Καλώς ήλθατε στην νέα κανονικότητα

Ο Κώστας Χριστίδης σημειώνει πως η νέα κανονικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται και από πολλές άλλες εκδηλώσεις, με τις οποίες λόγω της διάρκειας και της επαναληψιμότητάς τους έχει επέλθει, δυστυχώς, εξοικείωση. new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Κώστας Χριστίδης σημειώνει πως η νέα κανονικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται και από πολλές άλλες εκδηλώσεις, με τις οποίες λόγω της διάρκειας και της επαναληψιμότητάς τους έχει επέλθει, δυστυχώς, εξοικείωση.


Η “πρώτη φορά Αριστερά” κυβέρνηση έχει οδηγήσει την χώρα σε μία νέα κανονικότητα με σταθερά και επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά σε διάφορους τομείς.
Στην οικονομία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. περίπου τον μήνα. Χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεκάδες πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών πραγματοποιούνται επίσης τακτικά σε μηνιαία βάση. Τα άλλοτε εξορκιζόμενα από την κυβέρνηση υπερ-πλεονάσματα, αιμάσσοντα ή μη, αιχμαλωτίζουν την χώρα για μακρά σειρά ετών σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι “είναι ένας παράλογος νόμος, δεν βελτιώνεται, καταργείται”.

Η κανονικότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην κανονικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο παράλογος ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται, “βελτιώνεται”. Αρχίζουν να το συνειδητοποιούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχές περιοχές! Τα capital controls, η μειωμένη ρευστότητα, οι περικοπές στις συντάξεις, η υπερ-φορολόγηση ατόμων (και μάλιστα μεσαίου εισοδήματος), οι εξοντωτικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών λειτουργούν απολύτως “κανονικά”…
Η βία και η ανομία εκδηλώνονται με τακτική περιοδικότητα. Ο εμπρησμός λεωφορείων σε συγκεκριμένα σημεία της πρωτεύουσας λαμβάνει χώρα σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Οι επιθέσεις σε κλούβες των ΜΑΤ και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ συμβαίνουν με σταθερή επαναληψιμότητα. Το διαβόητο πανεπιστημιακό “άσυλο” αξιοποιείται για διακίνηση ναρκωτικών και τέλεση άλλων παράνομων πράξεων. Ο Ρουβίκωνας επιτίθεται σε συμβολαιογραφεία, δικαστικά μέγαρα και διάφορα, υποτίθεται καλώς φυλασσόμενα κτίρια. Το άβατο των Εξαρχείων καλώς κρατεί.

Μετά την κανονικότητα η εξοικείωση

Η νέα κανονικότητα αναδεικνύεται και από πολλές άλλες εκδηλώσεις, με τις οποίες λόγω της διάρκειας και της επαναληψιμότητάς τους έχει επέλθει, δυστυχώς, εξοικείωση. Αναφέρω τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά ‘’μη συνεργάσιμων’’ λειτουργών της. Την ίδρυση άχρηστων νέων φορέων και τους διορισμούς ‘’ημετέρων’’ από πόρτες και παράθυρα που μισανοίγουν. Τις φωτογραφικές προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων ευθύνης, τα κραυγαλέα φαινόμενα νέας διαπλοκής. Τις απίστευτες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, τα ράντζα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, την βραδυπορία στην έκδοση νέων συντάξεων.
Στον πολιτικό τομέα η κανονικότητα περιλαμβάνει την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για πάσης φύσεως ‘’σκάνδαλα’’ που καταλήγουν στο πουθενά. Η αλληλο-εκτόξευση κατηγοριών και οι τηλεοπτικές κοκορομαχίες αποτελούν, βεβαίως, καθημερινό φαινόμενο. Μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών, θα εισέλθουμε στην κανονικότητα των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων, που ελπίζουμε ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω του ψηφισμένου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.
Η εξοικείωση ή, ακόμη χειρότερα, η αποδοχή της νέας κανονικότητας συνιστά μεγάλο κίνδυνο. Ας θυμηθούμε την γνωστή ιστορία του βάτραχου, που όταν τον βάλουμε για πρώτη φορά σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό αυτός εκτινάσσεται αμέσως έξω, εάν όμως τον βάλουμε μέσα σε χλιαρό νερό και αρχίσουμε να αυξάνουμε σιγά – σιγά την θερμοκρασία, όταν αισθανθεί ότι το νερό βράζει, είναι πλέον αργά: έχει χάσει τις απαιτούμενες δυνάμεις για να εκτιναχθεί από την κατσαρόλα, μένει μέσα και καίγεται.
Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Χριστίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου