ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ

Μοίρασε το

Το θέμα δεν είναι ποιος θα πάρει αυτά τα μέτρα, αλλά ποιος δεν θα χρειαστεί να πάρει τα επόμενα.

Παρακολουθώ το θέατρο του παραλόγου αυτές τις μέρες σε σχέση με την αξιολόγηση.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώ ότι δεν έχει σχεδόν καμία σημασία αν θα περικοπούν οι συντάξεις 5% ή 10%, αν θα είναι από το 2018 ή το 2019, αν θα πέσει το αφορολόγητο στις 6,000 ή στις 5,500 ευρώ και αν οτιδήποτε άλλο διαπραγματεύονται οι ηγέτες μας καταλήξει τελικά να είναι χειρότερο ή καλύτερο από το προσδοκώμενο.

Και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία γιατί το ουσιαστικό μας πρόβλημα δεν είναι πλέον στα έξοδα αλλά στα έσοδα που δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα. Έχουμε δε την πολύ κακή συνήθεια όταν εξετάζουμε κάτι, τις παραδοχές που δεν μας αρέσουν να τις ξεχνάμε.

Το λέω αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό και παραδοχή ότι αν η οικονομία μας δεν δείξει σοβαρά σημάδια ανάκαμψης τέτοια μέτρα και ακόμα χειρότερα θα αναγκαστούμε να πάρουμε πριν “ο αλέκτωρ λαλήσει τρείς φορές”.

“Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες” λένε αλλά στην περίπτωση μας ούτε διάβολος υπάρχει ούτε λεπτομέρειες.

Ο “διάβολος” είναι η αλήθεια και δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά στην πραγματικότητα που είναι στυγνή, προφανέστατη, αδυσώπητη και καθημερινή.

Τα δε μέτρα που συζητούνται κάθε φορά είναι αποτέλεσμα της ήδη υπάρχουσας πορείας της οικονομίας και των προβλέψεων για το μέλλον. Σημαντικός παράγοντας είναι και η εμπιστοσύνη που σου έχουν ή μάλλον δεν σου έχουν, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε, εκτός της μη σοβαρής επικοινωνιακής τακτικής των κυβερνόντων. Επανειλημμένως, άλλα συμφωνούν με τους εταίρους και με ύφος 18 καρδιναλίων ανακοινώνουν τα μισά ή και μερικές φορές ακριβώς τα αντίθετα.

Με το δικό μου σκεπτικό, μην αναλώνεστε για να γλυτώσετε 1% από τις μειώσεις των συντάξεων, αλλά επικεντρωθείτε σε κάτι πρωτόγνωρο και μάλλον πιο παραγωγικό.

Να δημιουργήσετε πλούτο.

Κάτι που δυστυχώς ούτε ξέρετε, ούτε μπορείτε αλλά μάλλον ούτε και θέλετε να κάνετε.

Το θέμα δεν είναι λοιπόν ποιος θα πάρει αυτά τα μέτρα, αλλά ποιος δεν θα χρειαστεί να πάρει τα επόμενα.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου