ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ Η “ΑΝΟΙΞΗ” ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ

Μοίρασε το

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, στο Παρίσι, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνει την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι αναφορές του “πως είναι εναντίον της νέας τάσης που παρουσιάζεται στο εργασιακό καθεστώς, με τις συμβάσεις δηλαδή ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, καθώς και με την αύξηση της μερικής απασχόλησης”.

[quote text_size=”small”]

Αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι κολοσσοί της Ευρώπης με τις διασυνδέσεις και τα «λόμπι» που διαθέτουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, δεν θα μείνουν αδρανείς, είναι βέβαιο, ότι μπροστά μας εξελίσσεται μια “παρτίδα”με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

[/quote]

Η νέα τάση που στηλίτευσε ο κ. Γιούνκερ, ήταν η απαίτηση των πολυεθνικών κολοσσών, να εγκαταστήσουν νέα εργασιακά μοντέλα. Ακόμη μια ιδιαίτερη απαίτηση,των τελευταίων ετών, ήταν και η μείωση του κατώτατου μισθού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Στην χώρα μας όλοι θυμόμαστε τις πιέσεις των 11 πολυεθνικών εταιρειών το 2013, για επιπλέον μείωσεις στον κατώτατο μισθό.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ ανοίγουν το πιο σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον της Ευρώπης.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο ευθεία αμφισβήτηση για την αρχιτεκτονική της πάνω σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές της σχέσεις, από τον πλέον υψηλό της αξιωματούχο.
Αν οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούν πραγματική πρόθεση είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα, μια και ο ίδιος προσδιόρισε την άνοιξη του 2016 ως χρόνο κατάθεσης του νέου σχεδίου.

Η Ευρώπη, αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση, οφείλει να προσδιορίσει ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, που θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα σνατρέπει τις συνθήκες του εργασιακού μεσαίωνα, που έχουν επιβληθεί στο όνομα της “νέας θεότητας” της ανταγωνιστικότητας.

Πάνω σε αυτό το πεδίο οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, για να μπορέσουμε να φύγουμε από το πεδίο των ευχών και να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, που θα εξασφαλίζει την σύγκλιση στην σφαίρα της απασχόλησης.
Για να δούμε λοιπόν, θα μπορέσουμε να φύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα η θα συνεχίσουμε τις ασύνετες διαδρομές στο μέλλον.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου