του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ
Κεντρικό σημείο της «Κίνησης των 58» που τη διαφοροποιεί σε σχέση με τα «πολιτικά περίπτερα», που φυτρώνουν σαν νούφαρα τον τελευταίο καιρό είναι μια: Οι «58» δε φαίνεται ότι έχουν την προσωποπαγή δομή των ανταγωνιστικών αυτών πολιτικών χώρων της κεντροαριστέρας. Όλες όμως οι προσπάθειες της πρόσφατης περιόδου έχουν ως πυρήνα εκκίνησης έναν αριθμό πολιτικών που εφθάρησαν από το χρόνο, κουράζοντας με τη πρακτική και γλωσσολαγνεία τους, πολλούς ψηφοφόρους.
Στους «58» βέβαια είναι εμφανής και μια δεύτερη τάση, με σημείο εκκίνησης «φρέσκα» άτομα, που δεν φέρουν λοιπόν στις πλάτες τους ένα επιβαρημένο πολιτικό παρελθόν. Αν δεν κυριαρχήσει τελικά η δεύτερη τάση, ο κόσμος θα γυρίσει και εδώ την πλάτη του, εγκαταλείποντας το νέο αυτό πλοίο, που θα δείξει ότι προτιμά τη γνωστή πεπατημένη, χρησιμοποιώντας σε καίριες θέσεις, παλιούς αξιωματικούς και ναύτες.
Το σημείο αυτό ήταν στο επίκεντρο των θέσεων που ακούστηκαν στη συνάντηση των «58» που οργανώθηκε στη Θεσ/νίκη στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Στη συνάντηση αυτή εντύπωση προκάλεσε το ακόλουθο γεγονός: Χωρίς αναστολές, φοβίες και μισόλογα, πολύς κόσμος μίλησε με μια ευθύτητα και ειλικρίνεια, επισημαίνοντας καίριες προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί ο νέος αυτός χώρος.
Και αυτές θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις ακόλουθες τρεις. Πρώτη: H νέα «Κίνηση των 58» δε θα κληθεί να παίξει το ρόλο του πολιτικού καταφυγίου χρεοκοπημένων (αρχηγών κομμάτων βλ. Βενιζέλος ή αποτυχημένων βαρόνων κ.λπ) της πολιτικής. Δεύτερη: Το οικονομικό επιτελείο της «Κίνησης» πρέπει να αρχίζει να δίνει άμεσα ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις σε καίρια ζητήματα της κρίσης. Τρίτη: Θα αναδειχθούν όλα εκείνα τα στελέχη, που δεν έχουν φθαρεί από τον πολιτικό χρόνο και δε φέρουν τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αν λοιπόν όλοι όσοι ανήκουν στη φθαρμένη εκείνη ομάδα των παλιών πολιτικών, που δεν έχουν να προτάξουν κάποιο αξιόλογο έργο (Βλ. Μπίστης, Βερνίκος κ.λπ) αποφασίσουν να γίνουν οπισθοφυλακή στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, τότε υπάρχει ελπίδα να δούμε κάτι ενδιαφέρον! Εδώ, η αυτοκριτική θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο. Διαφορετικά, αν και λυπηρό, θα βιώσουμε μια από τα ίδια!
Ο Δημήτρης Μάρδας είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Α.Π.Θ