ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΟΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

Μοίρασε το

του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Από τα… αριστερά προσπάθησε να απαντήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος στην κριτική που δέχτηκε για τις απροκάλυπτα φιλοακροδεξιές τοποθετήσεις που έκανε για τη Χρυσή Αυγή, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι γνωρίζει καλά την τεχνική της κυβίστησης και ότι δεν διστάζει να τη χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις πολιτικές περιστάσεις.

Ο πρόεδρος της ΡΙΚΣΣΥ, που ήδη πριν τις εκλογές του Μαΐου έκανε ρήξη με το σοσιαλιστικό παρελθόν που τώρα επικαλείται για να αμυνθεί, μιλούσε τότε ανερυθρίαστρα για μετανάστες-”υγειονομικές βόμβες” και δεν δίσταζε να διαπομπεύει οροθετικές γυναίκες προκειμένου να καβαλήσει και ο ίδιος το κύμα της ακροδεξιάς ατζέντας που τότε όριζε ο Γ. Καρατζαφέρης, πριν εξαφανιστεί κι εκείνος από το προσκήνιο, για να επωφεληθεί πολιτικά. Ο ίδιος με τη στάση του συνέβαλε τα μέγιστα στην υπερίσχυση της ακροδεξιάς ατζέντας, που θα αναδείκνυε τα “αυθεντικά” -όπως τώρα τα χαρακτηρίζει- ποσοστά της Χ.Α. Τώρα που την ατζέντα (ακόμα πιο δεξιά) την ορίζει η Ν.Δ. επιτρέποντας στη Χ.Α. να κάνει τον… ακτιβισμό της, ο Ανδ. Λοβέρδος βρίσκει την ευκαιρία να “ξεσπαθώσει” ξανά, να καβαλήσει ξανά το κύμα, να κάνει λίγο θόρυβο.

Έτσι, δήλωσε προκλητικά και ανιστόρητα ότι η Χ.Α., η “ελληνική Χεζμπολάχ”, είναι το “πρώτο κίνημα που γεννιέται αυθεντικά μετά τη Μεταπολίτευση”, ενώ βάφτισε τις νεοναζιστικές πρακτικές της “ακτιβισμό πάνω σε μεγάλα προβλήματα”, που “παράγει εμπιστοσύνη και απολαμβάνει δημοσκοπικά ποσοστά”. “Αυτό γιατί να το καταγγείλει κανείς;” διερωτήθηκε, επιδεικνύοντας πολιτική αφέλεια και έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών. Η δε ταύτισή της με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί εντύπωση, δεν διαφέρει καν από τη ρητορική του Ευ. Βενιζέλου. Όμως ο πρώην υπουργός δεν έμεινε στη θεωρία των “δύο άκρων”. Πήρε θέση υπέρ του νεοφασιστικού μορφώματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο “ακτιβισμός” τους είναι πιο υγιής και βάσιμος από τον “ακτιβισμό” του ΣΥΡΙΖΑ, που “μας έδερνε, μας γιαούρτωνε”. Έτσι -και δεδομένης της εμπειρίας του- η δήλωσή του ότι δεν υποστηρίζει τη Χ.Α., γιατί η πολιτική του είναι άλλη, καθίσταται άνευ σημασίας.
Όμως η… δημοκρατική ευαισθησία του Ανδ. Λοβέρδου και η “υπευθυνότητα” της “Κεντροαριστεράς”, στο όνομα της οποίας μιλάει, δεν του επέτρεψαν να σιωπήσει απέναντι στην κριτική που δέχτηκε επειδή προμόταρε τη Χ.Α. Έτσι, επανήλθε χθες και κατήγγειλε τη “δημαγωγία και τον φασισμό των δήθεν αριστερών”, τη “συνειδητή ή ασυνείδητη συνηγορία υπέρ του παραεμπορίου, της ανασφάλειας των πολιτών και των λαθρεμπόρων των φτωχών του τρίτου κόσμου”. Δεν μπόρεσε να μην καταγγείλει ότι οι “ψευτο-ασφαλίτες της σύγχρονης ψευδο-Αριστεράς δεν νομιμοποιούνται να ελέγχουν τα φρονήματα κανενός”.
Τέλος, μπορεί ο Ανδ. Λοβέρδος να δηλώνει ότι “μαθήματα δημοκρατίας δεν δέχομαι από κανέναν”, γιατί “πέρασα τις εξετάσεις μου στην κατάληψη του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, στις 16-17 Νοεμβρίου του 1973″, ωστόσο 40 χρόνια μετά θέλει να παραβλέπει ότι θα έμενε μετεξεταστέος.

 

Ο Νίκος Λιονάκης είναι Δημοσιογράφος Πολιτικός Συντάκτης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου