ΜΗΝ ΧΑΖΕΥΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ Η NOVARTIS

Το σίγουρο με την υπόθεση Novartis είναι ότι υπάρχει διεθνές σκάνδαλο και κυκλοφορία «μαύρου» χρήματος. Σίγουρο είναι επίσης ότι με τον άτσαλο τρόπο που έχει μεθοδεύτηκε από κυβέρνηση και δικαιοσύνη είναι σαν να μην θέλουν να καταδικασθεί κανείς. Απλά να αιωρείται για πάντα η υποψία της ενοχής τους. new deal Αγγελάκης

Μοίρασε το

Εκείνο που θα ήθελε η κοινωνία, στην υπόθεση Novartis, είναι η κατάληξη της δικαιοσύνης σε ολοκληρωμένες αποφάσεις. Kαταδίκες ή αθωώσεις. Xωρίς αστερίσκους και νομικίστικα παραλειπόμενα.

Αλλά δεν θα γίνει έτσι…

ΑΛΛΟ ΑΘΩΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Και το χειρότερο από όλα είναι ότι, τελικά το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα μεταφράζεται από όποιον θέλει όπως το θέλει. Αθώωση, καταδίκη ή ανοχή θα δικαιώνει όλες τις επιλογές έχοντας πάντα τις αμφιβολίες του μήπως…;

Γιατί είναι άλλο να αποδειχθείς αθώος. Και άλλο να μην καταδικάζεσαι από έλλειψη στοιχείων.

Το σίγουρο με την υπόθεση Novartis είναι ότι εδώ υπάρχει διεθνές σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού. Και κυκλοφορία «μαύρου» χρήματος προς εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Επίσης σίγουρο είναι ότι με τον άτσαλο τρόπο που έχει μεθοδευτεί η όλη υπόθεση από την δικαιοσύνη και την κυβέρνηση είναι σαν να μην θέλουν να καταδικασθεί κανείς. Απλά να αιωρείται για πάντα η υποψία της ενοχής τους. Μία ενοχή που δεν αποδείχθηκε ποτέ από νομικές παρατυπίες των υπευθύνων.

Είναι μία υπόθεση που δεν θα υπάρχει κερδισμένος.

  • Η κοινωνία δεν θα αισθάνεται ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.
  • Η δικαιοσύνη θα έχει αποδειχθεί ανίκανη να χειρισθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα.
  • Η κυβέρνηση θα μείνει με την σκιά της σκευωρίας και
  • Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα μείνουν με την σκιά της αναπόδεικτης ενοχής.

Η επικοινωνία της υπόθεσης από την κυβερνητική πλευρά εξυπηρετεί το θυμικό ενός λαού. Τρέφει την πιο καταστροφική ίσως παθογένεια που έχουμε όλοι μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Δηλαδή ότι «πάντα κάποιος άλλος φταίει», ότι «όλοι ίδιοι είναι», ότι …..

ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Υπάρχουν όμως δεδομένα σε αυτήν την υπόθεση που δημιουργούν ερωτηματικά και αφήνουν υποψίες για την γνησιότητα της υπόθεσης.

  1. Η παραίτηση της κας Ράϊκου, που χειριζόταν την υπόθεση, μετά από πιέσεις παρακρατικών κυκλωμάτων και παραγόντων της αγοράς του φαρμάκου, όπως είχε παραδεχθεί η ίδια.
  2. Η εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών από ανώνυμους μάρτυρες. Θυμόντουσαν περιστατικά και λεπτομέρειες σε διαδοχικές ομολογίες. Δεν μαρτυρούν πράξεις ιδίων, αλλά φήμες και πιστεύω.
  3. Η χρήση της έκθεσης του FBI για αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Τελικά απεδείχθη ότι δεν ήταν αληθές.
  4. Η εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών, που για την φαρμακοβιομηχανία είναι «persona non grata» και αποκαλούνται «δολοφόνοι της», καθ ότι αυτοί πρωτοστάτησαν στην ραγδαία πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2010. Προφανώς αναφέρομαι στους Λοβέρδο, Σαλμά και Γεωργιάδη.
  5. Γνωστή κυβερνητική φυλλάδα δημοσιεύει την είδηση ότι πρώην πρωθυπουργός εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis 11 ολόκληρους μήνες πριν από την σχετική κατάθεση του ανώνυμου μάρτυρα.
  6. Η χρονική περίοδος που αναφέρονται οι χρηματισμοί, δηλαδή 2011-2014, όπου, τουλάχιστον από τα δεδομένα που γνωρίζουμε δεν υπήρξε κάποια «υπηρεσία» προς την Novartis. Αντιθέτως με τα αποτελέσματα του παρελθόντος της η συγκεκριμένη εταιρεία την περίοδο 2013-2014, έχει αρνητικά αποτελέσματα μερικών εκατομμυρίων ευρώ και το 2015 επιστρέφει σε μεγάλες κερδοφορίες.
  7. Η χρονική στιγμή που η υπόθεση είδε το φώς της δημοσιότητας ήταν ακριβώς όταν κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις για την χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια.
  8. Η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος διετέλεσε στο αξίωμα για μόλις 17 ημέρες.
  9. Η παρουσία του κυβερνητικού εκπρόσωπου κου Τζανακόπουλου, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ημέρα της ολοκλήρωσης του φακέλου και οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του.
  10. Μια σειρά δηλώσεων και παραδοχών από κυβερνητικά στελέχη για την υπόθεση, πριν αυτή εκτεθεί στην δημοσιότητα, ενώ δεν νομιμοποιούνταν να γνωρίζουν ούτε πρόσωπα, ούτε λεπτομέρειες, ούτε καταστάσεις.
  11. Μια σειρά από νομικές παρατυπίες από έμπειρους νομικούς και εισαγγελείς στην συνολική διαδικασία της έρευνας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ

Αυτά τα 11 ερωτήματα θα έπρεπε να απαντηθούν ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την αθωότητα ή την ενοχή των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.

Είναι απόλυτο πιστεύω μου ότι η διαφθορά δεν είναι ίδιον κάποιου πολιτικού κόμματος ή ιδεολογίας, αλλά είναι ίδιον του ανθρώπου και της αδυναμίας του να αντισταθεί σε υπερβολικά δελεάσματα. Στην παγκόσμια ιστορία έχουμε παραδείγματα διεφθαρμένων πολιτικών αλλά και ηθικά τέρατα σε όλο το φάσμα των πολιτικών αποχρώσεων.

Για την κυβέρνηση, η υπόθεση Novartis, είναι η εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων; Ή απλώς αδικείται από μια τεράστια σύμπτωση που φέρνει τους συγκεκριμένους αντιπολιτευτικούς πολιτικούς στο κάδρο των ενόχων;

Μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που πιστεύουμε ο καθένας από την μεριά του.

  • Οι μεν πιστεύοντας στην κυβερνητική σκευωρία και την εξόντωση των αντιπάλων της.
  • Οι δε με την ηθική καταδίκη των κατάπτυστων αντιπάλων της και εκπροσώπων του «παλιού» πολιτικού συστήματος.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Αγγελάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου