ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Μοίρασε το

Είθισται οι εκλογές να γίνονται για να σχηματιστεί, υπό νωπή λαϊκή εντολή, νέα κυβέρνηση. Οι σημερινές εκλογές όμως στην Ελλάδα κρύβουν, όχι και τόσο κρυφά, και άλλα διλήμματα. Ένα από αυτά, ίσως το σημαντικότερο, είναι η θέληση των Ελλήνων πολιτών για τη παραμονή τους στο Ευρώ. Η πολυκερμαρτισμένη ψήφος των προηγούμενων εκλογών, σε πολλά μικρά κόμματα, δεν περιορίζει πια μόνο τη δυνατότητα στα πρώην δύο μεγαλύτερα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Τα οποία φαίνονται να είναι και τα μόνα που μπορούν δυνητικά να υποστηρίξουν την παραμονή της Χώρας στην ΟΝΕ.

Δεν είναι βέβαια τα μόνα που υποστηρίζουν αυτή τη προοπτική. Ούτε φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι οι Έλληνες αντιτίθενται στο Ευρωπαϊκό νόμισμα. Απλώς, η αδυναμία των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων να σχηματίσουν μαζί αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή, αποτελεί ουσιαστικά και το έναυσμα για να αποχωρήσει η Χώρα από το Ευρώ.

Το ρίσκο των ελληνικών εκλογών φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλο, τόσο για την ίδια τη Χώρα όσο μάλλον και για το μέλλον της στην Ευρώπη. Η υποστήριξη μικρών κομμάτων, όπως διαφάνηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, των οποίων την ύπαρξη δεν λάμβανε υπόψη κανείς σοβαρά σε προηγούμενες εκλογές, είναι αποτέλεσμα της χαλαρής υποστήριξης που δείχνουν οι πολίτες για το Ευρώ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι πολλά και άμεσα συνδεδεμένα, με θετικό ή αρνητικό τρόπο, με τη γενικότερη Ευρωπαϊκή πολιτική και κουλτούρα. Η πρόσφατη ανακοίνωση του επιτρόπου αρμόδιου για τη μετανάστευση και τη συνθήκη Σέγκεν δεν λαμβάνει καθόλου την ελληνική πραγματικότητα. Η πληθώρα παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανόνες και πολιτικές που ουσιαστικά ενθαρρύνουν την περαιτέρω είσοδο από τα ανοικτά σύνορα της Χώρας. Η επικείμενη περαιτέρω μείωση των μισθών στο ιδιωτικό τομέα δεν ενθαρρύνει την μείωση της ανεργίας, παρόλο τις αντίθετες επιδιώξεις. Ο κίνδυνος μαζικής αποχώρησης μορφωμένων νέων από τη Χώρα προς τις χώρες της Ευρώπης αφορά άμεσα την ύπαρξη της Χώρας στο κοντινό μέλλον.

Η αλλαγή στάσης της ελληνικής κοινωνίας για την Ευρώπη αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά. Πρώην ευρωβουλευτές και υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας, σήμερα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια κομμάτων που έχουν σαν κεντρική επιδίωξη την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της πρόσφατής συμφωνίας του PSI και της μεταναστευτικής πολιτικής, θέματα που φαίνονται να είναι ταμπού για τους ευρωπαίους πολιτικούς και πολίτες στη Νομισματική Ένωση. Εναλλακτικά προκαλούν τη άγνοια και την κρίση του συνόλου της κοινωνίας στην Ευρώπη, η οποία είτε δεν λαμβάνει υπόψη είτε δεν θέλει να καταλάβει τα προβλήματα. Τέλος οι όροι για περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη Χώρα περιορίζονται στην αναβίωση πρακτικών που δεν είχαν αποτέλεσμα τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην αποδοχή τους από το σύνολο της κοινωνίας.

Το αποτέλεσμα είναι η κοινωνία ολοένα να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή κουλτούρα και νοοτροπία. Το όραμα για μια ενιαία αγορά και συμπαγή κοινωνία μέσα στην ΟΝΕ φαίνεται να ξεθωριάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος η προεκλογική περίοδος ν’ απομακρίνει άμεσα τη Χώρα, όχι μόνο από την ΟΝΕ αλλά και από την Ευρώπη πολύ περισσότερο. Και η έξοδος της Χώρας από το ευρωπαϊκό νόμισμα σε λίγο καιρό μάλλον θα αποτελεί επιταγή, με τη θετική γνώμη τόσο των πολιτών της Χώρας όσο και για της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου