Ορθώς ο Χουλιαράκης ζητά κοστολόγηση

Ο Κώστας Αγγελάκης αναγνωρίζει πως σωστά ο Γιώργος Χουλιαράκης ζήτησε κοστολόγηση των εξαγγελιών που έκανε η ΝΔ. Η πρόταση του όμως θα ήταν σοβαρή αν αυτό είχε ζητήσει και για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ποτέ δεν είναι αργά… new deal

Μοίρασε το

Ο Κώστας Αγγελάκης αναγνωρίζει πως σωστά ο Γιώργος Χουλιαράκης ζήτησε κοστολόγηση των εξαγγελιών που έκανε η ΝΔ. Η πρόταση του όμως θα ήταν σοβαρή αν αυτό είχε ζητήσει και για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ποτέ δεν είναι αργά…


Ο λαϊκισμός, στην σύγχρονη πολιτική και τον δημόσιο λόγο είναι η πρακτική αυτή με την οποία αυξάνουμε την δημοτικότητά μας. Και το κάνουμε μέσω θεωρητικών προγραμμάτων που ενώ ακούγονται θετικά, στην πραγματικότητα είναι παντελώς ανέφικτα.

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο από τον απλό λαϊκισμό. Kαι αυτό είναι όταν τα ανέφικτα σενάρια που επικαλούμαστε εκτός τού ότι είναι παντελώς μη υλοποιήσιμα σε περίπτωση εφαρμογής τους θα ήταν και απολύτως καταστροφικά.

Σε αυτήν την δεύτερη και μακράν χειρότερη κατηγορία λαϊκισμού ανήκει και το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2015. Όχι μόνο ήταν παντελώς ανέφικτο από κοστολογικής βάσης. Αλλά και αν υπήρχε κάποιος τρόπος να εφαρμοσθεί θα ήταν και παντελώς καταστροφικό. Και θα ήταν παντελώς καταστροφικό, όχι για το περιεχόμενό του. Αλλά κυρίως για τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής του.

Γιατί θυμήθηκα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ως το πιο κακόγουστο αστείο της νεώτερης πολιτικής ιστορίας μού ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας τις δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη περί κοστολόγησης των μέτρων που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία στο συνέδριο της.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πρέπει να είναι απύθμενο το θράσος του, αλλά και όποιου μέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να μιλούν για κοστολόγια. Πόσο μάλλον να ψέγουν για παροχολογία τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση που έχει διακωμωδήσει την χρήση των business plans.

Η κυβέρνηση που έχει αγνοήσει την όποια έννοια των κοστολογίων.

Η κυβέρνηση που έχει αυξήσει το δημοσιονομικό κόστος κατά 2 δισ. τα τρία τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση και που έχει κάνει την παροχολογία επιστήμη.

Η κυβέρνηση που δεν έχει αφήσει συγγενή, φίλο, εραστή, και συναγωνιστή αδιόριστο…

Είναι η ίδια κυβέρνηση που κάνει κριτική στην Νέα Δημοκρατία για επικίνδυνες προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό πολιτικές και προτάσεις…

Ο Χουλιαράκης ορθώς ζητά κοστολόγηση

Κοιτώντας, βέβαια την πρόταση του κ. Χουλιαράκη με περισσότερη ψυχραιμία, πρέπει να παραδεχθώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Με εντελώς λάθος κίνητρο βέβαια, καταλήγει σε μια πρόταση που θα ήθελε “οι εξαγγελίες των κομμάτων να κοστολογούνται από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής”.

Μου θύμισε μια “πρόταση” που είχα εκφράσει σε ένα παλιότερο άρθρο μου. Τότε έγραφα πως θα ήθελα τις προεκλογικές  εξαγγελίες των κομμάτων να κατατίθενται στον Άρειο Πάγο. Να είναι δεσμευτικές του μέτρου το δυνατόν. Και κάτω από δικλείδες ασφαλείας που να μην αδικούν τα κόμματα σε περίπτωση τραγικών αλλαγών του περιβάλλοντος.

Μέσα στην γενναιοδωρία και την ψυχραιμία που με διακρίνει θα συμφωνήσω επί της ουσίας με την πρόταση του κου Χουλιαράκη. (Σημ. Πρώτη φορά στην ιστορία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που συμφωνώ μαζί τους).

Με μία προσθήκη όμως! Να είναι κοστολογημένες οι προτάσεις των κομμάτων αλλά εκτός από αυτό να είναι και δεσμευτικές με ποινικό και πολιτικό κόστος σε περίπτωση μη εφαρμογής τους.

Μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Έτσι για προπόνηση…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου