ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΦΕΡΕ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ

Μοίρασε το

Για λάθος εκτιμήσεις της Τρόικα αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας κάνει λόγο η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Η αυστριακή εφημερίδα «Wirtschaftsblatt» αναφέρει στο σημερινό της φύλλο ότι έχει στη διάθεσή της το σχέδιο της έκθεσης που αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση της επιτροπής, της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Αυστριακός Οτμαρ Κάρας, η Τρόικα εκτίμησε λανθασμένα και σε διαφορετικό βαθμό την κατάσταση κατά την διάσωση της Ελλάδας, ενώ το ίδιο συμπεραίνει και για τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί εδώ και πολύ καιρό πως οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη υποτιμήθηκαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν θέλει μέχρι σήμερα «ούτε να ακούσει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προσθέτει ακόμη, πως οι θεσμοί της Τρόικα έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αυτά διαπιστώνονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σχέδιο της έκθεσης, ενώ σήμερα, όπως συμπληρώνει, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι αναλυτικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Eurogroup, καθώς και των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των τεσσάρων χωρών, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που φέρεται να έχει στη διάθεσή της και αυτές τις τοποθετήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώνουν, σχεδόν ταυτόσημα, πως τα προγράμματα έκτακτου δανεισμού υπήρξαν απαραίτητα και πως και οι τέσσερις χώρες βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία.

Η «Wirtschaftsblatt» επισημαίνει πως τα μέτρα που υπαγορεύτηκαν από την Τρόικα έχουν συχνά προσβληθεί νομικά και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κάνει λόγο για 5.000 αγωγές.

Η υψηλή ανεργία, κυρίως νέων ανθρώπων, οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος και η μαζική συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφονται στα αρνητικά των πεπραγμένων της τρόικας, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό για την Τρόικα, καθώς οι συνέπειες χωρίς τη δράση της θα ήταν πολύ χειρότερες, αναφέρει η εφημερίδα. Και αυτό, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, διότι οι επαπειλούμενες χρεοκοπίες των τεσσάρων χωρών θα καθιστούσαν ακόμη πιο απότομες και σκληρές τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ πτωχεύσεις τραπεζών και μια μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες του ευρώ θα αποτελούσαν σοβαρούς κινδύνους.

Οπως τονίζει από την πλευρά του ο Οτμαρ Κάρας, «η Τρόικα υπήρξε μια λύση ανάγκης, που ήταν αναγκαία και σωστή, ωστόσο για να λειτουργεί στο μέλλον καλύτερα η αλληλεγγύη στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια, διάλογο και έλεγχο», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου