Λοιπόν έχουμε και λέμε: Ο κύριοι Μουζακίτης και Πεπόνης, οικονομικοί εισαγγελείς αμφότεροι, τελικώς δεν υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα τις παραιτήσεις τους διότι ήταν, όπως ελέχθη, «παρορμητικοί». Το έκαναν διότι κάποιοι επιχείρησαν να τους καπελώσουν, σύμφωνα με νεώτερη χθεσινή δήλωση του ενός εξ’ αυτών, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το υπόμνημα που ενεχείρησαν στον προϊστάμενό τους εμπεριείχε στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Και παρότι το περιεχόμενό του ως τέτοιο προσφερόταν για περαιτέρω έρευνα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον έθεσε στο αρχείο!
Παρεμπιπτόντως, με παραγγελία των δυο εισαγγελέων, ασκήθηκε η δίωξη σε βάρος του γνωστού από την θητεία του στον ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη κι ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου οικονομικών, για το «αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία»… Μόλις η δίωξη έγινε γνωστή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, πριν την χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον κ.Παπαδήμο, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ζήτησε μετά και την σύμφωνη γνώμη του Παντελή Οικονόμου, την παραίτηση του κ. Καπελέρη από την θέση του Επικεφαλούς της Δ/νσης Ελέγχου Τελωνείων…
Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Διομήδη Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, αναφέρει ότι το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».
Λίγο πριν η ανωτέρω βόμβα, γκάφα, ή δεν ξέρω κι εγώ πως διαφορετικά μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την απόλυτη γύμνια που οι σχετικές αποκαλύψεις περιγράφουν, μια ακόμη είδηση έφθανε στα δημοσιογραφικά γραφεία. Αφορούσε στον τρόπο που οι δανειστές προτίθενται να δώσουν την τελική λύση στο… «ελληνικό ζήτημα», αντιλαμβανόμενοι πως οι μέριμνες της 26ης Οκτωβρίου, απλώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν για τρεις κυρίως λόγους:
1. Γιατί η υλοποίηση του PSI παραπέμπει πλέον σε κακόγουστο ανέκδοτο
2. Το… haircut της τάξεως του 50% δεν φθάνει για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος,
3. Και γιατί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βαίνει σταθερά επιδεινούμενη.
Η νέα συνταγή των δανειστών; Η… ανομολόγητη χρεοκοπία! Κούρεμα που θ’ αγγίζει το 70%, ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και χορήγηση μεγαλύτερων κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες. Κι όλα αυτά, με την παλαιά και δοκιμασμένη πρακτική του… «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Εν ολίγοις, παρ’ όλα όσα προηγήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, με ένα εκατομμύριο ανέργους στον ιδιωτικό τομέα, άλλους τόσους να βρίσκονται στα πρόθυρα και τους υπολοίπους να πασχίζουν ν’ ανταποκριθούν στην ληστρική φορολογία με υποδιαιρέσεις των άλλοτε αποδοχών τους, η Ελλάδα του 2012 μας καλωσορίζει με δυο σοκαριστικές διαπιστώσεις: Οτι το «τσιμπούσι» των ημετέρων καλά κρατεί, ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση ν’ απαλλαγούμε από τη δυσωδία και το σάπιο, αφού κανένας δεν προσπάθησε και πως ό,τι ακολούθησε της τραγικής απόφασης να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, έγινε επί ματαίω. Τελικά, πού πάμε ρε;