ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ… ΑΛΛΑ ΕΝΤΟΣ ΧΑΛΙΑ

Μοίρασε το

Χαρισματικός Έλληνας, που όπως άλλες πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις δεν μπορεί να λάμψει στην χώρα του – η οποία ως άλλος Κρόνος τρώει τα παιδιά της, ή απλά αυτοκαταστροφικός; Το ερώτημα, που ίσως απαντηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου. Η θητεία του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας συνδέθηκε άρρηκτα με την πράξη προσφυγής στην ασφυκτική επιτροπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του περίφημου «μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Κατ’ επέκταση, δηλαδή, με το «τσουνάμι» της σκληρής λιτότητας, σε βαθμό εξόντωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Ο ίδιος, βέβαια, αρνείται πως η συνεισφορά του είναι αρνητική, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν είχε πολλές εναλλακτικές επιλογές, αλλά και πως με τις αποφάσεις του, την κρίσιμη στιγμή, έσωσε τη ώρα από την πτώχευση και την καταστροφή. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει -με όσα έλεγε και έκανε πριν την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009-, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του όταν ήταν ένοικος του μεγάρου Μαξίμου («Έχυσε την καρδάρα με το γάλα», λένε ορισμένοι) και τις δημοσιονομικές εξελίξεις, πυροδότησαν μια άνευ προηγουμένου αντίδραση «αποκαθήλωσης» του συγκεκριμένου πολιτικού:

Απαξιώθηκε όχι μόνο στην κοινωνία ή μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και στο ίδιο του το κόμμα. Οι φωνές ειρωνίας από βουλευτές διαφόρων πτερύγων στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όταν πρόσφατα ανακοινώθηκε αίτημά του να μεταβεί στο εξωτερικό, δείχνουν με τρόπο συμβολικό το εύρος της απαξίωσης του ανδρός στο εσωτερικό της χώρας. Εκτός συνόρων, όμως, τα πράγματα για τον υιό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα, είναι εντελώς διαφορετικά!

Στο διεθνές στερέωμα μοιάζει περίπου να «λάμπει» με επιδόσεις οι οποίες, κάτω από άλλες συνθήκες, θα τον έκαναν να βρίσκεται στην κορυφή του πολιτικού μας συστήματος. Ως γνωστόν, πρόσφατα επανεξελέγη Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (για το συνέδριο που τον εξέλεξε, ήταν που είχε ζητήσει άδεια απουσίας στο εξωτερικό και γιουχαΐστηκε εντός του Κοινοβουλίου). Σήμερα και αύριο, ως μία από τις διεθνώς αναγνωρισμένες πολιτικές προσωπικότητες, θα παρακολουθήσει το διήμερο συνέδριο των Δημοκρατικών, στην Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σχετική ατομική πρόσκληση τού είχε σταλεί από καιρό, και φυσικά ο κ. Παπανδρέου ανταποκρίθηκε.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Βοστώνη, προκειμένου να πραγματοποιήσει το πρώτο της σειράς των σεμιναρίων-διαλέξεων-μαθημάτων που είναι προγραμαμτισμένα για το φετινό Φθινόπωρο από το Χάρβαρντ! Θέματα αυτών των σεμιναρίων, για τα οποία επισήμως προσκλήθηκε από το παγκοσμίου φήμης πανεπιστημιακό ίδρυμα, είναι μεταξύ άλλων φυσικά η κρίση στην Ελλάδα, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς επίσης και τα συστημικά προβλήματα στην ευρωζώνη. Η συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού, δημοσιοποιήθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του εν λόγω Πανεπιστημίου (http://www.hks.harvard.edu/news-events/news/press-releases/iop-fall-fellows-2012 ).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου