Νικολόπουλος: Δεν θα ψηφίσει
Θεοδώρα Τζάκρη: Θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση της συγκυβέρνησης
Νικήτας Κακλαμάνης: Ναι σε πρόσωπο από την κεντροδεξιά
Μάρκος Μπόλαρης: Σε κανέναν ψήφος
Θεόδωρος Παραστατίδης: Να αναδειχτεί πρόεδρος από μια νέα Βουλή
Πάρις Μουτσινάς: Συμφωνία αν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική
Βύρων Πολύδωρας: Θα κερδίσει ο πρόεδρος που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Σταυρογιάννης: Δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο αυτή η Βουλή
Πέτρος Τατσόπουλος: Ναι στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Ντάβρης: Η εκλογή να μη συνδεθεί με μικροκομματικούς τακτικισμούς
Κώστας Γιοβανόπουλος: Όταν έρθει η ώρα, θα προτείνω πρόσωπο
Χρυσούλα Γιαταγάνα: Θα εξαρτηθεί από την προσωπικότητα του προτεινόμενου προέδρου
Βασίλης Καπερνάρος: Θα πάρω τη γνώμη των ψηφοφόρων μου
Οδυσσέας Βουδούρης: Όχι σε όλες τις κυβερνητικές προτάσεις
Γιάννης Κουράκος: Θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο.