ΟΙ ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ

Μοίρασε το

του ΜΠΑΧΑΛΑΚΙΑ

Κάτι από Νίκο Φούντα και Νότη Σφακιανάκη θύμιζε κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αλέξη κρατάω μαχαίρι» ανέκραξε ο παντοτινός στις καρδιές μας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και λίαν προσφάτως «εγγυητής της πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας».

Όπως και να έχει το πράγμα μιλάει από μόνο του. Η πίτα (το πιάσατε το υπονοούμενο) είναι απλά η αφορμή για να εκφράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης τις καλλιτεχνικές του ευαισθησίες.

Ωστόσο όπως συμβαίνει με όλους τους μεγάλους της τέχνης οι κριτικοί χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Το ένα που γεμάτο κακεντρέχεια μιλάει για μια gay επανέκδοση της θρυλικής ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα». Το άλλο που θεωρεί πως απώτερος σκοπός του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν να μιμηθεί το μεγάλο σύγχρονο φιλόσοφο Νότη Σφακιανάκη που έχει μιλήσει για του Νταβατζή τη μαχαιριά. Η φράξια πάντως της βίλας Αμαλίας με ανακοίνωσή της τάσσεται υπέρ της δεύτερης ερμηνείας και τη συνδέει μάλιστα με την κόντρα μεταξύ ΜΕΓΚΑ (Μπόμπολας και λοιποί συγγενείς) και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Έγκυροι αναλυτές πάντως δεν κουράζονται να εγκαλούν τα δύο στρατόπεδα των κριτικών της τέχνης για μυωπική αντίληψη των πραγμάτων, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι πιο απλό και πολιτικό. Το μαχαίρι σχετίζεται με το γνωστό άσμα του Τόλη της Άτζελας λένε. «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι, έσταζε μέλι η μαχαιριά» θυμίζουν και προσθέτουν πως είναι προφανής η αλληγορία και το νόημα που υποκρύπτεται σ’ αυτή τη γεμάτη απειλή φράση του προέδρου. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά αυτό που έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με τη χώρα και θα ξανανέβει μαζί με την άνοδο της χώρας». Έτσι το μυστήριο λύνεται και όλα φαίνεται να μπαίνουν σε μια σειρά.
Παρόλα αυτά μια αναρχική μειοψηφία, που βρίσκεται στο στόχαστρο του Νίκου Δένδια, επιμένει στην εκτίμηση ότι ετούτο το μαχαίρι «με ιστορίες αλλόκοτες ο θρύλος το έχει ζώσει».

 

Κατά τ’ άλλα η κοπή της πίτας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κύλησε ομαλά χωρίς τις γνωστές ακρότητες της πολιτικής ζωής που υποθάλπει το γνωστό κόμμα των κουκουλοφόρων που εδρεύει κάπου στο κέντρο της Αθήνας και διαταράσσει την ήρεμη ζωή των νοικοκυρέων της χώρας.

Έτσι λοιπόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκοψε το πρώτο κομμάτι για την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ με τη χορωδία της κοινοβουλευτικής ομάδας να τραγουδά σε ρυθμούς καλάντων το «Σ’ έχω κάνει θεά». Η ομοιότητα με «το πρώτο κομμάτι του Χριστού» είναι προφανής και δε θέλει ανάλυση. Όμως… Τα πρόσωπα όλων πάγωσαν (τα τρομπόνια της χορωδίας μπούκωσαν, τα βιολιά ξεκουρδίστηκαν, τα δοξάρια λύγισαν και τα γνωστά που προβλέπονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις) όταν από λάθος ανακοινώθηκε ότι θα υπήρχε κομμάτι, απ’ την πίτα εννοείται, και για τον Ιωάννη Διώτη!

 

Στα ευτράπελα συγκαταλέγεται και το ότι το τρίτο κομμάτι (αυτό του φτωχού ντε) ήταν για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος για ανεξήγητους μέχρι στιγμής λόγους δεν έδωσε το παρόν. Με μια φωνή η πράσινη φιλαρμονική έκανε ένα διάλλειμα απ’ τη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και τραγούδησε ως οφείλει κανείς σε τέτοιες περιστάσεις «αντιλαλούνε τα σήμαντρα».
Η έκπληξη ωστόσο βρισκόταν αλλού. Αντί για φλουρί η πρωτοχρονιάτικη πίτα θα είχε ένα στικάκι. Ναι, ναι, όπως το ακούτε. Ένα USB. Δεν είναι αυτό που νομίζετε αλλά …μ’ αρέσει η σκέψη σας. Όμως η έκπληξη δεν ήταν αυτή. Η πίτα δεν είχε τίποτα γιατί ο Βαγγέλης το είχε ξεχάσει σπίτι του! Αμέσως απ’ ότι μαθαίνω το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση που φωτογράφιζε τον Ιωάννη Διώτη ως τον άνθρωπο που το είχε στείλει στον Βαξεβάνη για να φτιάξει την πρωτοχρονιάτικη πίτα που πήγε στην Κουμουνδούρου.

 

Οι απόψεις διίστανται πάντως για το τέλος αυτής της λιτής και γεμάτης από το πνεύμα του 2013 πράσινης γιορτής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπήρχε φλουρί το οποίο πήρε ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι σαφές αν αυτό σημαίνει κάτι για τις απληρωσιές τους. Ίδωμεν.

 

ΥΓ: Απ’ την εκδήλωση απουσίαζε ο Χρήστος Αηδόνη πραγματοποιώντας μια ακόμα ρήξη (ΡΙΚΣΣΥ). Όπως φαίνεται και τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα μαζί με την Άγιο Βασίλη ανήκουν στη σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης.
Καλή και απολαυστική –από κάθε άποψη- χρονιά!

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου