Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ειπώθηκαν και γράφτηκαν αρκετές επιπολαιότητες, για να το πω κομψά, για την ορθότητα ή μη της κίνησης, για την αποτελεσματικότητά της και για τον χρόνο της κατάθεσης. Ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις:
– Στις δημοκρατίες, οι μόνοι τρόποι για να εκφραστεί η αντίθεση στην εφαρμοζόμενη πολιτική είναι οι συγκεντρώσεις, οι απεργίες και φυσικά η ψήφος, σε οποιαδήποτε διαδικασία (συνδικάτα, ΤΑ, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές).
– Η άσκηση του δικαιώματος της κατάθεσης πρότασης μομφής, όπως και το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι στοιχεία του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας.
– Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η πρόταση μομφής είναι το μόνο “όπλο” της αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησης. Είναι σωστό ότι ποτέ, όταν χρησιμοποιήθηκε από την αντιπολίτευση, δεν είχε το επιδιωκόμενο, τυπικά, αποτέλεσμα. Ποτέ δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 151 ψήφους. Πάντα όμως έδινε τη δυνατότητα διαμόρφωσης διαφορετικού πολιτικού κλίματος. Μπορεί να μην ανατράπηκε καμία κυβέρνηση από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπάρχουν όμως παραδείγματα κυβερνήσεων που κατέρρευσαν 2-3 μήνες μετά, ύστερα από θετικές, γι αυτές, ψηφοφορίες είτε σε προτάσεις μομφής είτε σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης.
– Το αποτέλεσμα όμως, που έχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ότι δίνει την ευκαιρία για μια γενικευμένη, εφ΄όλης της ύλης, συζήτηση, για την πολιτική της κυβέρνησης, “υποχρεώνει” όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν με συγκεκριμένο τρόπο στα προβλήματα και απέναντι στην κυβέρνηση συνολικά.
– Αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ότι ένα κόμμα ( ο ΣΥΡΙΖΑ στην προκειμένη περίπτωση), υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα αιτήματα κοινωνικών στρωμάτων που επιδιώκει να εκφράσει. Ίσχυε στο παρελθόν, ισχύει σήμερα και θα ισχύει στο μέλλον.
– Η χρονική στιγμή που κατατίθεται η συγκεκριμένη πρόταση, είναι ίσως η μόνη που θα μπορούσε να κατατεθεί. Ακολουθεί ο προυπολογισμός (στην ουσία, ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση), η ελληνική προεδρία και ταυτόχρονα, άτυπα, η προεκλογική περίοδος για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Θα υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και μετά;
– Αν, με ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, με ανοικτά σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της δημοκρατίας και με τις επιπτώσεις τις κρίσης καθημερινά παρούσες, δεν κατατεθεί τώρα πρόταση μομφής, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κατατεθεί;
ΥΓ Η δήλωση του Σαμαρά “η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος” θα είχε πλάκα, αν ο Σαμαράς δεν ήταν πρωθυπουργός και αρχηγός της ΕΡΕ (συγγνώμη, της ΝΔ)