ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ;

Μοίρασε το

Και να σου πάλι οι εκλογές στο προσκήνιο. Όσοι και όσες επιλέξουμε να ψηφίσουμε αυτή την Κυριακή, θα διαλέξουμε τους νέους άρχοντες δήμων και περιφερειών, ανάμεσα σε πλειάδα συνδυασμών. Όμως όσοι πολλοί είναι οι συνδυασμοί, τόσες λίγες είναι οι πολιτικές που προτείνουν. Όλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, επιχειρούν να αρπάξουν για άλλη μια φορά την ψήφο μας, με σκοπό να εκφράσουν πανηγυρικά τη στήριξη του λαού στην ευρωπαϊκή πολιτική της βάρβαρης λιτότητας, των περικοπών και της διάλυσης, ιδίως στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι υποψήφιοι σε δήμους και περιφέρειες που στηρίζονται είτε ευθέως είτε υπογείως, υπό τον μανδύα του ανεξάρτητου, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διαφημίζουν μήνες τώρα την παραπάνω πολιτική της ύφεσης, ως επιτυχημένη. Διαφημίζουν με άλλα λόγια, τις δεκάδες μη αλλαγμένες λάμπες στους δρόμους, την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, την μηδαμινή καθαριότητα, τις δεκάδες απολύσεις υπαλλήλων, το κλείσιμο νηπιακών σταθμών, κα, ως το αποτέλεσμα μιας συνολικότερης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό σε όλη τη χώρα, τόσο σε επίπεδο τοπικό και περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό.

[quote text_size=”small”]

Ωστόσο, αυτήν και την επόμενη Κυριακή, σε αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να ψηφίσουμε «αριστερά». Και όταν λέω «αριστερά», εννοώ το ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου το ξεκαθάρισε ο Τσίπρας στο debate για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ψήφος στην αριστερά θα διώξει την τρόικα ή καταστρόικα, όπως την χαρακτήρισε που εδώ και 4 χρόνια πειραματίζεται εγκληματικά σε βάρος μας.

[/quote]

Σωστά το έθεσε, η τρόικα φταίει. Όμως δεν εξήγησε: πρώτον τι είναι η τρόικα και δεύτερον από τι αποτελείται.

Μια γρήγορη απάντηση, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τρόικα είναι εκείνο το επιτελείο που εποπτεύει τα κράτη, για τα οποία εκκρεμούν δανειακές συμβάσεις, ως προς την ομαλή εκτέλεση των προσυμφωνημένων «μεταρρυθμιστικών» έργων. Αποτελείται δε από την ΕΕ, την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Άρα, κατά λογική ακολουθία, αυτό που φταίει είναι η ΕΕ και οι παγκόσμιοι τραπεζικοί όμιλοι, δηλαδή, οι λεγόμενες αγορές, που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και από ότι φαίνεται δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν, όσο εμείς δεν τους σταματάμε.

Βέβαια ο Τσίπρας και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να μας απαλλάξει από την τρόικα. Αυτό που θα κάνει είναι να συνεχίσει τη διαχείριση του ολέθριου καπιταλιστικού συστήματος, με μέτρα και τακτικές που θα εξαφανίζουν το ελάχιστο κοινωνικό κράτος, ενώ παράλληλα θα έχει πλήξει θανάσιμα την καινοτομία και τον ριζοσπαστισμό της καθαρόαιμης αριστεράς του τόπου, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο, το λαό έρμαιο στα δόντια ναζιστικών θηρίων που τόσα χρόνια εκκολάπτονται πλάι και μέσα στην πολιτική σκηνή του τόπου (βλ. Μπαλτάκο).

Το ζήτημα των εκλογών και κάθε εκλογικής αναμέτρησης, είναι η αφύπνιση του εκλογικού σώματος. Να καταλάβουμε το συμφέρον μας και να ψηφίσουμε αγωνιστικά και μαχητικά γι αυτό. Στο σημείο αυτό, μπαίνει επιτακτικά και η στάση των κομμάτων που εκπροσωπούν επί δεκαετίες αταλάντευτα τα λαϊκά συμφέροντα και ο τρόπος με τον οποίο διεκδικούν να τα εκφράσουν. Η αριστερά, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν κάνει το ολέθριο σφάλμα και πατήσει στην καρέκλα της εξουσίας, ξεπουλώντας ότι του απέμεινε από ένα αγωνιστικό παρελθόν, οφείλει να ανοίξει τα αυτιά της και να αντιληφθεί την κορυφαία στιγμή που της δίνεται. Η ανάγκη της ενότητας και της δράσης είναι επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ, όχι σε επίπεδο κομματικό και κυβερνητικό, αλλά περισσότερο σε επίπεδο κοινωνικό και εργατικό. Μόνο έτσι μπορεί ανεγερθεί ένα ανάχωμα στην κατρακύλα της τεχνητής κρίσης του καπιταλισμού. Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε τις ζωές μας και το μέλλον μας με όρους ανθρωπισμού και πραγματικής δημοκρατίας…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου