Ο ΓΑΠ, Η ΔΙΑΔΟΧΗ, ΤΟ ΝΕΟ “ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ”, ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

Μοίρασε το

Ο «πόλεμος νεύρων» ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τους επίδοξους δελφίνους, γεννά πλέον ακόμα και σενάρια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ , από την στιγμή που έστω και μέσω της σιωπής του και του θολού τοπίου που έχει δημιουργήσει, παρατείνει την αβεβαιότητα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιχειρήσει , υπό την πίεση του χρόνου να οδηγήσει εκείνος το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές .

Όμως το ρευστό τοπίο μέσα στο ΠΑΣΟΚ , συντηρούν και δύο ακόμα παράγοντες :

– Πρώτον ο βαθύς διχασμός που υπάρχει στο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο για το τι πρέπει να κάνει ο Γ. Παπανδρέου (να μείνει ή να φύγει)

-Δεύτερον πως ήδη υπάρχουν έντονες συζητήσεις για το αν θα πρέπει να υποστηριχτεί κάποιο «παπανδρεϊκό στέλεχος» για την ηγεσία του κόμματος ή αν θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο , τουλάχιστον σε αυτή τη δύσκολη και μεταβατική φάση να «μπει μπροστά ο Βενιζέλος και μετά βλέπουμε».

ΔΙΑΓΚΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ «ΤΡΟΪΚΑ»

Πάντως αυτό που βαραίνει και φορτίζει καθημερινά την ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ, είναι το απολύτως «θολό τοπίο» που έχει δημιουργήσει ο Γ. Παπανδρέου αναφορικά με τις προθέσεις του και το τι τελικά θα πράξει. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό έχει τεθεί επί τάπητος και το σενάριο αποχωρήσεων ή ακόμα και διάσπασης του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που μείνει και ηγηθεί στις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου.

Όπως τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ,» αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ένας τεράστιος δοκιμαστικός σωλήνας , από τον οποίο πιθανά να προκύψουν εξελίξεις και μάλιστα οριζόντιες για το πολιτικό σύστημα». Επισημαίνουν μάλιστα πως υπάρχουν περισσότερες συγκλίσεις ανάμεσα σε πρόσωπα ή και ομάδες που βρίσκονται σε διαφορετικά κόμματα , απ΄όσα κοινά μπορούν να έχουν με πρόσωπα μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.

Υπό το πρίσμα αυτό εκτιμάται ότι πιθανά , μπροστά σε ένα αδιέξοδο στο ΠΑΣΟΚ με το θέμα Παπανδρέου , μια ομάδα στελεχών να αποχωρήσει και να δημιουργήσει ένα κόμμα , ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ , που θα έχει ρυθμιστιστικό ρόλο στις εξελίξεις και στο οποίο θα προστεθούν και στελέχη – βουλευτές της Ν.Δ που έχουν μια διαφορετική ματιά για τις εξελίξεις.

Έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως «αυτή η φέτα που πιθανά να αποχώρησει ακόμα και πριν τις εκλογές αν υπάρξει εμπλοκή με το θέμα του Γ.Παπανδρέου , θα προέρχεται από το χώρο της λεγόμενης Τρόϊκας (που έχει γίνει πια Κουαρτέτο)». Όπως εξηγούν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν ήδη βγει τα μαχαίρια ανάμεσα στους4 βασικούς που υπάρχουν σε αυτή την κίνηση (Α. Λοβέρδος , Γ. Ραγκούσης , Α.Διαμαντοπούλου, Η. Μόσιαλος) , αναφορικά με την πρωτοκαθεδρία μέσα στη κίνηση.

Τονίζουν ακόμα πως αν και ο Α. Λοβέρδος φαίνεται να έχει το προβάδισμα για να ερίναι υποψήφιος έναντι των άλλων (Α. Διαμαντοπούλου , Γ. Ραγκούση) ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει απόλυτα αποδεκτό από
τους υπόλοιπους της κίνησης.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν κάποιος από την Τρόϊκα έχει το περιθώριο ή και τις προσβάσεις να διεκδικήσει την ηγεσία , είναι ο Α. Λοβέρδος. Κι΄αυτό γιατί η Α. Διαμαντοπούλου παρ΄όλη την προβολή της δεν διαθέτει σχεδόν κανένα έρεισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα , και η επιρροή της στο κομματικό μηχανισμό είναι εξαιρετικά ισχνή.

Ο Γ. Ραγκούσης ,αν και αφήνει να εννοηθεί ότι θα τον ενδιέφερε η επόμενη μέρα , δεν διαθέτει ούτε ένα φίλο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (καθώς οι περισσότεροι βουλευτές είναι εξοργισμένοι μαζί του) , ενώ αν και ήταν Γραμματέας στο Κόμμα δεν διαθέτει την παραμικρή επιρροή καθώς και έχει δημιουργήσει εντάσεις με τις περισσότερες οργανώσεις αλλά και οι όποιοι στοιχειώδεις μηχανισμοί είχε δημιουργήσει ελέγχονται πλήρως από τους «Παπανδρεϊκούς».

ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ «ΦΕΤΑ» ΑΠΟ ΝΔ;

Εάν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο με τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  τότε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός «ενδιάμεσου κόμματος με ρυθμιστικό ρόλο» , είναι η Άννα Διαμαντοπούλου . Τονίζουν μάλιστα πως η νυν Υπουργός Παιδείας διατηρεί καλές σχέσεις και με πολλά στελέχη της Ν.Δ , αλλά και με κάποια στελέχη της πάλαι ποτέ «ανανεωτικής αριστεράς» και σημειώνουν πως πολλές γέφυρες ανάμεσα στην κ.Διαμαντοπούλου και στελέχη της Ν.Δ κτίστηκαν με το περιβόητο Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία (που ψηφίστηκε και από την Ν.Δ ) , ενώ τονίζουν την πολύ καλή χημεία που (από το Νομοσχέδιο)αναπτύχθηκε ανάμεσα στην ίδια και τον προκάτοχο της στο Υπουργείο Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο ο οποίος μάλιστα έχει μαζί με κάποιους άλλους βουλευτές της Ν.Δ (Μ.Βαρβιτσιώτη , Ε. Αντώναρο , Κ. Χατζηδάκη κ.α) μια διαφορετική προσέγγιση σε αρκετά ζητήματα από την ηγεσία .

Όμως όπως παραδέχονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ , έστω και αν η Α. Διαμαντοπούλου που δεν έχει τις απαραίτητες δυνάμεις για να κυνηγήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ , κάνει το βήμα και βγει και δημιουργήσει ένα νέο φορέα με ρυθμιστικό ρόλο , τότε πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα πια κοινό με το κόμμα αυτό και θα δημιουργηθεί μια δυναμική που ίσως πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις.

Πάντως οι πιέσεις που δέχεται ο Γ. Παπανδρέου από παντού ακόμα και από το ίδιο το στρατόπεδο του , να ανοίξει τα χαρτιά του άμεσα και να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής του , έχει να κάνει και με ένα ακόμα παράγοντα . Με το γεγονός δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ ούτως ή αλλοιώς θα είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές και με χαμηλά ποσοστά κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει «κοινοβουλευτική σφαγή».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες υπάρχει σε εξέλιξη και συζήτηση για την πιθανότητα να υπάρχει υποψήφιος από το αμιγώς «Παπανδρεϊκό μπλοκ» που ακόμα και αν δεν μπορέσει να κερδίσει τον Βενιζέλο , να διατηρήσει την συνοχή του μπλοκ αυτού και να μπορέσουν να διαπραγματευτούν με τον νέο αρχηγό. Όμως δεν είναι λίγα τα στελέχη του Παπανδρεϊκού μπλοκ που προκρίνουν πλέον ως μια αξιοπρεπή λύση που μπορεί να συκρατήσει ένα σημαντικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ , τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΓΙΩΡΓΟ

Για την ώρα στο τραπέζι , όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ , είναι τρία σενάρια ανοιχτά για τι τελικά θα γίνει
Σύμφωνα με το πρώτο, ο Γιώργος Παπανδρέου μένει και οδηγεί το κόμμα στις εκλογές όπου γνωρίζει μια πρωτοφανή συντριβή και με την επόμενη μέρα ανοιχτή ακόμα και για πολυδιάσπαση του ΠΑΣΟΚ . Σύμφωνα πάντως με συνομιλητές του κ. Παπανδρέου , αυτό είναι μάλλον θεωρητικό σενάριο , αφού σχεδόν όλοι αντιλαμβάνονται την έκρηξη που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Γ. Παπανδρέου κερδίζει χρόνο για να αποτιμήσει και την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε , αλλά και λίγο μετά για να εκτιμηθεί η πορεία της Ιταλίας και της Ισπανίας ,αναζητώντας ταυτόχρονα αυτό το διάστημα μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα προχωρήσει λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές με διαδικασίες εξπρές σε εσωκομματικές κάλπες για ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Σενάριο τρίτο , σε συνάρτηση μερ τις δύσκολες εξελίξεις στην Ε.Ε και την εξίσου δύσκολη πορεία της Κυβέρνησης Παπαδήμου , ο κ. Παπανδρέου (προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει ηρεμία και στο ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση λόγω των δυσκολιών ν και των συνεχών κρίσιμων διαβουλεύσεων) , μένει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με σαφή όμως δέσμευση και χρονοδιάγραμμα για έναρξη των διαδικασιών διαδοχής αμέσως μετά τις εκλογές και με ταυτόχρονη ανάδειξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του υποψήφιου Πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα είναι ουσιαστικά αυτός που θα δώσει το στίγμα στην εκλογική αναμέτρηση . Όμως σε αυτό το σενάριο υπάρχουν από την μια στελέχη του Παπανδρεϊκού μπλοκ που λένε πως οποιαδήποτε μορφή δυαρχίας δεν λειτούργησε επωφελώς ποτέ για το ΠΑΣΟΚ , όμως υπάρχουν και βουλευτές (που δεν είναι προσκείμενοι στον Γ. Παπανδρέου) , που λένε πως ως ύστατη λύση «εκβιασμού» μπορούν να συζητήσουν ένα τέτοιο σενάριο από την στιγμή όμως που θα υπάρχει δεσμευτικό και σφιχτό χρονοδιάγραμμα για άμεση αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία αμέσως μετά τις εκλογές και πως ο κ. Παπανδρέου δεν θα εμπλακεί καθόλου στην προεκλογική περίοδο , αλλά θα μπορεί να εκπροσωπεί το Κόμμα στο εξωτερικό και σε διάφορα δεθνή φόρα.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Όμως στελέχη που εδώ και χρόνια συνομιλούν με τον Γ.Παπανδρέου, υποστηρίζουν , ότι του έχουν εισηγηθεί να οργανώσει την αποχώρησή του για τρεις λόγους:

-Πρώτον για να μην χρεωθεί τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ,

-Δεύτερον για να μην διακινδυνεύσει ήττα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και φύγει και εσωκομματικά «τσαλακωμένος»

– Τρίτον, ακόμα και αν επικρατήσει στην εσωτερική αναμέτρηση, να μην υποστεί τη βέβαιη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και χρεωθεί μάλιστα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του κόμματος σε εκλογές από το ’80 και μετά. Οι ίδιοι άνθρωποι του λένε να αφήσει τη διαδοχή του να εξελιχθεί και να περιμένει τη δικαίωσή του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου