ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

Μοίρασε το

Πολύ κακά έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μπροστά στις ασφυκτικές διαπραγματεύσεις του Πολ Τόμσεν και της τρόικας είπε: «Mη μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, τότε πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα…

Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου  να συζητάτε μαζί του».  Αυτό σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά φαίνεται ότι το παράθυρο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα παραμείνει ανοιχτό για κάποιο διάστημα, ίσως μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Το δραματικό λάθος του υπουργού δεν ήταν η απειλή που χρησιμοποίησε, δηλαδή το φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ότι προθυμοποιήθηκε να δώσει τα κλειδιά του υπουργείου στην Τρόικα, για να τα δώσει στη συνέχεια αυτή στον Τσίπρα. Η Τρόικα, άσχετα με την ουσία των πραγμάτων, δεν πρέπει ποτέ να πάρει τα κλειδιά, ούτε του υπουργείου ούτε της χώρας.  Για λόγους νομικούς και συμβολικούς.

Όμως είναι όμως πια ξεκάθαρο ότι κάποια στιγμή το αδιέξοδο θα έρθει και τότε τον λόγο θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Σε ένα τέτοιο αδιέξοδο, ο Σαμαράς οφείλει να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών (όλων των αρχηγών) και εκεί, να πει:

«Ακολούθησα το δρόμο που μου υπαγόρευε η συνείδησή μου, όμως οι δανειστές φαίνεται πως έχουν άλλους σκοπούς, τους οποίους εγώ δεν μπορώ να υπηρετήσω, γιατί αντιστρατεύονται την προοπτική της χώρας. Γι΄ αυτό παραδίδω την εντολή στον πρόεδρο και δηλώνω ότι θα στηρίξω κοινοβουλευτικά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των δανειστών. Η χώρα δεν αντέχει εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακολουθήσει μια άλλη πολιτική και γι΄ αυτό διαθέτω τον εαυτό μου για την θέση του υπουργού Εξωτερικών, ούτως ώστε να τεκμηριωθεί η εικόνα της εθνικής ενότητας και για να μπορώ να αποκαλύπτω στα συμβούλια τις εξωπραγματικές πιέσεις και απαιτήσεις που ασκήθηκαν στην Ελλάδα (και την Κύπρο). Επίσης, για λόγους τεχνικούς, ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να υπηρετήσει ως τεχνικός σύμβουλος τόσο του νέου πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Οικονομικών, ώστε να τους ενημερώνει για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα».
Συνεπώς, αν κάποια στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά χρειαστεί να παραδώσει κάπου τα κλειδιά, δεν πρέπει να τα δώσει στους τροϊκανούς. Αυτό ξέρουμε όλοι με τι ισοδυναμεί. Ούτε φυσικά στους κυβερνητικούς του ετέρους, αλλά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό λέει η δημοκρατική διαδικασία και αυτό επιβάλει το εθνικό καθήκον. Οτιδήποτε άλλο θα είναι εκτροπή με απρόβλεπτες συνέπειες. Εννοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση και να δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει εκλογές πριν το πέρας τη θητείας της παρούσας Βουλής.
ΥΓ: Αν η Ιστορία τα φέρει έτσι, ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να πετύχει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί οι δανειστές πιστεύουν ότι πρέπει να τον κάψουν πριν αποικίσουν τη χώρα και δεύτερον, γιατί μετά από αυτόν η λύση θα είναι η Χρυσή Αυγή. Συνεπώς, πολύ καλά κάνει να σκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας τι θα πρέπει να κάνει τις πρώτες 100 ώρες, αλλά και τις επόμενες 100 μέρες. Διότι η προγραμματική πρόοδος είναι παλαιομοδίτικη και φιλολογική, από ότι μαθαίνουμε…

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.makisandronopoulos.blogspot.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου