Ο πολύ μικρός κος Μοσκοβισί

Ο Κώστας Αγγελάκης δεν πιστεύει τα όσα είπε πρόσφατα ο Πιερ Μοσκοβισί. Όχι μόνο για την αντιφατικότητα των δηλώσεων του με το περίφημα pacta sunt servanta που εκστόμισε. Ούτε όμως και γιατί θέλει να είναι υποψήφιος των Γάλλων σοσιαλιστών... new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Αγγελάκης δεν πιστεύει τα όσα είπε πρόσφατα ο Πιερ Μοσκοβισί. Όχι μόνο για την αντιφατικότητα των δηλώσεων του με το περίφημα pacta sunt servanta που εκστόμισε. Ούτε όμως και γιατί θέλει να είναι υποψήφιος των Γάλλων σοσιαλιστών…


Η Ευρώπη ταλανίζεται από αρκετά σοβαρά προβλήματα, όπως

  • το προσφυγικό και το μεταναστευτικό,
  • η οικονομική κρίση που καραδοκεί να αναζωπυρωθεί μέσω Ιταλίας,
  • η σχέση της με την Αμερική που περνάει την κρίση της και
  • η γενικότερη στροφή των λαών προς την άκρα δεξιά, απόρροια του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Τη ώρα που όλα αυτά συμβαίνουν στη γηραιά ήπειρο διάφοροι πολιτικάντηδες περιφέρονται ανά την Ευρώπη. Κάνουν μικροπολιτική εξυπηρετώντας, κατά πως φαίνεται, ίδια συμφέροντα.

Μοσκοβισί μηδενικού περιεχομένου

Ένας από αυτούς είναι και ο Πιέρ Μοσκοβισί. Έχει κάνει άπειρες δηλώσεις στο παρελθόν. Με μηδενικό περιεχόμενο, οι περισσότερες.

Ναι, καλά το ακούσατε. Είτε έχουν απολύτως μηδενικό περιεχόμενο. Είτε είναι αντιφατικές με κάτι άλλο που έχει πει ο ίδιος σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα, αλλά σε διαφορετικό ακροατήριο.

Αυτή η συνήθεια αρκετών πολιτικών. Να θέλουν δηλαδή να ανασκευάζουν τα λεγόμενα τους ανάλογα με τις περιστάσεις. Πρακτική συνώνυμη και εξίσου καταστροφική με τον λαϊκισμό που τους διακατέχει.

Ο πολύ λίγος, λοιπόν, Πιέρ Μοσκοβισί τι ήρθε να μας πει πριν από λίγες ημέρες;

Ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε ότι

  • δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο,
  • δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία, και
  • αυτά με τις μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου είναι ελαστικά.

Που σημαίνει ότι άμα ξεχαστείτε και δεν τα κάνετε, δεν θα σας πάρουμε και το κεφάλι.

Και “pacta sunt servanda” ανάμεσα στα άλλα

Η αντιφατικότητα του κου (ο θεός να τον κάνει) Πιέρ Μοσκοβισί χτύπησε “κόκκινο” όταν στην μέση των παραπάνω δηλώσεων πέταξε και ένα “pacta sunt servanda”, που σημαίνει ότι “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”.

Βγάλτε άκρη τώρα εσείς γιατί εγώ αδυνατώ.

Και για να μην παρεξηγηθώ, μακάρι να ήταν ελαστικές αυτές τουλάχιστον οι δεσμεύσεις. Δηλαδή οι τελευταίες μειώσεις των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου. Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι χτυπάμε κόκκαλο πλέον.

Αλλά γιατί δεν πιστεύω τον κο Πιερ Μοσκοβισί;

Γιατί πιστεύω ότι ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε τις παραπάνω δηλώσεις για να βελτιώσει την θέση του σαν υποψήφιος με τους σοσιαλιστές στις επερχόμενες εκλογές.

Γιατί νομίζω ότι αφού θα πιστέψουμε, και για κάποιο χρονικό διάστημα, “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” ότι θα γλυτώσουμε τα τελευταία μέτρα (βλέπε εκλογές) έναντι της επερχόμενης ανάπτυξης, ξαφνικά κάποια ευρωπαϊκή φωνή, πιο ρεαλιστική, θα μας θυμίσει τις δεσμεύσεις μας.

Γιατί πιστεύω ότι οι αγορές, που σίγουρα μας έχουν στον μεγεθυντικό φακό, θα μας τιμωρήσουν μέσω αξιολογήσεων και μελλοντικών αυξημένων επιτοκίων, αν αντιληφθούν, ότι θυσιάζετε συμφωνημένα και ψηφισμένα δημοσιονομικά μέτρα, για να περισώσετε ότι περισσότερο από την καταρρέουσα δημοτικότητα σας.

Γιατί πιστεύω ότι θα χρεώσετε το λαό μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, μέσω της αύξησης των επιτοκίων που θα χρεωθούμε, προκειμένου να αναβάλετε προσωρινά (και μέχρι τις εκλογές) συμφωνημένα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο λαός λοιπόν θα πληρώσει την προεκλογική σας εκστρατεία, αυτό ακριβώς θα συμβεί, και το χειρότερο από όλα είναι ότι ούτε θα το καταλάβει ποτέ.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Αγγελάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου