ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ – ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Μοίρασε το

Οιαδήποτε διασύνδεση του αναγκαστικού δανείου που υφάρπαξαν από την Ελλάδα οι Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής και των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει στη χώρα η ενιαία Γερμανία, με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους δανειστές θα αποτελέσει ωμό εθνικό έγκλημα.

Κι αυτό γιατί πρόκειται για δύο ξεχωριστά θέματα, τα οποία δεν πρέπει επ΄ ουδενί δεν συμψηφίζονται ούτε πρέπει να συγχέονται, τόσο στο επίπεδο της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, όσο και της ελληνικής.

Τα επισημαίνω αυτά με αφορμή τη σύγχυση που δημιουργεί το πρωτοσέλιδο των New York Times με τίτλο «Η Γερμανία πιέζει γιαλιτότητα, οι Έλληνες ανταποδίδουν την πίεση», το οποίο εμπλέκει την οφειλή της Γερμανίας με την διαχείριση του ελληνικού χρέος από την Τρόικα.

Εννοείται ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει υπερβολικά να θέσει επίσημα στη Γερμανία τα δύο ζητήματα, το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις που είναι βεβαίως δύο ξεχωριστά θέματα. Αντίθετα, είναι προφανές ότι οι ΝΥΤ έγραψαν γιατί κάποιοι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ «κελάηδησαν» στους δημοσιογράφους για να «τρομάξουν» δήθεν το Βερολίνο και να δείξουν ότι έχουν αμερικάνικες πλάτες, είτε γιατί ζήτησαν πράσινο φώς και στήριξη από τους Αμερικάνους.
Σε κάθε περίπτωση, φρονώ ότι οι ελληνικές απαιτήσεις πρέπει να τεθούν επίσημα τώρα, πριν καν σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση και βεβαίως, σε χρόνο άσχετο με τις διαπραγματεύσεις του 2014 για τα χρηματοδοτικά κενά και το κούρεμα του χρέους.

Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ το διάβασα στο iefimerida.gr (06.10.2013) και έχει ως εξής:
‘’Στην ελληνική διεκδίκηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία αναφέρεται εκτενές πρωτοσέλιδο άρθρο των New York Times., η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στις αιτήσεις της χώρας για το ζήτημα και την απροθυμία της Γερμανίας να ανταποκριθεί.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ένα εντεινόμενο ρεύμα που πυροδοτείται τόσο από τις πικρίες του παρελθόντος -σύμφωνα με ειδικούς η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα υπήρξε βάναυση- όσο και από την έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων με την τωρινή στάση της Γερμανίας να επιβάλει σκληρή λιτότητα στη χώρα.

«Μπορεί κάποιοι από εμάς να μην έχουμε πληρώσει τους φόρους μας, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με αυτά που έκαναν εκείνοι», δηλώνει ο Γιάννης Συγγελάκης, ο οποίος βρέθηκε με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Σούζαν Ντέιλι στο μνημείο στον Αμιρά της Κρήτης για τη σφαγή του 1943 από τους Γερμανούς.

Δεν είναι μόνο τα θύματα των Ναζί που διεκδικούν αποζημιώσεις, σχολιάζει η δημοσιογράφος και αναφέρεται σε σχετική έκθεση 80 σελίδων που συνέταξε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και η οποία έχει παραδοθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο το κατά πόσο η κυβέρνηση θα θέσει τελικά το ζήτημα στη Γερμανία, όπως σημειώνεται.
Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλουν για το αν η Αθήνα θα θελήσει να προχωρήσει στη διεκδίκηση, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι διεκδικήσεις αυτές θα αποτελέσουν «διαπραγματευτικό χαρτί» κατά τους επόμενους μήνες, όταν Ελλάδα και δανειστές αναμένεται να συζητήσουν τρόπους ελάφρυνσης του τεράστιου χρέους της χώρας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αναγνωρίζω ότι είναι πολιτικά δύσκολο οι Γερμανοί να χαλαρώσουν τους όρους για εμάς, οπότε αντί αυτού, ίσως συμφωνήσουν να ξεπληρώσουν το κατοχικό δάνειο, κάτι που θα είναι ευκολότερο να “πουλήσουν” στο Γερμανικό λαό», δηλώνει στη δημοσιογράφο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται.

Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί δεν έχουν φανεί πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε πολεμικές διεκδικήσεις, σχολιάζει η δημοσιογράφος και υπενθυμίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον Ιούλιο, είχε επιμείνει ότι η Ελλάδα είχε παραιτηθεί από τέτοιες διεκδικήσεις προ πολλού.
Για το ύψος των διεκδικήσεων, στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι υπάρχει «μεγάλη ασάφεια» και για ποσό που κυμαίνεται από τα 220 έως και τα 677 δις δολάρια, ενώ σε σχέση με το όλο θέμα, η Σούζαν Ντέιλι σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί το θέμα είναι ελκυστικό για τους Έλληνες»’’.

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.makisandronopoulos.wordpress.com

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου