“ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΩΝ!”

Μοίρασε το

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Κουίζ: Εσείς σε ποια εφημερίδα νομίζετε ότι εμφανίστηκε άρθρο με τίτλο “Πανικός των πλουτοκρατών”, στους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” ή στην “Προλεταριακή Σημαία”; Αν γεμάτος αυτοπεποίθηση απαντήσατε καγχάζοντας “Μα, φυσικά στην ”Προλεταριακή Σημαία”!”, λυπούμαστε, αλλά… χάσατε!  Αρθρο με τον τίτλο αυτόν δημοσιεύθηκε την Τρίτη στους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”.

Υπογράφεται δε όχι από κάποιο νεαρό “φρικιό”, αλλά από έναν κορυφαίο Αμερικανό οικονομολόγο, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε και με το Νομπέλ Οικονομίας μόλις προ διετίας, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης: τον Πολ Κρούγκμαν – σύμβουλο παρεμπιπτόντως κατά κάποιο τρόπο και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όμως ακολουθεί πολιτική… διαμετρικά αντίθετη από αυτή που πρεσβεύει ο Κρούγκμαν! Οι τακτικοί αναγνώστες των “Τάιμς της Νέας Υόρκης” είχαν βεβαίως υποστεί το πρώτο σοκ ήδη από το Σάββατο.

Ο τίτλος εκείνου του άρθρου του Πολ Κρούγκμαν ήταν “Οι κακούργοι” και το σοκ συνίστατο στην αποκάλυψη ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος με τον τίτλο αυτό εννοούσε τους… τραπεζίτες! Εξηγούσε μάλιστα ότι αναφερόταν σε ρήση του προ αιώνος προέδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ (1901-1909), ο οποίος είχε κάνει λόγο για “κακούργους μείζονος πλούτου”.

Ο Πολ Κρούγκμαν τάσσεται αναφανδόν υπέρ των “Αγανακτισμένων” των ΗΠΑ που έχουν συγκροτήσει το κίνημα “Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ” και το εκφράζει δημόσια με τα γραπτά του.

“Οταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες του κινήματος ”Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ” πριν από τρεις εβδομάδες, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τις χλεύαζαν, αν καταδέχονταν να αναφέρουν έστω τα γεγονότα… Με τα εργατικά συνδικάτα και έναν αυξανόμενο αριθμό Δημοκρατικών να εκφράζουν τώρα τουλάχιστον υπό όρους υποστήριξη για τους διαδηλωτές, το κίνημα ”Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ” αρχίζει να μοιάζει με σοβαρό γεγονός που θα μπορούσε τελικά να θεωρηθεί ως σημείο καμπής”, γράφει ο Κρούγκμαν.
“Απομένει να διαπιστωθεί αν οι διαμαρτυρίες αυτές θα αλλάξουν την κατεύθυνση της Αμερικής. Πάντως οι διαμαρτυρίες έχουν ήδη προκαλέσει μια αξιοσημείωτα υστερική αντίδραση από τη Γουόλ Στριτ, τους ζάπλουτους γενικά και τους πολιτικούς και τους σοφολογιότατους που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα του πλουσιότερου ενός εκατοστού του 1% του πληθυσμού”, προσθέτει ο Αμερικανός νομπελίστας.

“Τι μπορούμε να πούμε για τις διαμαρτυρίες; Πρώτα πρώτα το σημαντικότερο: η καταγγελία εκ μέρους των διαδηλωτών της Γουόλ Στριτ ως μιας οικονομικά και πολιτικά καταστροφικής δύναμης, είναι απολύτως σωστή”, τονίζει.

Λοιδορώντας πολιτικούς εκπροσώπους του αμερικανικού κατεστημένου που καταγγέλλουν τους διαδηλωτές ως “όχλο” που προβαίνει σε πράξεις “ταξικού πολέμου” και τους κατηγορούν ως “αντιαμερικανούς (!)”, ο Πολ Κρούγκμαν υπογραμμίζει: “Οι Αφέντες του Σύμπαντος της Γουόλ Στριτ αντιλαμβάνονται βαθιά πόσο ηθικά μη υπερασπίσιμη είναι η θέση τους. Είναι άνθρωποι που πλούτισαν με περίπλοκα χρηματοοικονομικά παιχνίδια, τα οποία όχι μόνο δεν ωφέλησαν τον αμερικανικό λαό, αλλά συνεισέφεραν στο να μας σπρώξουν σε μια κρίση, οι συνέπειες της οποίας συνεχίζουν να πλήττουν τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων συμπολιτών τους. Δεν έχουν όμως πληρώσει κανένα αντίτιμο γι’ αυτό”.

Τις απόψεις του Πολ Κρούγκμαν συμμερίζεται και ένας άλλος κορυφαίος αρθρογράφος των “Τάιμς της Νέας Υόρκης” ονόματι Τζέιμς Κάρολ, ο οποίος σε άρθρο του την Τρίτη εστίαζε την προσοχή του στη “νεολαία που έχει ωθηθεί στο χείλος του γκρεμού” και τόνιζε μεταξύ άλλων:

“Γίνεται καθαρό ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που παντού στροβιλίζεται γύρω από ανεύθυνες τράπεζες και ατιμώρητους τραπεζίτες έχει πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο αίσθημα απόγνωσης και οργής… Νεότητα που διακόπηκε, ενηλικίωση που αναβλήθηκε, καριέρες που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, η απογοήτευση ως τρόπος ζωής. Μια απύθμενη άβυσσος χαμένων ευκαιριών χάσκει μπροστά στα πόδια μιας ολόκληρης αμερικανικής γενιάς. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο…”.

ΝΕΑ ΗΘΗ

“Εξτρεμιστές είναι οι ολιγάρχες!”

Καταπέλτης ήταν στο άρθρο του ο Πολ Κρούγκμαν εναντίον όσων προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους “Αγανακτισμένους” των ΗΠΑ: “Ποιος είναι πραγματικά αντιαμερικανός; Οχι οι διαδηλωτές, οι οποίοι απλώς προσπαθούν να ακουστεί η φωνή τους. Οχι, οι πραγματικοί εξτρεμιστές σ’ αυτή την υπόθεση είναι οι ολιγάρχες της Αμερικής, οι οποίοι θέλουν να καταπνίξουν κάθε κριτική για τις πηγές του πλούτου τους”, έγραψε ο Αμερικανός νομπελίστας στους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”. “Οι διαμαρτυρίες συνιστούν ευρεία καταδίκη των κοινωνικών και οικονομικών δομών… Το κίνημα ”Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ” απευθύνεται στη συνείδηση του έθνους και του κόσμου ολόκληρου”, έγραψε στην ίδια εφημερίδα ο αρθρογράφος Τζέιμς Κάρολ.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο “ΕΘΝΟΣ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου