Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Μοίρασε το

Οι συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επεξεργασία συγκεκριμένου νομοσχεδίου φθάνουν στο τέλος τους. Ο υπουργός ζητεί τον λόγο και καταθέτει τρεις πυκνογραφημένες σελίδες, γεμάτες από «τροποποιήσεις» επί των διατάξεων που επί ώρες… αναλύονταν στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Μία εξ αυτών; «Αρθρο 18 παράγραφος 3: Ορίζεται ως 3 α) και προστίθεται νέα περίπτωση β) ως εξής: Η περίπτωση γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα «Χ» ν. «Ζ», ΦΕΚ Ω Α΄ καταργείται, για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1ης Σεπτεμβρίου 2011» (σ. σ. όπου «Χ» και «Ζ» κάποιοι αριθμοί)!

Σε άλλη επιτροπή, βουλευτής -εισηγητής, μάλιστα, εκ μέρους της πλειοψηφίας- διατύπωνε το ερώτημα: «Εν πάση περιπτώσει, μπορείτε να μου πείτε εάν υπάρχει τροπολογία που να αφορά το… (αναφέρει ένα επί μέρους ζήτημα) και πού; Κάποιος να μας πει αν υπάρχει». Για να του απαντήσει ο παριστάμενος υπουργός: «Θα το ελέγξω. Δεν είμαι τώρα σε θέση τεχνικά να το ελέγξω»…

Δυστυχώς είναι ο κανόνας: Οι βουλευτές δεν γνωρίζουν τι καλούνται κάθε φορά να ψηφίσουν, τι προβλέπουν αυτά που ως νόμοι του κράτους καθορίζουν τη ζωή μας.

Το πράγμα γίνεται εξοργιστικά θλιβερό, αν συνυπολογίσει κανείς και μια άλλη εξόχως αρνητική διάσταση: Πρόκειται για τη μόνιμου χαρακτήρα απουσία μεγάλου αριθμού μελών του Κοινοβουλίου από τις συνεδριάσεις. «Εχουμε μείνει εδώ μέσα τρεις και ο κ. υπουργός», έλεγε με παράπονο βουλευτής σε μία εξ αυτών. Και κυριολεκτούσε: Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο τρεις, από τους 51 βουλευτές – μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Το τραγικό της ιστορίας είναι πως απόντες είναι πολλοί και σε εξαιρετικά σημαντικές για την ανθρώπινη τιμή περιπτώσεις, όπως είναι η συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν παραπομπή στη Δικαιοσύνη ενός συναδέλφου τους.

Πρόσφατα, σε ειδική συνεδρίαση για την υπόθεση Siemens, στην αίθουσα της Ολομέλειας βρίσκονταν όχι περισσότεροι από 15 εκ των 300, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να καυτηριάζει το γεγονός, κάνοντας λόγο για τη χαμένη «τιμή του πολιτικού κόσμου της χώρας».

Το άρθρο του Γ. Μπουρδάρα δημοσιεύεται στη “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου