…ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ “ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΔΡΩΝ”

Μοίρασε το

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΖΕΡΒΑ

19.32.Δύο ολόκληρα λεπτά ήταν καθισμένος μέσα στην αίθουσα «συνεδριάσεων» του Μεγάρου. Την είχε σιχαθεί αυτή την αίθουσα, ήταν η έκτη ή η έβδομη φορά που βρισκόταν σε αυτή, δε θυμόταν ακριβώς. Και πάντα ερχόταν πρώτος, στην ώρα του, τυπικότατος, το είχε συνηθίσει αυτό από μικρός.

Ακόμη και στα χρόνια του Συνασπισμού, ακόμη κι αν ήξερε πως οι συνεδριάσεις εκεί ξεκινούσαν ακόμη και με δυο ώρες καθυστέρηση, ιδιαίτερα οι πρωινές. Εδώ όμως ήταν διαφορετικά, τα δυο λεπτά του φαίνονταν ήδη αιώνας, προσπάθησε να ρίξει μια τελευταία ματιά στον μωβ φάκελο που είχε φέρει μαζί του και περιείχε τις προτάσεις για τα «ισοδύναμα». Μάταιος κόπος, ούτε το μυαλό του μπορούσε να μαζέψει, άσε που φοβόταν(ή μάλλον ήταν σίγουρος) πως τζάμπα τον είχε κουβαλήσει, αλλά τι να κάνει; Επέμενε ο Χατζησωκράτης, φώναζε ο Νεφελούδης, κάθε μέρα έδινε από μια συνέντευξη ο Βουδούρης, άσε που είχε αγριέψει κι ο Κρητικός.Και του το είχαν πει οι φίλοι του απ’ το ΠΑΣΟΚ «μεγάλο μπελά βάζεις στο κεφάλι σου, ανεπίδεκτος ο Μιχελογιαννάκης». Αλλά που τέτοιες πολυτέλειες λίγο πριν τις εκλογές. «Για δες που θα  πεθυμήσω σε  λίγο τον Αλαβάνο» σκέφτηκε και γέλασε, καθώς έβαζε λίγο νερό, είχε ήδη στεγνώσει το στόμα, παρότι δεν είχε μιλήσει καθόλου. Είχαν περάσει ήδη περάσει τρία ολόκληρα λεπτά.

19.33. «Καλησπέρα, Φώτη. Πως είσαι; Οι άλλοι μέσα είναι; Συσκέπτονται;». Είχε μόλις μπει στην αίθουσα, αλλά δεν είχε πάρει το βλέμμα από το i-pad. Που θα πήγαινε, κάποια στιγμή θα απαντούσε στα μέηλ του ο Ολάντ.

«Μέσα μου φαίνεται πως είναι, Βαγγέλη. Θα έρθουν σε λίγο. Εσύ πως είσαι; Κουρασμένος φαίνεσαι»

«Τι να κάνω; Έχω μπλέξει. Όλοι σε αυτό το κόμμα περνάνε κλιμακτήριο. Μέχρι κι Σαχινίδης το παίζει φορτωμένος σε κάποιες φάσεις» μόλις είχε σηκώσει το βλέμμα από το i-padκαι κοιτούσε τον συνομιλητή του «Ούτε εσύ φαίνεσαι καλά. Χλωμός είσαι»

«Δεν είναι τίποτα, απλά δεν κοιμήθηκα πολύ καλά χτες. Εμείς μένουμε σε αυτά που συμφωνήσαμε;», είπε και γέμισε και πάλι το ποτήρι. Όσο νερό κι αν έπινε, το στόμα του συνέχιζε να είναι στεγνό.

«Ε ναι , αφού βρέθηκαν και τα παιδιά νωρίτερα να τα συζητήσουνε.  Απλά, θύμισέ μου που έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές σήμερα» ρώτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξανακοιτώντας το i-pad.

«Θα σου ‘λεγα τώρα.» σκέφτηκε ο Φωτής αλλά του απάντησε με το μειλήχιο ύφος του «Στην αποφυγή απολύσεων στο Δημόσιο επιμένουμε, στις περικοπές στα χαμηλότερα κλιμάκια. Βαγγέλη, πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν.»

«Καλά, καλά το ξέρω. Άστο πάνω μου, ο Στουρνάρας πάει τα συμφωνεί κι έρχεται εδώ να μας τα ανακοινώσει. Δεν ήξερα να κάνω κι εγώ να κάνω τέτοια διαπραγμάτευση να μην το τρώω κι όλο το κράξιμο», είχε ανακτήσει πλήρως όλη την αυτοπεποίθησή του. Αν δεν είχε στο μυαλό του κι αυτό τον Λοβέρδο. «Δε θα τους περάσει..» συμπλήρωσε κοιτάζοντας έντονα τον συνομιλητή του, ήταν φανερό ότι ετοιμαζόταν να κάνει μια ακόμη επίδειξη πυγμής, τις οποίες ο Φώτης κατά βάση βαριόταν, μόνο που αυτή τη φορά ήταν τυχερός, γιατί εκείνη τη στιγμή.

19.35. «Καλησπέρα. Συγνώμη για την καθυστέρηση, νομίζω πως μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως». Ο πρωθυπουργός είχε μόλις μπει με γοργό βήμα στην αίθουσα ακολουθούμενος από τον υπουργό Οικονομικών, κρατούσαν και οι δύο από δυο μεγάλους φακέλους, μαύρου χρώματος. Κάθισαν στο γραφείο. «Ο κύριος Στουρνάρας θα μας κάνει άμεσα μια ενημέρωση. Μήπως χρειάζεστε κάτι;»

«Όχι, Αντώνη», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «Απλά νομίζω ότι δεν είναι δυνατό να τα μαθαίνουμε εμείς τώρα όσα έχουν συμφωνηθεί. Έχω πει πως πρέπει να έχουμε πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, έχουμε έμπειρα στελέχη. Δε  γίνεται να αλλάζουν κάθε δυο μέρες τα μέτρα και να μαθαίνουμε από τις ειδήσεις», είχε υψώσει ελαφρά τη φωνή του, όπως έκανε όταν μιλούσε στα πάνελ του Πρετεντέρη, ήταν «μεγάλο σχολείο» τελικά εκείνο.

«Δεν έχουμε χρόνο, Βαγγέλη, πιεζόμαστε» απάντησε ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να είναι ήρεμος. Αυτός ο άνθρωπος όμως τον έφτανε πολλές φορές στα όρια χειρότερα κι απ’ τον Φωτόπουλο «Μην αρχίσουμε πάλι. Δε θα κάνουμε τίποτα να δεν συμφωνήσουμε όλοι, το έχουμε πει. Μήπως να προχωρήσουμε, Γιάννη;» 

«Τα πράγματα είναι ρε οριακό σημείο, οφείλω να πω» πήρε το λόγο τον ίδιο μονότονο μοτίβο ο υπουργός Οικονομικών «Ξέρετε ότι η αντιπροσωπεία των δανειστών έχει σοβαρές αντιρρήσεις για κάποια από τα μέτρα που τους προτείνουμε κι επιμένουν»…

20.05.Εικοσι τέσσερα λεπτά ανέλυε την κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς να σηκώσει το κεφάλι από τις σημειώσεις, τις οποίες είχε κρατήσει στο προηγούμενο ραντεβού με την τρόικα που είχε  προηγηθεί προ τεσσάρων ωρών. Κι έκλεισε όπως άρχισε: «Τα πράγματα έχουν στενέψει πολύ, κύριοι. Πρέπει κινηθούμε πολύ γρήγορα και φοβάμαι ότι κάποιες από τις κόκκινες γραμμές μας έχουν ήδη καταρριφθεί», είχε στρέψει πλέον το βλέμμα προς τον πρωθυπουργό σα να ανέμενε κάτι. Και δεν είχε άδικο..

«Πράγματι δεν υπάρχει χρόνος, κύριοι, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά» είπε αυτός ξαναβάζοντας τα γυαλιά του. Αυτό το μάτι τον παίδευε ακόμα, κι έπρεπε να βλέπει κάθε λίγο τον Βενιζέλο, κάτι που πίστευε πως χειροτέρευε την κατάστασή του.. «Τα μέτρα πρέπει να κλείσουν εντός τη εβδομάδας, δεχόμαστε απίστευτη πίεση. Νομίζω πως περαιτέρω κωλυσιεργία μπορεί και να αποβεί καταστροφική»

 «Μισό λεπτό», ακούστηκε η φωνή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «Για ακόμη μια φορά δημιουργούνται τετελεσμένα».

«Μα προ τετελεσμένων βρέθηκα κι εγώ όταν ανέλαβα» παρενέβη άμεσα ο υπουργός Οικονομικών. Καιρό ήθελε να το πει αυτό.

 «Δεν σας επιτρέπω, κύριε Στουρνάρα», γρύλλισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «Ως υπουργός εγώ στη θέση σας είχα έρθει σε ρήξη, όταν χρειάστηκε». 

«Πρώτον, δεν απευθύνεστε ούτε στον Χρυσοχοϊδη, ούτε σε κάνα φουκαρά σε καμιά εκπομπή του Χατζηνικολάου. Κι η ρήξη σας είδα που οδήγησε», ανταπάντησε ο υπουργός Οικονομικών, διατηρώντας την ψυχραιμία του, δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι είχε περάσει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μέχρι και μαθήματα γιόγκας τους είχανε κάνει για να αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις.. 

«Δεν σας επιτρέπω είπα», φώναξε κατακόκκινος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χτυπώντας  το χέρι στο τραπέζι. Αυτός δε σκάμπαζε από γιόγκα.

«Δε νομίζω πως τέτοιου είδους εντάσεις βοηθούν τη συζήτηση», προσπάθησε να παρέμβει ειρηνευτικά ο πρωθυπουργός, «Βαγγέλη, έχεις όλο το χρόνο να εκθέσεις τις αντιρρήσεις σου, κι εσύ και ο Φώτης. Γι ‘αυτό βρεθήκαμε πάλι κι ενδεχομένως να ξαναβρεθούμε» 

Ο Βαγγέλης ρουθούνιζε βαριά, προσπαθώντας να ανακτήσει την ηρεμία του, κάτι έπρεπε να κάνει με τα νεύρα, του  το είχαν πει αρκετοί το τελευταίο διάστημα. 

«Κι εγώ οφείλω να ζητήσω συγνώμη που παρεκτράπην», είπε ο υπουργός Οικονομικών,  «Πρέπει να λάβω υπόψη απόψεις κι αντιρρήσεις που θα εκφράσετε όλοι». Και η Οξφόρδη ήταν «μεγάλο σχολείο» τελικά..

«Πρέπει να ζητήσω κι εγώ συγνώμη»,  τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σκεπτόμενος πως ο Φρανσουά δε αντιδρούσε ποτέ καθ’ αυτό τον τρόπο, και ξεκίνησε στο γνωστό πια μοτίβο. «Όπως έχω πει πολλάκις στο παρελθόν, το ζήτημα είναι να μην πληγούν για μια ακόμη φορά τα χαμηλά στρώματα..» 

Ο Φώτης κοίταξε το ρολόι του, έδειχνε 8 και 10.. «Έχουμεδρόμο μπροστά μας», σκέφτηκε, «αφού ξεκίνησε ο Βαγγέλης, σταματημό δε θα έχει. Κάθε φορά η ίδια ιστορία.»

20.48.. «.και με αυτά τα δεδομένα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου τα μέτρα αυτά να είναι όσο το δυνατό πιο δίκαια. Τονίζω όμως για μία ακόμη μια φορά πως και εγώ κι ο Φώτης θαστηρίξουμε με κάθε θυσία την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και δεν σκοπεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο της κυβέρνησης», ο Βαγγέλης έκλεισε το λόγο του έχοντας μια σιγουριά πως είχε βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Έριξε μια ματιά στους συνδαιτημόνες του, ο πρωθυπουργός καθάριζε για πολλοστή φορά τα γυαλιά του, ο υπουργός Οικονομικών έξυνε το αυτί με τον Parker, με τον οποίο κρατούσε σημειώσεις, ο Φώτης καθόταν αμίλητος και σκεφτικός. Είχε έρθει η ώρα να μιλήσει κι αυτός.

«Τις έχετε φέρει αυτές τις προτάσεις γραπτά;» ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

«Θα πω στον κύριο Σαχινίδη να σας τις στείλει με μέηλ» είπε ο Βαγγέλης κοιτάζοντας για μια ακόμη φορά το i-pad. Ο Ολάντ ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

«Φώτη, ήρθε η ώρα να ακούσουμε κι εσένα», η φωνή του πρωθυπουργούβγήκε κουρασμένη μετά από ώρα. Ακολούθησε μια αρκετά παράξενη σιωπή.

(Aκολουθούν δυο διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την εξέλιξη της σύσκεψης.Επειδή ο συγγραφέας δεν μπορεί να επιλέξειεπ’ ουδενί κάποια από τις δύο, τις παραθέτει στην κρίση των αναγνωστών)

ΕΚΔΟΧΗ ΠΡΩΤΗ

20.50. «Εμείς σε αυτά τα μέτρα δεν θα συναινέσουμε, κύριοι. Λυπάμαι, αλλά είναι σε τέτοιο βαθμό άδικα, που είναι δεδομένο πως θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη», η φωνή του Φώτη πρόδιδε μια πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα, «Είναι φανερό πως δεν είναι δυνατό να συγκλίνουν οι απόψεις μας. Ό,τι και να σας πω για ενδεχόμενα ισοδύναμα φαίνεται περιττό». Στρεφόμενος(φανερά εκνευρισμένος) στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε, «Κύριε Βενιζέλε, θα σας συνιστούσα στο εξής να μιλάτε αποκλειστικά εκ μέρους του εαυτού και του κόμματος σας. Σας είχα πει ότι εμείς δεν είμαστε δεδομένοι. Θα συγκαλέσω τα όργανα του κόμματος και θα εισηγηθώ την απόσυρση της στήριξης στην κυβέρνηση». Σηκώθηκε να φύγει, οι συνομιλητές που τον κοίταζαν αποσβολωμένοι παρατήρησαν πως είχε το πρόσωπο του ήταν κατακόκκινο κι έδειξε να έχει μια δυσκολία στο να σηκωθεί από την καρέκλα.

«Κύριε Κουβέλη, ελπίζω να αστειεύεστε», η φωνή του πρωθυπουργού ακούστηκε ακόμη πιο κουρασμένη.

«Καθόλου. Νομίζω πως πρέπει να αποχωρήσω τώρα», απάντησε αυτός καθώς μάζευε τα χαρτιά στον μώβ φάκελο, «Θα κάνω μια αόριστη δήλωση βγαίνοντας, προκειμένου να σας δώσω χρόνο να το διαχειριστείτε  επικοινωνιακά».

«Φώτη, σε παρακαλώ, κάθισε να συζητήσουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σηκώθηκε κι αυτός από την καρέκλα του. Τα πράγματα ήταν εμφανές πως είχαν σοβαρέψει, γιατί είχε αφήσει για πρώτη φορά το i-padτα χέρια του. «Τι έγινε; Ακούγεσαι σα να έχει μπει ο Λαφαζάνης μέσα σου.»

«Ε δεν γίνεται να ασχολούμαι με εσάς και τις μαλακίες σας», ήρθε η έκρηξη του υπουργού Οικονομικών,  «Φταίω εγώ που παράτησα την καριέρα μου για  να χάνω τον χρόνο μου μαζί σας». Είχε σηκωθεί κι αυτός όρθιος και χειρονομούσε σε έξαλλη κατάσταση.. «Δουλεύω 20 ώρες καθημερινά, ετοιμάζω τα πάντα, έρχομαι εδώ, ακούω του κόσμου τις παπαριές, προσπαθώ να τις ενσωματώσω, πάω να τα παρουσιάσω στον Τόμσεν και μου λέει να τα βάλω στον κώλο μου.» Τα μαθήματα γιόγκας είχαν πάει περίπατο..

«Ήρεμα, παιδιά, θα βρούμε μια λύ..», είπε ο πρωθυπουργός, είχε σηκωθεί κι αυτός όρθιος, αλλά πριν τελειώσει την φράση του ακούστηκε ένας γδούπος. Ο Φώτης είχε σωριαστεί στο πάτωμα βγάζοντας ένα βαρύ μακρόσυρτο βογγητό, κανείς δεν είχε προσέξει πως τα τελευταία δευτερόλεπτα, ανάσαινε με δυσκολία κι έπιανε το στήθος του.

«Ρε σεις ο Φώτης κάτι έπαθε», ψέλισε ο πρωθυπουργός.

«Τι έγινε; Τώρα θα παθαίνετε μέχρι και καρδιακά επεισόδια για να μου τρώτε τον χρόνο;», γρύλισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Γιάννη, σε παρακαλώ», είπε ο πρωθυπουργός σκύβοντας πάνω από τον Φώτη για να τσεκάρει τον σφυγμό του. «Θα φωνάξω ένα γιατρό», ανέφερε ανήσυχος.

«Μισό λεπτό», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ένα νεύμα. «Ο Φώτης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας βλέπω. Μήπως να φροντίσουμε να βρεθεί διάδοχος, τώρα που μας κάνει και νερά;», η φωνή του πρόδιδε πρωτοφανή αγωνία.

«Δεν έχει κι άδικο, άλλωστε προέχει η σωτηρία της χώρας», σκέφτηκε ο πρωθυπουργός. «Ποιον έχεις στο μυαλό σου;» ρώτησε τελικά.

«Ο Ψαριανός πως σου φαίνεται;» ρώτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο πρόσωπό του σχηματίστηκε ένα σαρδόνιο χαμόγελο.

«Τελικά είχε δίκιο ο Παπανδρέου που μου έλεγε πως αυτός ο άνθρωπος έχει αρρωστημένο μυαλό» ξανασκέφτηκε ο πρωθυπουργός. «Άσε με να το σκεφτώ λίγο και θα σε πάρω ως τις 10», απάντησε και κοίταξε το ρολόι του, «Ούτως ή άλλως στο ΜGθα είναι τέτοια ώρα και θα τα πίνει. Αν είναι θα στείλω τον Μουρούτη να μιλήσειμαζί του». Κινήθηκε προς την πόρτα: «Λέω να φωνάξω τον γιατρό τώρα»

«Με τα μέτρα τι θα γίνει τελικά;», ακούστηκε η φωνή του υπουργού Οικονομικών. «Με έχετε τελείως γραμμένο, γαμώ την Παναγία μου»..

ΕΚΔΟΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

21.12 ..Κόμπιαζε, δεν του συνέβαινε συχνά αυτό. Από τότε τις φοιτητικές αίθουσες μέχρι εκείνες των δικαστηρίων ποτέ δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, ροδάνι πήγαινε η γλώσσα του. Εδώ όμως τα πράγματα είχαν πολύ διαφορετικά, δεν μπορούσε να συνηθίσει αυτή την ψυχρότητα. Ολοκλήρωσε σηκώνοντας το βλέμμα, προσπαθώντας να ανιχνεύσει εάν κάποιος από του παριστάμενους είχε ακούσει έστω με στοιχειώδη προσοχή στην επιχειρηματολογία περί «ρήτρας ισοδύναμων», την οποία εξέθετε για περίπου είκοσι λεπτά .Ο πρωθυπουργός έδειχνε να τον ακούει, αν κι ο Φώτης είχε την αίσθηση πω νύσταζε αφόρητα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωνε κάτι με ιδιαίτερη αφοσίωση, το οποίο μάλλον δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τα όσα έλεγε ο Φώτης, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κόντευε να μπει ολόκληρος μέσα στο i-pad. 

«Εσείς μπορείτε να μου δώσετε  τις παρατηρήσεις γραπτώς» ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών. Αυτός ο άνθρωπος ήταν λες κι είχε βάλει κασέτα ώρες ώρες.

«Θα φροντίσω μέχρι αμέσως μόλις τελειώσει η σύσκεψη να σας σταλούνε, κύριε Στουρνάρα», ο Φώτης ήταν πλέον βέβαιος, ότι αυτός δεν είχε ακούσει ούτε το ένα δέκατο των όσων είχε πει.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, μου φαίνεται πως ελάχιστα από όλα αυτά μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Τα μέτρα θα είναι αιματηρά», συμπλήρωσε κλείνοντας τον μαύρο φάκελο, «Θα κάνω όμως μια προσπάθεια να ενσωματώσω, αλλά όπως γνωρίζετε και την προηγούμενη φορά δεν τους φάνηκαν πολύ ελκυστικά».

«Θα κάνω κι εγώ, κύριοι, μια κουβέντα με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, μήπως και μπορέσουμε να πείσουμε να είναι πιο ελαστικοί» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ένιωθε πραγματικά εξουθενωμένος. 

«Θα κάνω κι εγώ μια επαφή με τον κύριο Ολάντ», ήρθε να τονίσει με στόμφο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «Θα μιλήσω και με τον κύριο Παπανδρέου, ο οποίος ενδεχομένως να μπορέσει να θέσει το θέμα στον κύριο Μπάρακ Ομπάμα».

«Καλά εδώ ώρες ώρες δουλευόμαστε άγρια» σκέφτηκε ο Φώτης κι ασυναίσθητα έπιασε το πακέτο με τα τσιγάρα του στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του.

«Υπενθυμίζω πως τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Ήδη από έπρεπε να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Στης συνέχεια κάρφωσε με το βλέμμα του τον Φώτη. «Θα προτιμούσα να μην ανάβατε τσιγάρο, κύριε Κουβέλη» 

Ο Φώτης χαμογέλασε πικρά, «Έχουν αντίρρηση κι επ’ αυτού οι δανειστές μας;», αναρωτήθηκε. 

«Με ειρωνεύεστε, Κύριε Κουβέλη;», ρώτησε ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Όχι προς Θεού, κύριε Στουρνάρα», απάντησε ο Φώτης κι έβαλε το πακέτο πάλι στην τσέπη του. «Αν, ω μη γένοιτο, χρειαστεί να φύγω με το κάνα ελικόπτερο με αυτούς τους τρεις, δε με βλέπω καλά.», σκέφτηκε.

«Λοιπόν καλό είναι να κλείσουμε εδώ αυτή τη σύσκεψη και να τα ξαναπούμε αφού εξεταστούν από κοινού με τους δανειστές οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί», είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο Φώτης ένιωσε να τον λούζει κύρος ιδρώτας. «Θα έχουμε κι άλλη συνάντηση εν τέλει;» η ιδέα και μόνο φάνταζε γολγοθάς.

«Πολύ καλά», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «Θα πρέπει να έχουμε πλήρη ενημέρωση παρ’ όλα αυτά για κάθε εξέλιξη στην διαπραγμάτευση, κύριε Σαμαρά».

«Θα την έχετε», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός και κοίταξε τον Φώτη. «Κύριε Κουβέλη, είστε καλά; Έχετε χλωμιάσει»

«Ευχαριστώ, καλά είμαι, δεν κοιμάμαι απλώς καλά το τελευταίο διάστημα», οι λέξεις έβγαιναν σχεδόν ξεψυχισμένα 

«Να προσέχεις την υγεία σου, Φώτη. Εγώ είδες πως κατέληξα όταν πίεσα υπερβολικά τον οργανισμό μου», είπε σε φιλικό τόνο ο πρωθυπουργός και στράφηκε στους υπόλοιπους παριστάμενους. «Λοιπόν, η σύσκεψη έχω την εντύπωση πως ολοκληρώθηκε». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σηκώθηκε από την καρέκλα του, «Φώτη, θα βγεις πρώτος, προκειμένου να κάνεις και δήλωση, έτσι;» ρώτησε και χωρίς να περιμένει απάντηση συμπλήρωσε, « Ξέρεις εσύ τι θα πεις. Ότι τα νέα μέτρα δεν πρέπει να είναι κοινωνικά άδικα, ότι η τρόικα θα πρέπει να μη φέρνει την κοινωνία στα όριά της. Και στη συνέχεια θα κάνω εγώ δήλωση προκειμένου να εξειδικεύσω σε κάποια θέματα». Στη συνέχεια στράφηκε και  κοίταξε με καχυποψία τον υπουργό Οικονομικών. «Εκτός και αν βγει και δηλώσει κάποιος κάτι διαφορετικό.» είπε με νόημα. 

Ο Φώτης σηκώθηκε από την καρέκλα, μάζεψε τα χαρτιά του κι έκλεισε τον μωβ φάκελο. «Καλό βράδυ, κύριοι», ψέλισε χωρίς να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν θα πάρει απάντηση. Ήταν πλέον σχεδόν βέβαιος ότι είχε νοσταλγήσει τον Αλέκο..  

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου