ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η “ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ” ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ;

Μοίρασε το

Ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός έχει κολλήσει, όχι γιατί δεν βρίσκουν χρόνο να τον «στριμώξουν» στην πολυφορτομένη με ταξίδια ατζέντα  του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ούτε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα μεταβεί στην Νορμανδία για την μεγάλη επέτειο της απόβασης των Συμμάχων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ανασχηματισμός κόλλησε γιατί πρωτίστως , όπως λένε οι πληροφορίες, για την ώρα ο κ. Βενιζέλος στήλωσε τα πόδια και δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας …Περίεργο και παράδοξο ; Μάλλον όχι αφού υπάρχει η εξήγηση γι΄αυτό .

Αλλά πριν την εξήγηση , να θυμηθούμε πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι και πρωτίστως ο Πρωθυπουργός που είδε στις ευρωεκλογές μία ακόμα μεγάλη εκλογική καθίζηση της Ν.Δ , αναζητά μια «Ιφιγένεια για θυσία» , ώστε να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά του ήδη «ταλαιπωρημένου»   κυβερνητικού σχήματος .

Πως όμως να πειστεί ο κόσμος πως κάτι αλλάζει , αλλά και να «ελεγχθούν» οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών που ξεσπαθώνουν όπου και όταν μπορούν κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και προσωπικά κατά του κ.Στουρνάρα που του καταλογίζουν λάθη, έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας κ.α . Ουσιαστικά , όπως συχνά συμβαίνει, ο Υπουργός Οικονομικών είναι ο «σάκκος του μποξ» ή κατά το ακόμα λαϊκότερον «χτυπούν το σαμάρι , για μα μην χτυπήσουν τον γάϊδαρο».

Προφανώς για να πειστεί έστω και για κάποιο διάστημα ένα τμήμα της κοινής γνώμης ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην οικονομική πολιτική και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες «οικονομικού και κοινωνικού ολοκαυτώματος» για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού , είναι λογικό ότι μια αλλαγή του προσώπου του Υπουργού Οικονομικών που είναι απόλυτα ταυτισμένος με αυτή την σκληρή πολιτική να «έδινε» όπως θέλει το Μαξίμου μια εικόνα μερικής στροφής στην οικονομική πολιτική , έστω και για λίγους μήνες .

Πόσο εύκολο όμως είναι να αλλάξεις τον μοχλό και τον πρωτεργάτη του περιβόητου success story με το οποίο ως Κυβέρνηση πορεύτηκες , το προέταξες στις εκλογές και το «πουλάς» και στην Ευρώπη;

Αυτή είναι η μία δυσκολία που φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο κ. Βενιζέλος που ούτε «να μυρίσει» δεν μπορεί και δεν θέλει τον κ. Στουρνάρα… διότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης βλέπει και τα νέα σκληρά «πακέτα» που έρχονται και σκέπτεται «ποιος θα το πάρει επάνω του και ποιος θα είναι ο σάκκος του μποξ»

Η λύση να πάει ο κ. Στουρνάρας ως Διοικητής στην Τράπεζα Ελλάδας , μιας και λήγει η θητεία του κ. Προβόπουλου ;

Είναι και αυτό μια κάποια λύση . Έλα όμως που ο κ. Βενιζέλος προτιμάει τον κ. Προβόπουλο σε αυτή την θέση .

Δεν είναι βέβαια μόνο ο κ. Βενιζέλος που θέλει τον κ. Προβόπουλο σε αυτή την θέση , αλλά και τον κ. Στουρνάρα μέσα στο παιχνίδι .

Είναι και ένα σοβαρό κομμάτι τραπεζιτών και επιχειρηματιών που δεν γνωρίζουν ακόμα ή δεν είναι απόλυτα σίγουροι πως και ο διάδοχος του κ. Προβόπουλου θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή και «δεν θα λοξοδρομήσει».

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πλέον ότι στις διπλές εκλογές του Μαϊου – Ιουνίου 2012 ο κ. Σαμαράς πρωτίστως , αλλά και ο κ. Βενιζέλος είχαν στήριξη από το κομμάτι αυτό επιχειρηματιών – τραπεζιτών , ώστε να γίνει με συγκεκριμένους όρους η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών , που όμως περιμένουν και πάλι να περάσουν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες νέα «στρες τεστ» και υπάρχουν ήδη προβληματισμοί και προβλήματα καθώς το «μικρό μαξιλαράκι» που έχει περισσέψει δεν επαρκεί για «πολλές πολυτέλειες».

Ο κ. Βενιζέλος και ως Υπουργός Οικονομικών στις Κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου (στην οποία συμμετείχε και η Ν.Δ του Αντώνη Σαμαρά) , είχε μια καλή συνεργασία με τον κ. Προβόπουλο και για την ανακεφαλαιοποίηση , αλλά και για το περιβόητο PSI.

[quote text_size=”small”]

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί , καθώς σε όλο το Υπουργείο Οικονομικών επικρατεί κλίμα «εμφυλίου πολέμου» , με όλους εναντίον όλων. Οι σχέσεις των βασικών παραγόντων του οικονομικού επιτελείου είναι ταραγμένες . Οι κ.κ. Στουρνάρας , Σταϊκούρας , Μαυραγάνης ,αλλά και ο κ. Θεοχάρης , είναι σε συνεχείς τριβές μεταξύ τους και η μία κόντρα διαδέχεται την άλλη . Η όποια αλλαγή στο Υπουργείο Οικονομικών , λογικά θα πρέπει πλην της αλλαγής κεντρικού προσώπου να αποκαταστήσει ισορροπίες και περιορισμό των αντιπαραθέσεων και στα πιο κάτω επίπεδα .

[/quote]

Οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι και πολλές . Μετρημλένες στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι .

              Ή θα μείνουν ως έχουν τα κεντρικά πρόσωπα δηλαδή ο κ. Στουρνάρας στη θέση του Υοπουργού Οικονομικών και ο κ. Προβόπουλος στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας , με ανανέωση της θητείας του , οπότε θα χρειαστεί να φαγωθούν οι παρακάτω για να σηματοδοτηθεί μια στοιχειώδης αλλαγή και να υπάρξει γερή επικοινωνιακή επίθεση ότι «σιγά – σιγά μαζί με το success story θα αρχίσει να στρίβει το πλοίο της πραγματικής οικονομίας»

              Ή θα υπάρξει «Ιφιγένεια» , δηλαδή θα μείνει εκτός νυμφώνος ένας εκ των κ.κ Στουρνάρα ή Προβόπουλο . Δύσκολο έως αδύνατον πάντως να υπάρξουν δύο Ιφιγένειες , δηλαδή να «θυσιαστούν» από κοινού οι κ.κ. Προβόπουλος και Στουρνάρας

              – Ή θα υπάρξει η παραλλαγή της «μισής Ιφιγένειας» , με το σπάσιμο στα δύο του Υπουργείου Οικονομικών και με τον κ. Στουρνάρα να κρατάει την διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος

              Αν υπάρξει πάντως «Ιφιγένεια» , είτε με μετακίνηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας , είτε με παραμονή σε αυτή του κ. Προβόπουλου και τον κ. Στουρνάρα εκτός Υπουργείου οικονομικών , τότε και με βάση πληροφορίες και σενάρια των τελευταίων ωρών είναι πιθανό ο κ. Βενιζέλος να ξαναβρεθεί στο Υπουργελίο Οικονομικών και ταυτόχρονα να είναι και ο συντονιστής του Κυβερνητικού κύκλου Οικονομίας , Ανάπτυξης , Υποδομών , ή ακόμα να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς προσωπικά και το Υπουργείο Οικονομικών, με αντ΄αυτού τους κ.κ. Παπασταύρου και Λαζαρίδη στα δύσκολα νερά του καίριου αυτού Υπουργείου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου