Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΙΘΥΝΟΝΤΩΝ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Επανακάμπτει από τις ολιγοήμερες -πράγματι- διακοπές, την προσεχή Δευτέρα, η κυβέρνηση και θα αρχίσει ο νέος γύρος των συναντήσεων της Τριανδρίας των πολιτικών αρχηγών και ένας αγώνας άγονος εναρμονίσεως των προεκλογικών δεσμεύσεων με την οικτρή οικονομική πραγματικότητα – οδυνηρή συνέπεια μίας απαράδεκτης διαχειρίσεως τριών δεκαετιών και θλιβερού διαπραγματευτικού ελλείμματος της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου τους πρώτους μήνες του 2010.

Θα επαναληφθούν οι υποσχέσεις περί της σωτηρίας της Ελλάδος, με την παραμονή της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ, και οι «σκληρές» πολιτικές διαπραγματεύσεις με κορυφαίους ηγέτες της Ε.Ε. Αρκούν οι ρητορείες, οι μεγαλόπνοοι σχεδιασμοί, ο απηνής διωγμός των μισθωτών και συνταξιούχων των υψηλών ούτως ειπείν κλιμακίων.

Η χώρα διοικείται υποτίθεται από κυβέρνηση που εφαρμόζει πρόγραμμα φιλελευθεροποιήσεως της οικονομίας. Επί δυόμισι χρόνια δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί καμία επιχείρηση του Δημοσίου, πέραν της μεταφοράς ή πωλήσεως της Αγροτικής Τραπέζης στην Τράπεζα Πειραιώς, με όρους που η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «αδιαφανείς». Διοικητές των ΔΕΚΟ που διορίσθηκαν από την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου δεν έχουν εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίσθηκαν από το Κοινοβούλιο για την περικοπή των αμοιβών. Δίδονται στη δημοσιότητα τα αρχικά των ονομάτων πολιτών της χώρας με καταθετικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ και διερευνάται η νομιμότητα κτήσεως πλούτου, που δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα προηγουμένων ετών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια τα νομίμως μεταφερθέντα, μέσω των διαφόρων τραπεζών, κεφάλαια στο εξωτερικό, άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ. Αρμόδιες υπηρεσίες αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής πρωτοφανών διαστάσεων στα τουριστικά θέρετρα της χώρας, και όχι μόνον φυσικά εκεί.

Αλλά επί της ουσίας πρόκειται απλώς περί εκστρατείας δημιουργίας εντυπώσεων. Ουδείς αρμόδιος υπουργός έχει ανακοινώσει το αποτέλεσμα αυτής της εργώδους προσπαθείας, διότι απλούστατα είναι ανύπαρκτο ή ανάξιο μνείας. Οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες έχουν ως στόχο να καταδείξουν ότι η χώρα κατοικείται από απατεώνες. Αυτό που διαφεύγει, ωστόσο, την προσοχή των πάσης φύσεως ιθυνόντων είναι ότι το ήθος μιας κοινωνίας αποτελεί πιστή αντανάκλαση του ήθους της ελίτ που την διοικεί – πολιτικής, οικονομικής, ακαδημαϊκής. Το πρόβλημα δεν είναι κατά συνέπεια -όσο και εάν ηχεί παράδοξο- εάν η Ελλάς παραμείνει στη Ζώνη του Ευρώ ή αναγκασθεί με τον έναν τρόπο ή τον άλλο να επιστρέψει στη δραχμή.

Το μείζον πρόβλημα είναι η διάλυση του κράτους και η αδυναμία της κυβερνήσεως να δράσει με σχετική αποτελεσματικότητα. Η κυβερνητική ισχύς εξαντλείται στην υπερφορολόγηση των ακινήτων και τη διαρκή μείωση των υψηλών μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων, όπου επιχειρείται μία εξίσωση στο χαμηλότερο επίπεδο. Αλλά η πληβειακή ισότητα υπήρξε επιδίωξη των κομμουνιστικών καθεστώτων και όχι των κυβερνήσεων φιλελευθέρων στόχων ή έστω θεραπενίδων του μικτού οικονομικού συστήματος. Ας επανεξετάσει την κατάσταση η κυβέρνηση, με την επιστροφή της στην Αθήνα.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημεριδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου